MECLİS’TE UCUZ TARTIŞMALAR!


 

Büyükşehir Meclisi’nde yönetim ile ilçe belediyeler arasında köy yolları ulaşım ağı tartışması yaşanırken konu siyasi zemine taşındı! Vatandaşın mağduriyeti yine siyasete kurban gitti!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılı Eylül ayı Olağan Toplantı Döneminin I. Birleşim Toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. 40 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda imar düzenlemesi taleplerinin çokluğu dikkat çekti.

İlk olarak Anamur Belediye Başkanı MHP’li Hidayet Kılınç, “Geçmişte köy olan yeni mahallelerin bağlantı yolları ve grup yolları noktasında bazı sıkıntıların olduğunu dile getirmiştik ve siz de bürokratlarınıza talimat vermiştiniz. Ama şu anda tüm ilçe belediye başkanlarımız, muhtarlarımız ve vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntıda. Bize geliyorlar, ‘Bu yol ağı bizim değil’ diyoruz, sizin koordinatör müdürlüğünüze gidildiğinde de, ‘bu yol ağı bizim değil’ deniliyor. Bu yol ağlarının bir an önce ilçe belediye başkanları ile beraber bir komisyon oluşturularak bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

“VATANDAŞI DÜŞMAN ETMEYELİM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, büyükşehirin yol ağının giren güzergahlarının kanunla belirlendiğini söyleyerek, “15 metre ve üzeri ile ada, bulvar ve caddeler tüm güzergahlar bizim görev, yetki ve sorumluluk alanımızdadır. Bunu dışındaki yollar ya ilçe, ya ormanın, ya karayollarının veyahut da arazi yollarıdır. Bunların düzenli bir şekilde tanzim edilip herkesin yol ağlarının belirlenmesi lazım. Ama iş vatandaş indindeki ‘bu görev alanı size, şurası size ait’ noktasına geldiği zaman vatandaş, ‘sizin koordinasyona gittik, bu ilçeye ait, ilçeye gittik büyükşehire ait dediler’ diye geliyor. Burada ya art niyet var ya da bilgi noksanlığı var. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. Bilgi noksanlığını giderelim. Art niyet; biz bürokratlarımıza bu konuda eğitim verelim, telkinde bulunalım. Bunu vatandaşı manipüle ederek, yanlış bilgi vererek, diğer kuruma karşı düşman etmeyelim, tavır almasını sağlamayalım, usuletle, suhuletle izah edelim. Ama genelde her şey büyükşehirden bekleniyor” dedi.

Tüm yolların Büyükşehir’e devredilmesi için protokol yapmaya hazır olduğunu da aktaran Seçer, UKOME ödemeleri ile ilgili tartışmaların da bu sayede sona erebileceğini aktardı. 

Kılınç ise 2016’da Anamur’da bazı yerlerin yol ağına alındığını ancak 6 ay önce yeni belirlenen harita ile Büyükşehir’in yol ağından bu güzergahların çıkarıldığını söyleyerek, “Bu yollar ya benim olsun ya büyükşehirin. Netleştirelim” dedi.

“ÖDEMELER SIKINTI YARATIYOR”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, 1,5 yılda ilçede yaptıkları asfalt çalışmasının yüzde 30’u kadar yeniden kazı çalışması yapıldığını belirterek, “AYKOME tarafından ilgili kurumdan tahsil edilen zemin tahrip bedelleri ilçe belediyelerine ödenmiyor. Bu ciddi sıkıntıya neden oluyor. Bu işin büyükşehire devredilmesi öneriliyor ama bu ayrı bir karmaşaya sebebiyet verir. İlçe belediyeleri hedef alınacaktır. Bu nedenle AYKOME tarafından büyükşenir ve ilçe belediyeler arasında bir protokol yapılarak tahrip bedellerinin doğrudan ilçe belediyelere yapılması için harekete geçmeliyiz” dedi.

Başkan Seçer ise zemin tahrip bedellerinin ödenmediği iddialarına kabul etmenin mümkün olmadığını söyleyerek. belediyeler arasında çeşitli alacaklar olduğuna ve mahsuplaşma yapıldığına vurgu yaptı.

