AYŞENUR ÖNAL
Mersin Serbest Bölge’de yaşanılan Covid-19 kaosu bitmek bilmiyor. Konuyu yakından takip eden Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, önlemlerin alınması için defalarca kez sesini duyurmaya çalışsa da firmalar önlem almamak için direniyor.
Son olarak 17 Eylül’de karantinaya alınan ve 5 Ekim’de iş başı yapması gereken Raysi Konfeksiyon, ani bir kararla işçileri hafta başında işe çağırdı. Konuya tepki gösteren bir işçi Dev Tekstil Çukurova Temsilciliğine yazdı. Raysi Konfeksiyon çalışanı olduğunu belirten işçi, “Korona vakaları 30'a ulaştı nerdeyse. Mecburi işyeri tatile girdi. 17 Eylül'de öğlenden sonra işi bıraktık. 14 gün tatile girmemiz gerekirken 10 günlük tatil verdiler sadece. ‘Pazartesi işbaşı yapılacak’ diye mesaj geldi işyerinden herkese. Ve halen hasta olan arkadaşlarımız var. Nasıl olacak? O psikolojiyle nasıl çalışacağız bilmiyorum. Sağlık Bakanlığından 5 Ekim’de işbaşı yapın demişler ama Raysi olarak bu uyarıyı dikkate almayarak 28 Eylül’de işbaşı yapma kararı almış şirketimiz. Resmen insan sağlığını işe tercih ediyorlar yönetim olarak” diye isyan etti.
“SALGININ SÜRDÜĞÜ YERLERDE İŞÇİLERİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKLARI VAR”
Gelen mesajın ardından açıklama yapan Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, şu ifadelere yer verdi;
“Maalesef salgın artarken fabrikalarda önlemleri artırmak yerine işi iyice karışık hale getirdiler. Önceden karantina süresi 14 gün idi. Ancak son yapılan düzenleme ile 10 güne indi ve işçilere test yaptırmadan işe başlayabilecekleri söylendi. Yani bu 10 gün sonra işçi tam olarak iyileşip iyileşmediğini anlayamadan çalışmaya zorlanmaktadır. Patronlarda bu durumu fırsata çeviriyor. Sendika üyelerimize, işçi arkadaşlarımıza tavsiyemiz tam anlamıyla kendilerini iyi hissetmiyorlarsa 184'ü yada 03242237181'i arayıp durumlarını bildirmeli, semptom göstermeye devam ettiklerini söylemelidirler. Ayrıca salgının sürdüğü yerlerde işçilerin çalışmaktan kaçınma hakları var.
Şu salgın günlerinde psikolojik durumu bozulan, yıpranan işçilere tavsiyemiz ruh sağlığı ve hastalıkları bölümüne başvurup yaşadıklarını, hissettiklerini kayda geçirip rapor almalıdırlar. Böylesine büyük bir toplumsal salgının fiziksel etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri, travmaları da olacağı unutulmamalıdır. Covid-19 gelinen aşamada işçileri sadece fiziksel olarak hasta etmemektedir.”