Haber Merkezi
Bir okulda Covid-19 testi yaptırdığını ve sonucun daha gelmediğini bildirmesine rağmen okul müdürü tarafından okula çağırılan eğitim emekçisinin testi pozitif çıkmıştı. Yaklaşık 40 kişinin bulunduğu klimalı bir salonda yapılan toplantı gündeme bomba gibi düştü.
Olayın yaşandığı okulda panik ve korku havası devam ederken konuya ilişkin bir açıklama da Eğitim-Sen Mersin Şubesi’nden geldi.
Eğitim-Sen Mersin Şubesi Yürütme Kurulu’nun açıklaması şu şekilde;
“Uzun bir aradan sonra öğretmenler bugün yeniden okullarındaydı. Salgının yaşamamızı adeta kuşatmaya devam ettiği koşullarda mesleki çalışmalar için okullara giden arkadaşlarımız gittikleri okulun bıraktıkları okul olmadığını fark ettiler. Fiziki mesafeyi koruyarak biraz da kaygılanarak arkadaşların hasret gidermesi; 13 Mart’ta bıraktıkları okula alışmaya çalışan öğretmenler; cevaplanamayan onlarca sorunun yarattığı belirsizlik ve okul yönetimlerinin bütçe ve personel yetersizliğinden dolayı alamadığı önlemler yeni okulun ilk gününden hafızalarımızda kalanlar oldu.
BİRÇOK OKULDA POZİTİF VAKA VAR!
Okulun ilk günü Mersin’de bazı okullarda öğretmenler bodrum katlarda bulunan, havalandırması yetersiz toplantı salonlarında 40-60 kişilik gruplarla klimalar açılarak saatlerce aynı ortamda bulunmak zorunda kaldılar. Bir okulumuzda Covid-19 için test yaptıran bir öğretmen test sonucu çıkmadan toplantıya çağrıldı. Öğretmen arkadaşımız testinin pozitif olduğunu toplantı sırasında telefonuna gelen mesajla öğrendi. Toplantıda bulunan öğretmenler bir gün aradan sonra okula çağrıldılar. Yine bir okulumuzda testi pozitif çıkan bir öğretmenin temasta bulunduğu 15 arkadaşımız evde 14 günlük karantinaya alındı. Okulların sağlıklı şekilde açılmaya hazır olup olmadığının kamuoyu tarafından anlaşılması için tüm üyelerimizin katılımıyla yürüttüğümüz çalışmamız hafta sonu açıklanacak. Ancak daha ilk günden yaşananlar öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı ve hakları için yürüttüğümüz mücadelenin haklılığını bir kez daha göstermektedir.
ÖNLEMLER KAYGI VERİCİ
Salgın koşullarında okulun ilk gününde, bizi en fazla kaygılandıran konu alınan önlemlerdi. Günler, hatta haftalar boyunca alınması gereken önlemlerin neler olduğunu, bunların gerçekleşmesi için ek bütçe hazırlanması ve ek personel istihdam edilmesi gerektiğini ifade ettik. Okulların yüz yüze eğitime başlamaya hazır olup olmadığını değerlendirmek için ayrıntılı sorular hazırladık. Bugün Eğitim Sen üyeleri bulundukları her okulda bu sorulara yanıt aradılar ve aramaya da devam edecekler.
“EĞİTİMCİLERİN YÜZDE 40’I YETERSİZ GÖRÜYOR!”
Okullarda alınan önlemleri, mesleki çalışmalar için okullarda bulunan eğitim emekçilerine sorduk. Sadece 8 saat devam eden anketimize bu kısa süre içerisinde 2212 kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 9’u alınan önlemleri yeterli bulurken, yüzde 26’sı kısmen alınmış, yüzde 40’ı yetersiz ve yüzde 25’i önlem alınmamış yanıtını verdi. Katılımcıların büyük çoğunluğunun ‘yetersiz’ ve ‘kısmen alınmış’ seçeneklerini işaretlemiş olması bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır: ‘Okul eğitim yöneticileri salgına karşı önlem almaya çalışmış ancak aldıkları önlemler öğretmenler başta olmak üzere eğitim emekçileri tarafından yeterli bulunmamıştır. Bu durumun nedenlerinden birincisi okulların önlem alacak bütçesinin olmaması; ikincisi de bu önlemleri yaşama geçirecek ve bunun sürekliliğini sağlayacak ek personelin bulunmamasıdır. MEB, bu durumu dikkate alarak hızla okulların salgına karşı korunaklı hale getirilmesi için ek bütçe hazırlığına başlamalı, ek personel için de Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ödenek ve kadro talebinde bulunmalıdır.’
“MEB’İN ÖNLEMLERİ GÖZDEN GEÇİRMESİ GEREK”
Katılımcıların sadece yüzde 9’unun alınan önlemleri yeterli gördüğünü ifade etmesinin de oldukça anlamlı olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Sadece maske takarak ve alınan bu yetersiz önlemlerle yüz yüze eğitime geçilmesinin mümkün olmadığı ortadadır. MEB’in bu durumu mutlaka dikkate alması ve alınan önlemleri gözden geçirmesi gerekmektedir. Okulların bir an önce yüz yüze eğitime başlaması için öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığını koruyacak gerekli ve yeterli tüm önlemlerin hızla alınması gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için dayanışma, ortak akıl ve güçlü bir toplumsal mutabakat gerekli. Bunun gerçekleşmesi için MEB’in hızla adım atması ve konunun tüm tarafları ile bir araya gelmesi gerekmektedir.”