Haber Merkezi
Okulların açılmasının hemen ardından ortaya çıkan vaka haberleri eğitimciler tarafından kaosla karşılandı. Mersin’de 4 okulun karantinaya alınmasından sonra bir açıklama da Eğitim-İş Mersin Şubesi’nden geldi.
Pandemi sürecinin 6 aydır devam ettiğini vurgulayan Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, “Mart ayında okullar tatil edilir edilmez uzaktan eğitime başlandı bu uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerimiz görev aldı ve imkanlar dahilinde elinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştı. Uzaktan Eğitimde öğrencilerin eğitime, öğretmenlerin öğrencilerine ulaşması noktasında öğrencilerin evlerinde internet, bilgisayar, hatta televizyon bulunmamasından dolayı sıkıntılara neden olmuştur. Bu durum eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha da artmasını sağlamıştır. Bu eşitsizliği yaratan nedenlerin ortadan kaldırılması Sosyal devlet ilkesi üzerine kurulu ülkemizin yöneticilerinin en temel görevidir” dedi.
“DÜNYADA HİÇBİR ŞEY SAĞLIKTAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR”
Öğretmenlerin öğrencilerine bir an önce kavuşmak istediğini vurgulayan Boyar, “Öğretmenler olarak bizler okulların açılması için velilerimizden ve öğrencilerimizden daha istekliyiz. Ancak Dünyada hiçbir şey sağlıktan önemli değildir. Sağlık dışında her şeyin telafisi vardır. Bizler özel okul sahiplerinin tamamen ticari dayatması ile değil öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin sağlığının en üst düzeyde güvenlik tedbirleriyle korunduğu ortamlar hazırlanarak açılmasını istiyoruz. Milli Eğitim bakanlığı ve Merkezi yönetim ve Milli Eğitim Bakanlığı pandemi sürecinin devam edeceğini bilmesine rağmen okulların açılması için gereken koşulların hiç birini sağlamadı” diye isyan etti.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NELERİ YAPMADI?
6 aylık pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) neler yapmadığını sıralayan Boyar, şunlara değindi; “Milli Eğitim Bakanlığı yeterince öğretmen alımı yapmadı. İhtiyacı karşılayacak kadar derslik yapmadı. Okulların temizliğini sağlayacak hizmetli almadı. Okulları açması halinde gerekli olacak temizlik maddeleri ve maske teminini sağlamadı. Okullarda öğrencilerin ve öğretmenlerin sağlık durumlarını takip edecek sağlık görevlileri temin etmedi. Servislerle taşınacak öğrencilerin nasıl taşınacağını belirlemedi. Okulların ısıtma ve soğutma sistemlerini pandemiye uygun hale getirmedi.”
İLLERDE NELER YAPILABİLİRDİ?
Bu saydığı şartlar oluşturulmadan okulların açılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Boyar, “Peki İllerde neler yapılabilirdi?” sorusuna ise şu cevapları verdi;
“Asıl yapılması gereken yerellerden Pandemi Eğitim Kurulları oluşturmalı ve bu Pandemi Eğitim Kurullarında; Valilik, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İl sağlık Müdürlüğü, İlçe ve Büyükşehir Belediye başkanlıkları Sendikalar, Servis aracı işletme odaları olmalıydı.”
“EYLÜL VE EKİM AYLARINDA OKULLARIN TEMİZLİK VE DEZENFEKTAN İŞLEMLERİNİ KİM YAPACAĶ?”
“Valilik makamının başkanlığında yapılacak toplantılarda neler yapılabilir?” sorusunu soran Boyar, şu yanıtı verdi, “Kurumların bu süreçlerde ne katkı sunabileceği, okulların nasıl kullanılabileceği belirlenip bir yol haritası ve eylem planı oluşturulması gerekirdi. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sendikalar pandemi sürecinde okulların açılabilmesi için gerekli olan temizlik görevlisi sayısı, öğretmen sayısı, sağlık görevlisi sayısı, maske ve temizlik maddeleri ihtiyacı, ilçelerimizdeki okulların fiziki alanları ve bu alanların nasıl kullanılabileceği belirlenmeli ve rapor oluşturulmalıydı. İl Sağlık Müdürlüğü okullarda öğrenci ve öğretmenlerin sağlık durumlarını kontrol edebilecek kaç sağlık personeli temin edebileceği, öğrenci ve öğretmenlerimize Covid-19 hakkında nasıl eğitim verebileceği planlanmalıydı. Okullarda temizlik görevleri İŞKUR’dan gönderilen çalışanlar tarafından yapılmaktadır. İŞKUR'dan gelenler en erken kasım ayında başlatılıyor” diyerek, “Peki, Eylül ve Ekim aylarında okulların temizlik ve dezenfektan işlemlerini kim yapacaķ?” sorusunu sordu.
MEB VE MERKEZİ YÖNETİM BU UYARILARI DİKKATE ALSIN!
Boyar açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Valilik burada Belediyelere ‘Sizler bu süreçte bizlere temizlik elemanı, dezenfektan ve maske temininde nasıl katkı sunabilirsiniz?’ demeliydi. Belediyeler in okulların temizlik ve hijyen çalışmalarında değerlendirilecek kaç tane personel ne kadar temizlik maddesi ve maske verebileceği tespit edilip, sonra eksik kısım valilik tarafından karşılanabilirdi. Servisçilerin öğrencileri bu süreçte nasıl sağlıklı taşıyabilecekleri, kaç öğrenci taşıyabilecekleri ve araç sayıları belirlenebilirdi. Bizler biliyoruz ki bu içinde bulunduğumuz süreç bütün kurumları dayanışmayla atlatabileceğimiz bir süreçtir. Dönem siyasi hesapların yapıldığı değil bu zor süreci dayanışmayla ve birliktelikle aşabileceğimiz bir dönemdir. Mersin Eğitim İş Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Merkezi yönetimin bu uyarıları dikkate almasını, öğretmen ve öğrencilerimizin birbirlerine bir an önce kavuşmasını diliyoruz.”