HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçen ay Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğü ile kabul edilen; Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin enerji nakil hatları için gerekli imar düzenlemelerine tepkiler gelmeye devam ediyor.
Nükleer Karşıtı Platform öncülüğünde başlatılan itiraz dilekçesi kampanyasına Büyükşehir Belediye Meclisi’nin HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de itiraz etti.
“KARAR İPTAL EDİLMELİ”
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dün itiraz dilekçesi veren Tanrıverdi, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Belediye Meclisi İhtisas Komisyonları tarafından müştereken oy çokluğuyla kabul edilen; Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.07.2020 tarih 411 ve 412 sayılı çoğunluk kararıyla alınan ‘ 380 kV Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji İletim Hattına ait, Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içinde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişiklik teklifinin oy çokluğuyla kabulüne,
Yine; İhtisas Komisyonları tarafından müştereken oy çokluğuyla kabul edilen; Gülnar İlçesi Kuskan (Erenler) Mahallesi 307 ada 14 parselde, 380 kV Akkuyu NGS-Konya 4 TM EİH ve 380 kV Akkuyu NGS-Seydişehir TM Enerji İletim Hattı İşaretlenmesine ilişkin, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişiklik teklifinin meclisin oy çoğunluğuyla kabulünün yönündeki kararların iptal edilmesinden ibarettir.
KOMİSYON ÜYELİĞİ SEÇİMLERİ HUKUKA AYKIRI
Sözü edilen teklifler, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.07.2020 tarihinde yapılan 2020 yılı Temmuz ayı toplantısı 1.Birleşiminde 314 ve 268 sayılı ara kararıyla; İmar ve Bayındırlık, Çevre ve sağlık, Kamu ve Özel Sektör Yatırımları komisyonlarına havale edilmiştir.
5393 Sayılı Belediye Kanunun İhtisas Komisyonlarının usul ve esaslarını düzenleyen 24.Maddesinin 1. Fıkrası ‘Belediye Meclisi üyeleri arasında en az üç, en çok beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulabileceği ayni meclis kararında belirtilir.’ Demektedir.
Yine; Belediye Meclisi çalışma yönetmeliğinin, İhtisas Komisyonlarının oluşumuyla ilgili 21. Maddesi; Meclis görev süresi bir yılı geçmemek üzere, nisbi çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Büyükşehir belediyelerinde bu komisyonlar en az beş, en çok dokuz üyeden oluşturulur.’ Demektedir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ihtisas komisyonları 2019 yılı nisan ayı 1.birleşiminde bir yıllığına seçilmişlerdir. Bu süre 2020 yılı nisan ayı 1.birleşiminde sona ermekteydi.
Ancak, İç İşleri Bakanlığı tarafından Covit-19 virüs salgını nedeniyle tüm belediye meclis toplantıları üç ay süreyle ertelendi. (2020 yılı Nisan,Mayıs,Haziran ayları). Bu üç ay içerisinde olağan meclis genel kurulları toplanamadığından ihtisas komisyonları seçilemedi. Mersin Belediyesi meclis toplantısı temmuz ayı 1.birleşimi 08.07.2020 tarihinde saat 14.00’te yapıldı. Toplantının başlamasıyla beraber 2019 yılı nisan ayında, bir yıllığına seçilen tüm ihtisas komisyonlarının görevi hukuken sona ermiştir. bu birleşimde ihtisas komisyonlarının seçimi yapılması gerekirken, komisyon seçimleri yapılmamıştır.
ayni birleşimde yukarda sözü edilen önergeler oluşmayan yetkisiz kurullara havale edilmiştir. sözü edilen komisyonların seçimleri mersin büyükşehir belediye meclisinde 10.07.2020 tarihinde yapılmıştır. konuyla ilgili olarak, meclise sunulan komisyon kararları geçersizdir. olmayan komisyonların aldığı kararların yasal hiç bir zemini yoktur, hukuki değildir, yok hükmündedir. kararda yetki aşımı vardır.
Bu kararlar komisyon üyesi olmayan kişiler tarafından alındığı için iptal edilmelidir. aksi durumda bu kararların yargıda döneceği bilinmelidir.
“MERSİNLİLERİN YÜZDE 86’SI AKKUYU’YA KARŞI”
5393 sayılı belediye kanunun 3. Maddesi; Bu kanunun uygulamasında; Belediye; Belde sakinlerinin mahallin müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan ve karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini ifade eder.
Buna göre Belediye meclisi kararlarında belde sakinlerinin taleplerini öncelikli olarak karşılamak zorundadır. Halbuki 2017 yılı haziran ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi tarafından yaptırılan resmi ankette Mersinlilerin yüzde 86’sının Akkuyu Nükleer Santralini istemediğini açıklamıştır. Ayrıca geçmiş tarihlerde İlçe Belediye Meclisleri ve İl Genel Meclisleri tarafından alınan kararlarda, Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı kabul görmemiş ve kararlar ret edilmiştir. Bu nedenle alınan kararda yöre halkı ve genel olarak kamu yararı görülmemektedir
!FELAKETTEN ÖTESİ OLUR…”
Anayasasının 56. Maddesi ‘Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devlettin ve vatandaşın ödevidir’ der.
Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; Nükleer Güç Santralinin vereceği zarar sadece olası bir felaket anıyla sınırlı olmayıp, yapımından, işletilmesinde ve sökümüne kadar tüm aşamalarda eko sisteme geri dönüşü olmayan zararlar verecektir. Bu durum doğal yaşamı, tarımı, ormanı, turizmi ve sosyal yaşamı tehdit edecek düzeyde etkileyecektir. Bölgemiz ve ülkemiz nükleer attık deposuna dönecektir. Tarım Ürünlerinin ihracatı kısıtlanacak, ilimizde gelişmekte olan turizm yok olacaktır. Mersin ekonomisi kan kaybedecektir. Nükleer santralin doğaya vereceği zarar nedeniyle bu karar iptal edilmelidir.
KARAR İPTAL EDİLMELİ
Sonuç olarak: yukarıda açıklanan nedenlerle öncelikli olarak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince alınan 411 ve 412 sayılı kararlar, yasa ve yönetmeliğe aykırı bir şekilde,yetkili olmayan kişiler tarafından alınarak meclise sunulduğu,bu nedenle usul yönünden iptal edilmelidir.
Yine yukarıda açıklanan nedenlerle; Bu kararların yürürlüğe girmesi durumunda, Sözü Edilen Akkuyu Nükleer santrallinin yapımının Mersin Halkı tarafından da onaylandığı sonucunu yaratacağından, karaların esas yönünden de iptal edilmesi gerektiğini, arz ve talep ederim”.