Bağımsız Meclis Üyesi Yusuf Çelik de, 6660 sayılı büyükşehir yasası ile merkez ilçelerin büyükşehire bağlandığını ancak merkez ilçeye bağlı köylerin bağlanmadığını anımsattı. Çelik il Özel İdare’nin devrettiği tüm yolların büyükşehire ait olduğunu söyleyerek, “İl Özel İdaresi’nin size devrettiği tüm köy ağ yolunu devralmanız lazım. Bazı başkanlar ‘köyden ilçeye kadar bizim, ilçeden merkeze kadar büyükşehirin’ diye algılanabiliyor” dedi.

CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise seçim öncesi alanlarda vatandaşlarda bu konunun çok konuşulduğunu söyleyerek, “Bu konu sıkıntı yaratıyor. Yetki devirleri yapabiliriz. Bu sayede hesapta sadeleşme sağlarız. Bu büyük bir karmaşayı ortadan kaldırabilir” dedi. 

“BU SORUNU ÇÖZELİM”

MHP’li Mehmet Üyesi Mehmet Topkara da, 1,5 yıldır bu konuyu gündeme getirdiğini anımsatarak, “Benim önerim master plana zamanında konulamayan, başka bir mahalleyi diğer mahalleye veya ilçeye alternatif olarak bağlayan bu yollara ilçe belediyelerin ulaşması mümkün değil. Bunların büyük kısmı orman veya şahıs arazisinden geçiyor. Bu sıkıntılar çözülmeli” dedi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da, bürokratların bir araya gelmesini önererek, çözüm çağrısı yaptı. “Burada vatandaş mağdur oluyor” diyen Tollu bu sayede vatandaşın huzurunun sağlanmış olacağını kaydetti.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, DSİ yollarının büyükşehirce yapılması ile ilgili tartışmalara değinerek, bu yolların bakımının DSİ tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Diğer taraftan köy yolları meselesinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini de belirten Tarhan, “Yeni bir çalışma var merkeze ilişkin ama sorunlara çözüm olacağını düşünmüyorum. AYKOME’nin, MESKİ’nin göreve belli. Para alındığına göre sonuç itibariyle MESKİ’nin yaptığı da olsa altyapı çalışması yapıldıysa cadde de olsa sokakta olsa bunun asfaltını büyükşenirin yapması gerekiyor. Düşünülen protokolde ‘altyapı çalışması nedeniyle kazılan yerin asfaltı 6 ay içinde yapılır’ deniliyor. Bu bürokrasi ile 7,5 ayı bulabilir ki bu kabul edilemez. Teknik kadrolar oturup bu sorunları çözebilir” dedi.

AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan ise “Ben Aydıncık’ı bağladım Büyükşehir’e. Aydıncık’ın yolları sizin” dedi.

AKP’li Zafer Şahin Özturhan ise AYKOME planlamalarında ciddi bir israf yapıldığını söyleyerek, “AYKOME ile ilgili kararlar ciddi maliyeti arttırıyor” dedi.

CHP-CUMHUR İTTİFAKI ARASINDA EKMEK TARTIŞMASI

Ancak konunun siyasete dönmesi üzerine ortam gerildi. CHP’li Meclis Üyesi ve İmar A.Ş. yöneticisi Ali Uyan’ın siyasi söylemler üzerinden iktidara yüklenme çabası tepki çekti.

Uyan’ın, “Büyükşehir’in yetkisinde olan işler yasada belli. Yol, drenaj önemli ama bunların hepsinden önemlisi ekmek. Vatandaşa ekmek ulaştırmak istedik bir sürü engeller ile karşılaştık. Keşke o zamanda ‘bu ekmeğin üretimi sizde, yetkinizv ar, neden bu engellendi’ denilseydi” dedi.  

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, CHP’li Uyan’a tepki olarak Yenişehir. Mezitli ve Tarsus Belediye Başkanlarının ekmek dağıtımı yapabildiğini anımsattı.

AKP’liler başta olmak üzere Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri duruma tepki göstererek, yanıt için söz istediler.

Başkan Seçer, ise sataşma olmadığını savunarak, Başkan Gültak’a söylediklerini bir şey ifade etmediğini söyleyerek, “Bunlar çok ucuz tartışmalar, uzatacak bir şey yok” yanıtı verdi.

MHP’li Mehmet Topkara’dan da Uyan’a, “Meclis üyesi bazı arkadaşlar aynı zamanda belediye şirketinde görevli yani bir anlamda bürokrat. Bu arkadaşlar aldıkları görevleri düşünerek mecliste siyasi görüşleri dile getirirken daha dikkatli olsun” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA