Haber Merkezi
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında yaptığı açıklamada, dünyada 430 milyon civarında diyabetli hasta olduğunu, bu sayının 2040 yılında artarak 642 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek yurttaşları uyardı.
TÜRKİYE’DE 5 MİLYON DİYABETLİ VAR
Ülkemizde ki diyabetli hasta sayısının Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5,5 milyonun üzerinde olduğunu işaret eden Baçacı, diyabetin kronik hastalıklar içerisinde ön sıralarda yer alan ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu işaret etti.
Diyabetin günümüzde sıklığı ve oluşturduğu sorunlar nedeniyle tüm dünyada öneminin gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Dr. Sinan Bahçacı, diyabetin; insülin eksikliğinin, insülin direnci veya her ikisinin birlikteliği sonucu kanda glukoz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak gelişen akut ve kronik komplikasyonlara neden olabilen sistemik bir hastalık olduğu bilgisini verdi. Bahçacı, “Hastalığın ortak sonucu olan kan şekeri yüksekliği şayet kontrol altına alınamazsa zaman içinde hastalarda retinopati (gözlerin hasar görmesi) nefropati (böbreklerin hasar görmesi) nöropati (sinirlerin hasar görmesi) ayak komplikasyonları gibi sorunların gelişmesine yol açar” ifadelerini kullandı.
DİYABETLİLERİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ HEMŞİRELER
Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılı Dünya Diyabet Günü temasının “Hemşireler ve Diyabet“ olarak belirlendiğini ifade eden Bahçacı, bu temanın belirlenme amacının hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti.
Hemşirelik mesleğinin Türk toplumu nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bahçacı, “Kelime anlamı olarak bakıldığında “kız kardeş” ifadesine karşılık gelen Hemşire bu gün sağlık profesyonellerinin yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. Toplumun değerli bir üyesi olan hemşireler, çok çeşitli sağlık sorunları ile yaşayan insanları desteklemek için önemli rol oynamaktadır. Diyabetle yaşayan veya diyabete yakalanma riski olan bireylerin de bu desteğe ihtiyacı vardır. Diyabetli bireyler bir dizi zorlukla karşı karşıyadır ve hemşireleri onları destekleyecek becerilerle donatmak için eğitim çok önemlidir. Bu gün yataklı sağlık tesislerimizin neredeyse tamamında diyabet konusunda eğitimli hemşirelerimiz hastalarımız ve aileleri ile çok yakın bir işbirliği içerisindeler. Diyabetli bireylerin sayısı dünya çapında artmaya devam ettikçe, hemşirelerin ve diğer sağlık destek personelinin rolü, diyabet yönetiminde giderek daha önemli hale gelmektedir. Hemşireler genellikle diyabetli bireylerin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelidir ve bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır” dedi.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ VE HASTANELERDE DİYABETLİLERE ÜCRETSİZ HİZMET
Hemşirelerin; diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlanmak, komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet yönetim eğitimi ve psikolojik destek sağlamak, Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak gibi kilit roller üstlendiğine vurgu yapan Bahçacı “Erken tanının önem taşıdığı diyabet hastalığında, başta risk grubunda olanlar olmak üzere isteyen her vatandaşlarımız aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde kan şekerlerini ücretsiz olarak ölçtürebilirler ve durumlarını kontrol ettirebilirler” diye konuştu.