SICAKLAR BİTMEDİ ÜRETİCİ TÜKENDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SICAKLAR BİTMEDİ ÜRETİCİ TÜKENDİ!


 

Yağışların gecikmesi nedeniyle yaşanan kuraklık üreticiye zor günler yaşatıyor! Sıcakların uzaması nedeniyle narenciye tüketimi azaldı, ihracat yavaşladı. Ayrıca ağaç gelişimini olumsuz etkileyen nem oranı gelecek sezon için de kaygıya neden olmaya başladı!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye’nin narenciye deposu Mersin’de, bitmek bilmeyen sıcak hava dalgası üreticiyi zorluyor!

2020 yılının Ocak ayında itibaren yaşanan olumsuzluk çiftçinin yakasını bırakmadı. Ocak

ayında sel felaketi, Şubat ayında don, Mart- Nisan aylarında fırtına ve dolu, Mayıs ayında dolu, sıcak hava ve poyraza maruz kalan çiftçiler şimdide bitmek bilmeyen sıcak hava dalgası ile mücadele ediyor.

SICAK HAVA TALEBİ DE VURDU!

Çiftçinin sıkıntılarını gazetemize değerlendiren Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, bölgenin en önemli ürünü narenciyenin sıcak hava ile zorlu mücadelesinin sürdüğünü söyleyerek, “Sıcakların uzun süre devam etmesi nedeniyle bitki yukarıdan alması gereken nemi alamadı. Bitkide, meyvede sıkıntılar oldu, hasarlar oluştu. Sıcakların uzaması narenciye tüketimini azalttı. İhracatımız yavaşladı.

Hava sıcak, yağış gelmiyor. Sıcaklardan kaynaklı yanmalar meydana geliyor. Ürün hasat edilip işlendikten sonra ortaya çıkan problemler daha çok görülüyor ki bu da ihracatı etkiyor.

Ayrıca Arabistan’da kapıyı kapatınca biz Rus pazarına mahkum kaldık. Oralarda da hava soğumadı, soğumayınca da ürünler satılmıyor. Dolar yüksek olmasına rağmen piyasalarda istenilen talep yok” dedi.

YAĞIŞLARIN GEÇİKMESİ GELECEK SEZONU DA VURABİLİR!

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim de, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin tarıma olumsuz etkilerinin artarak sürdüğünü belirtti.

Yıllık yağışların azalışına dikkat çeken Birim, “Nem oranı çok düşük. Küresel ısınmaya bağlı rüzgarlar da olumsuz etki ediyor. Şuan ülkemiz yangınlarla boğuşuyor. Limon başta olmak üzere narenciye ürünleri, daldan, yapraktan alması gereken nemi alamıyor. Hem meyvenin gelişimi hem de hastalıkların kontrolü için yağış çok önemlidir. Bu tür olumsuzlukların giderilmesi için çiftçimiz kendi imkanları ile sulama yapmaya çalışıyor ama yapamayanlar için olumlusuz bir tablo ortaya çıkıyor. Yağışların gecikmesi bugün yaşanan sorunların yanı sıra, gelecek sezonu da olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA