HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Camişerif ve Mahmudiye Mahalleleri’nden başlaması planlanan tarihi kent merkezini yenileme çalışmalarında ilçe belediyesi Akdeniz’i kapsam dışında bıraktığı ortaya çıktı.
Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında gündeme gelen tarihi kent merkezi yenileme projesinin ilk etabı ile ilgili teklif görüşmelerinde söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Kent merkezini yenileme çalışmaları sanırım etap etap yapılacak. İlk etap da Kasaplar Çarşısı’nı, Nobel Oteli’nin arkasındaki bölgeyi kapsıyor. Bu düzenleme bizim de istediğimiz bir şey. Özellikle Balık Pazarı, Bit Pazarı, Hamam Sokağı ile ilgili birkaç isteğimiz olmuştu ama bu yenileme çalışmasının yapılacağını söyleyerek bize yetki vermediniz. Güzel bir çalışma inşallah hep beraber hayata geçiririz. Çamlıbel ile ilgili de projemiz vardı bize yetki vermediniz sanırım projeniz varmış. Esnaflar hızlı hareket edilmesini istiyorlar. Çamlıbel’i beraber de yapabiliriz. Siz de yapabilirsiniz. Ben yanınızda olup destek vermek isterim. Ben de projeler içerisinde yar almak ve destek vermek isterim.
BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘TEMEL PRENSİP’ VURGUSU
Vahap Seçer ise Mersin’in tarihi kent merkezinin Bakanlar Kurulu’nun 2015’de aldığı karar ile yenileme alanı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 60 hektarlık bir alan. Bunun projelendirme çalışması 60 hektar büyüklüğünde bir alanın bir bütün olarak projelendirilmesi hem teknik, hem mali hem de süreç açısından mümkün görünmüyor. İşlerin pratik yapılması açısından. Biz de etap yöntemi ile bu işi yapmayı uygun gördük. Birinci etap sınırlarının çalışmasını da Akdeniz sınırları içinde yer aldığı için belediye başkan yardımcıları ile görüşerek Mersin Üniversitesi işbirliği halinde bir çalışma yapıyoruz. Birinci etap içinde Kasaplar Çarşısı, Zafer Çarşısı, Eski Silifke Garajı, Kırmızı Lacivert İş Merkezi ve İl Özel İdare İş Hanı ile Büyük Hamam var. Ayrıca Uray Caddesi’ndeki 71’inci ada da bu kapsamda olacak. Alan 4.9 hektarı kapsıyor. Çok büyük bir yer değil ama büyük bir zaman alıyor. Bize maliyeti de belirlendi 70-80 milyon TL’yi bulamayacak bir şehir değil Mersin. Bunu geleceğe miras olarak görüyoruz.
Çamlıbel ve diğer bölgeleri hepsini önümüze kokuyoruz. Bazı caddelerde düzenlemeler. Bunu bir başımıza da yapmayabiliriz, biz, sizi bu işe sokmayacağız, kendimiz yapacağız diye bir kaidemiz de yok. Biz bunu ilçe belediyelerimizle de paylaşabiliriz. Ancak şimdi biz ayrı siz ayrı yaparsak çalışmada bir bütünlük olmaz. Her birimizin bakış açısına göre o caddeleri düzenlersek görsel karmaşa meydana gelir. Temel prensipler çerçevesinde her türlü işbirliğine hazırız” yanıtı verdi.
Teklif; İmar ve Bayındırlık, İmar ve Sağlık ile Çevre ve Ulaşım Komisyonları’na havale edildi.