Ancak Başkan Seçer’in düzenlemeyi geri çekerek, 2021’de uygulanması talebi mecliste kabul görmedi. Çöp vergisi anlamına gelen evsel katı atık bedelleri su faturalarına yansıtılarak toplanacak.
HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı Kasım ayında, 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak üzere su ücretlerine yaptığı zam pandemi sürecinde su tüketiminin artması sonucu faturaların kabarmasına, halkın da tepki göstermesine neden oldu.
Halkın kabarık su faturalarına tepkisi sürerken Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantı Döneminin 1. Birleşim Toplantısı’nda, bir kötü haber daha geldi.
Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin, Başkan Vahap Seçer’in talebiyle, Şubat ayında 1 Ocak 2020 yılından itibaren geçerli olacak şekilde kabul ettiği evsel katı atık ücretinde geri adım atılmak istendi.
“ALTYAPISI HAZIR DEĞİL” SAVUNMASI
Vahap Seçer, düzenlemeyi geri çekme talebinin temelinde, Evsel Katı Atık Tarife Yönetmeliği’nin altyapı hazırlığının tamamlanamamasının yattığını savundu.
Konuyla ilgili ilçe meclislerinde alınan kararların halka duyurulması gerektiğini ancak burada sıkıntı olduğunu söyleyen Seçer, “Bir çok belediyemiz bu prosedürü yerine getirmedi.
Bu işte Büyükşehir Belediyesi’nin aslında sadece koordinasyon görev var.
Ayrıca belediyeler ile bize detaylı bir şekilde gönderilmeyen tarife raporları ile ilgili toplantılar yaptık ama netice alamadık. İncelemelerimiz sonucu tarife raporlarında farklılıklar olduğunu gördük ki kanun burada bütünlük istiyor. Tarife raporlarının MESKİ’ye iletilmesinde yaşanan gecikmelerde bir başka sorun.
Ayrıca 14 Şubat Meclisi’nde aldığımız kararda 1 Ocak’tan itibaren 12 eşit taksitle uygulanması yönünde karar aldık ama hukuk müşavirleri bize geriye dönük uygulamaya yapılamayacağını bildirdi.
Şuana kadar her hangi bir ücret alınmadı. Tahsilatta yapılmadı” dedi.
“VATANDAŞ İLE BİZ KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”
Başkan Vahap Seçer’in ertelemeye ilişkin en dikkat çeken gerekçesi ise evsel katı atık ücretlerinin su faturalarına ek olarak ilave edilecek olması oldu.
“Bu faturalarını öderken vatandaş su parası olarak değerlendiriyor” diyen Seçer, “Bunu çok iyi anlatmamız lazım. Bizim için bu vergi kalemini almak vatandaş açısından da bizler açısından da çok sıkıntı yaratıyor. Dolayısıyla bu yıl için bu verginin toplanmasını istemiyorum. Onun için bu teklifi getirdim. İlçe belediyeleri ise toplamak istiyor çünkü kasasına para girecek. Ama tahsilatı MESKİ yapacağı için vatandaş ile biz karşı karşıya kalacağız. Siz karşı karşıya olacak olsaydınız toplamak istemezdiniz. Burada sizden anlayış bekliyorum. Zaten su konusunda bazı değerlendirmeler yapıyor. Ama pandemi süreci ve su tüketiminin artacağı gerçeği var. Böyle bir ilave geldiği zaman katmerli olacak.
BÜYÜKŞENİR, İLÇELERDEN ALACAKLI
Ayrıca her birinize sorsam benden alacaklısınız. Ama şuanda belediyelerin bize 85 milyon TL borcu var. Siz MESKİ’den alacağınızı veya otopark bedelini bize borç görüyorsunuz ama evsel katı atığa gelindiği zaman öyle bakılmıyor.
Yasaların bize verdiği yetkiyi kullanalım. Süre 1 ocak 2021’de başlamak üzere kirleten öder ilkesi çerçevesinde evsel katı atığı hayata geçirelim. Büyükşehir payına düşeni aldıktan sonra ilçe belediyeleri de payını alır. Ama süre olarak tercih bizim. Bir yıl bu opsiyonu kullanmadık. Ama siz ısrarla bunu başlatalım diyorsunuz. Ama ben bu bedeli vatandaşlardan toplayamam. Çok büyük sıkıntılar yaşarım. Bunun altlığını oluşturmanız lazımdı” diye konuştu.
“SU FATURALARI YÜKSEK, PANDEMİYİ BAHENE ETMEYİN”
MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise yıllardır bu konuyla ilgili toplantılar yapıldığını anımsatarak, “Kararınızı verdiniz ve uygulamaya koydunuz. 14 Şubat tarihinde de bu karar oy birliğiyle geçti ve uygulamaya başlandı.
