ŞEHİR HASTANESİ ZARARA UĞRATILMIŞ!


 

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı hakkındaki raporuna göre enerji tesisleri zamanında teslim edilmeyerek aralarında Mersin’in de olduğu şehir hastaneleri zarara uğratıldı, fakat herhangi bir yaptırım uygulanmadı!

Haber Merkezi

Medyascope.tv’den Fehimcan Şimşek’in derlediği bilgilere; Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı’na dair 2019 yılı denetim raporunda Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara ve Bursa şehir hastanelerine, elektrik tasarrufu için doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesislerinin zamanında teslim edilmediği ortaya kondu. Rapora göre, 90 gün ek süre verilmesine rağmen yine zamanında teslim edilmeyen veya geç teslim edilen tesisler hakkında idare tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Her hastanenin büyüklüğü ve sahip olduğu teçhizatlar sebebiyle farklı trijenerasyon tesisleri kullanılacağı, bu sebeple tasarrufun hastaneden hastaneye değişeceği söylenen raporda, eğer tesisler zamanında kurulmuş olsaydı ortalama yüzde 25 ila yüzde 30’luk bir enerji tasarrufu sağlanacağı belirtildi.

Raporda, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne talep değerinden çok daha küçük bir tesisin kurulduğu da vurgulandı: ”Yapılan incelemede, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne kurulan trijenerasyon sisteminin ihale dokümanına uygun olmadığı ve bu hususun 3. aşama için hazırlanan Yapım İşleri Alt Kabul Komisyonu Mekanik İşler Raporu’nda tespit edildiği anlaşılmıştır“.

TİCARİ ALAN OLARAK GÖSTERİLMEYEN ALANLARDA ŞİRKETLER TİCARİ FAALİYET DÜZENLİYOR

Sayıştay, bazı şirketlerin tesislerde ticari faaliyet için belirlenen alandan daha fazla alanda ticari faaliyette bulunduğunu fakat kullanım bedelinin yeniden gözden geçirilmediğini tespit etti. Ankara Şehir Hastanesi sözleşmesinde “Şirket, Yatırım Dönemi içerisinde Tesisler’de İdare tarafından onaylanmış vaziyet planına uygun olarak Ticari Faaliyetler’i yerine getirmek için 10 bin metrekarelik Ticari Alan’ı inşa etmekle yükümlüdür” hükmü bulunması rağmen yapılan, incelemelerde şirketin yüzde 39 daha büyük bir yerde, yani toplam 13 bin 936 metrekarelik alanda ticari faaliyette bulunduğu anlaşıldı. Rapora göre şirketler iç ticari alanlar için 3 milyon TL, dış ticari alanlar için ise 7 milyon TL’yi TÜFE ve ÜFE oranlarını dikkate alarak ödemekle yükümlü.

TIBBİ EKİPMANLAR HASTANELERE TESLİM EDİLMEDİ

Sayıştay, 1 Şubat 2019 tarihinde açılan Ankara Şehir Hastanesi’ne maddi değerleri çok yüksek olan (22 milyon TL) Da Vinci robot ile eximer cihazının, 31 Ocak 2019 tarihi itibariyle teslim edilmediğini tespit etti. Yapılan denetimler sonucunda Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli şirketin kullandığı bir depoda, idareye teslim edilmemiş tıbbi ekipmanlar bulunduğu ve bu ekipmanların bir kısmının Mersin Şehir Hastanesi‘nden getirildiği ortaya çıktığı da rapordaki detaylar arasında.

ŞARTNAMEYE UYMAYAN EKİPMANLAR KULLANILIYOR

Bursa ve Ankara Şehir Hastaneleri’nin ihale dokümanı incelendiğinde, belgelerde ayrıntılı düzenlemelere yer verilmediği için hastanelere yetersiz ekipman sağlandığı ortaya çıktı. Sayıştay, işitme kaybı testi için temin edilen ‘”sessiz kabin” isimli cihazların fonksiyonları tam yerine getiremediğini ve değiştirilme koşulu ile alınmasına rağmen değiştirilmediğini belirledi. Bunun dışında Ankara Şehir Hastanesi’nde şartnameye uymayan başka ekipmanların da kullanıldığı da ortaya çıktı.

Ankara Şehir Hastanesi’nin ikinci, üçüncü ve dördüncü aşamalarının planlanan tarihlerden geç tamamlanması sebebiyle buraya taşınacak diğer hastanelerin taşınamadığı ve dolayısıyla görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin daha yüksek fiyatlardan uygulandığı ortaya çıktı: “Hastane geç teslim edildiği için idare aynı işlem için daha fazla para harcamak zorunda kalmıştır. Ayrıca Ankara Şehir Hastanesi’ne taşınan hastaneler adına, hasta kabulüne son verdiği tarihten itibaren 2019 yılında toplam 1.613.186,40 TL elektrik faturası ödenmiştir”.

Raporda, yüksek fatura bedelinin sebebinin, devri beklenen taşınabilir tıbbi cihazların kapatılan hastanelere ait binalarda tutulmaya devam etmesi olduğu belirtildi.

TURİSTLERDEN ALINACAK 51 MİLYON TL BORÇ VAR

Sayıştay raporunda, sağlık sigortası bulunmayan ve vatandaşı oldukları ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik anlaşması bulunmayan turistlerin, Türkiye’de tedavi görmeleri sonucu ortaya çıkan borçlara ilişkin herhangi bir denetim mekanizması olmadığı için, idare tarafından borç takibi ve tahsilinin yapılamadığı belirtildi. Rapora göre bu turistlerden alınacak para yaklaşık 50 milyon TL.

Sayıştay’a göre, şehir hastaneleri 2019 yılında ödeneğin yaklaşık 33 milyon TL üzerinde harcama yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA