HEDİYE EROĞLU
Sera kent olarak da bilinen Mersin’in Anamur ilçesinde, kıyılara sera kurulmasını engellemeye yönelik çalışmalara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de destek geldi.
Kıyılarda sera alanları kurulabilmesinin önünü açan Danıştay düzenlemesine tepki gösteren Anamur Belediyesi’nin bu durumu engelleyerek, ilçenin geleceğini turizmde araması için ilçeye özgü düzenlemesi Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul gördü.
İlgili yönetmeliğe karşı Danıştay’a davada açan Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuranların kıyılarda sera kurma izin alabilecek olması ve bunun da emsal oluşturma riskine karşı hazırladığı düzenleme tadilen yapılan düzenlemeler kapsamında oy birliğiyle kabul edildi.
SERALARA KISMİ İZİN
Mecliste, Anamur Belediye Meclisinin 6 Ekim 2020 tarihli 31 sayılı kararıyla onaylanan plan notları; 1, 2, 3,4, 8, 9, 10, 13, 14, 15 ve 16’ncı maddelerinin iadesine 5, 6 ve 12’nci maddelerinin de idaresine geldiği şekliyle kabulüne, 7’nci maddesinin imar ve kadastro yolların ve komşu parsel sınırlarında en az 5 metrelik çekme mesafesine bırakılmasının zorunlu olması şeklinde kabul edildi.
Ayrıca; parselin, dere, çay ve akarsu gibi alanlara sınırları bulunması halinde taşkın durumu dolayısıyla bırakılacak mesafenin Devlet Su İşleri (Dİ) Genel Müdürlüğü ile ilgili şubesine görüş alarak belirlenebileceği belirtilirken, 11’inci maddenin imar planları kapsamında konut alanı, askeri alan, belediye hizmet alanı, turizm alanı, otel, motel, pansiyon, turizm tesis alanı, tercihli karma kullanım alanı, günü birlik tesis alanı gibi olarak planlı parsellerin bu kısımlara muvakat yapı kapsamında sera yapılmasına izin verilemeyeceğine karar verildi.
“Bu alanlara en aza 5 metrelik yaklaşma mesafesi uygulanır” şeklinde düzenlenen madde, tadilen, onaylanan plan hükümlerinin Anamur ilçesi 1/ bin ölçekli uygulanan imar planına, Anamur ilçesi Ören Mahallesi 1/1000 bin ölçekli uygulama imar planına, Çarıklar Mahallesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planına, plan notlarının eklenmesine karar verildi.
“TURİZMCİ GELMEZ!”
Büyükşehir Meclisi’nin ekim ayı oturumunda, komisyonlar teklifi oy birliğiyle Anamur Belediyesi’ne iade etmeye karar vermiş, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç karara tepki göstermişti.
Seraların ruhsata tabi olup olmadığı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na görüş sorduklarını belirten Kılınç, “Çevre ve Denizcilik İl Müdürlüğü’nce denize sıfır tercihli turizm veya imarlı alanlarda yada ticari alanlarda sera yapmasına izin verilir ise bunun geriye dönülemez neticeleri olacak.
Anamur, artık tarım noktasında doyum noktasına gelmiştir. Anamur’un tarımı muzdur ve Türkiye’de tüketilen muzun yüzde 80’inin üretimi ülke içinde yapılabilmektedir. Muzculuk sadece Anamur ve civarında değil Hatay’dan İzmir’e kadar muz ekilmeye başlanmıştır. 5 sene sonrasına ilişkin muz üreticileri noktasında ciddi sıkıntı var. Bu konuyla alakalı bizde diyoruz ki; Anamur’un bundan sonra alternatif bir alana kayması lazım, bu da turizmidir.
Yarın izin verip deniz kenarlarını seralarla kapattığımızda bu insanların burayı biz ne kadar turizmde tercihli alan yapsak bile biz bu alana otel veya buna benzer bir şey yapabilecek miyiz? Yapamayacağız.
Ayrıca bu durum emsal gösterilerek yarın davalar açılacak. Verilmeyen izinler verilecek. Tabiî ki arkadaşlarımız 5 binlik ve binlik planların bir an önce yapılması şartını koşup, bunu gündeme getiriyorlar ama dediğimiz gibi; ben buna hayır diyorum ama bu teklifi en azından bir sonraki toplantıya yetiştirmeyi rica ediyorum. Bu Anamur’da kanayan bir yara, Anamur’da ciddi bir sıkıntı. Bekleyen birden fazla kişi var. Nerelere neyin yapılabileceğini hem üretici, hem belediye olarak netleştirilmesini istiyoruz” demişti.