Pandemi dönemi geldi ve su faturalarında problem var, bu konu çok gündem oluyor. ‘Bir de evsel atık ücretleri buraya girer ise Büyükşehir olarak sıkıntıya gireriz’ anlayışı ile pandemiyi bahane ederek bundan vazgeçmemiz mümkün görünmemektedir.
Bunun hukuki tarafı yok. Tahakkuk ve tahsilat meclis kararı ile uygulanmalı. Geri gönderme sebebi kovid 19. Virüs olmasa demek ki bu işlemler doğruymuş.
Peki covid 19 açısından bakarsak kiralama ve içme suyu faturaları uzatma ile ilgili 6 ay erteleme kararı aldı. Ertelenme istenseydi kiralar ve faturalar gibi evsel atık bedeli de ertelerdik. Bu kararın kanuni ve hukuki olduğunu düşünmüyorum ve reddedilmesini istiyorum” dedi.
‘BIRAKIN MESKİ TOPLASIN VE VATANDAŞ İLE YÜZ YÜZE GELSİN’
Başkan Seçer ise parlamentonun su bedelleri ile ilgili belediyelerin su faturalarını ertelemesine ilişkin karar aldığını ancak evsel katı atık ücretlerinin ertelenmesi ile ilgili bir karar almadığını söyleyerek, “Su bedelleri alan belediyeler bunu 3 ay erteledi, peki bu ortamda evsel katı atık ücreti nasıl toplanacak?
Öte yandan bir belediyemizin tarife raporunu Mart ayı sonunda aldık. Mart ayı içinde tahsilata geçme şansımız yoktu. Hatta Nisan’da bile. Her şey tamam olsa bile başlamamız Mayıs ayını bulurdu. Tamamlanmayan bazı işlemler var. Şimdi zaten prosedürü tamamlamayan belediyelerimiz var. Bu süre bu vergilerin toplanması için gerekçedir.
İlçe belediyeleri evsel atık vergisini kendilerini toplayacak olsaydı bu kadar rahat davranmazdı. Bunu MESKİ üzerinden toplayacakları için herkes rahat. ‘Bırakın MESKİ toplasın ve vatandaş ile yüz yüze gelsin’. Vatandaş çok iyi durumda da, parlamento borçları neden ertelemek zorunda kaldı? Parlamento bu kararı alırken doğru da, Büyükşehir yaparken neden yanlış?
İnsanlar 3-4 aydır çalışmıyor. Ben su bedelinde parayı ödeme yetkisine sahip olsam ‘ödeme’ diyeceğim ama kanuna dayalı yapıyorum bunu. Vatandaş adına bu yıl bu vergiyi almayayım, bende sizden transfer parasını almayayım, bu iş kapansın” ifadelerini kullandı.
“YASAL OLARAK BAŞIMIZA İŞ AÇABİLİR”
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise ilçe belediyelerinin büyükşehire borcuna atıf yaparak, “Büyükşehir’e borcumuz var gibi görünüyor ama bu yapılandırılmış bir borç. Öyle çok ciddi bir borcumuz yok. Dolayısıyla bertaraf ücreti de diğer Büyükşehirlerde uygulanmadığı için mahkemeden dönecektir. Dolayısıyla siz bize ekstra bir şey vermemiş oluyorsunuz. MESKİ ile ilgili siz kendinize göre haklı olabilirsiniz ama biz yasal olarak başımıza bir şey gelmesin diyoruz” dedi.
“SİYASİ SORUMLULUĞUNU ALIYORUM’ DEDİNİZ”
AKP’li Meclis üyesi Mevlüt Ok da, ilçe belediyelerine haksızlık yapıldığını savunarak, “Bunun nedeni sizin suya yaptığınız zamma dayanıyor. Benim ilçemde yüzde 44 oranında zam yapıldı. ‘Ben bunun siyasi sorumluluğunu alıyorum’ dediniz. Yatırım yapmamam lazım dediniz. İlçe belediyesinin paraya ihtiyacı yok mu? Su zammından ciddi tepki aldınız üzerine gelirse kaldıramayacağınız göndünüz, bu vicdani değil. Demagoji yapmayalım” tepkisi verdi.
Görüşmeler sonucu yapılan oylamada sandalye üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı’nın red vermesi ile 1 Ocak 2020’den itibaren tahsil edilmesi kararı alınan evsel atık katı atık tarife uygulamasının ertelenmesi kabul edilmedi. Böylece vatandaşa bir de çöp vergisi yükü gelmiş oldu. Bu vergi de MESKİ kanalıyla su faturalarına yansıtılarak tahsil edilecek.