HEDİYE EROĞLU
Mersin’in pek çok noktasında olduğu gibi Mezitli ilçesi Tepeköy Mahallesi’nde de üreticiler sulama sorunu yaşıyor!
İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen ve yüksekliği tartışma konusu olmasına rağmen 2002 yılında yapımı tamamlanan 'Mezitli Tepeköy Sulama Göleti’nin çevresindeki köylere hayat vermesi hedeflendi. Yaklaşık 15 bin dekar arazi sulama kapasitesi olan gölet Mezitli TEpeköy Sulama Kooperatifi’nce işletilmekte. Ancak göletten yeterince yararlanamayan üretici mağdur!
KOOPERATİFLERE DEVLET DESTEĞİ ŞART!
Mağduriyeti son olarak dile getiren ziraat yüksek mühendisi de olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan oldu. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tarhan, kırsalda sorunların bugünden yarına giderilecek türden olmadığını söyledi.
Kalıcı çözümler için öncelikle örgütlenmenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Tarhan, “Günü birlik üretim politikalar ile bu kadar oluyor! Geçen yıl ben şeftali için sızlanıyordum. Ve bu şikâyetimi TBMM’ye kadar dile getirdim. Şimdi bu senede domatesçiler ağlıyor. Her sene başka bir şey oluyor, eğer böyle gider, planlama, örgütlenme olmaz ise bu iş yapılamaz. Örgütlenme için özellikle kooperatiflere devlet desteği verilmesi şart” dedi.
KIRSALIN EN ÖNEMLİ SORUNU; YOL VE SULAMA
Özellikle altyapı konusundaki eksikliklerin de öne çıktığı kırsal ile ilgili Bütünşehir Yasası’nı eleştiren Tarhan, belediyelerin bu kanuni düzenlemeye hazırlıksız yakalandığını ifade etti. Kırsal bölgelerin en önemli sorunlarının yol ve sulama olduğunu ifade eden Başkan Tarhan açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Sulama konusunda bilinmeyenler var. İş yükü Devlet Su İşleri (DSİ) ve Büyükşehir’de.. Belediyeler imkanları üstünde yine her türlü yardımı yapıyor ama çok acele çıkarılmış bir büyükşehir yasasından dolayı üreticilerimize istenilen destek yapılamıyor.
SUYUN BAŞANI TUTANLAR VAR!
Örneğin şimdi göletleri genişletmek gerekiyor ama Göletlerin su tutması da artık zorlaştı. Örneğin Tepeköy’de sulama yapılamıyor. Çünkü göletteki su az. Sulama yapılamayınca tarımsal arazilerdeki ürünler çöpe gidiyor, çiftçi para kazanamıyor.
Suyun o bölgede rasgele bir kullanımı var, ifade edilen veya gölletin yüksekliği ayrıca tartışılabilecek bir konu. Ayrıca suyun başını tutanlar var! Suyun başını tutan suyu çok kullanıyor. Paylaşımcı olmamız gerekir, onun için kırsal alanlarda bizlerin de hükümetinde yapması gereken çok şey var biz bu konun üzerinde duruyoruz”.