İMAR BARIŞINDAN YARARLANDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İMAR BARIŞINDAN YARARLANDI!


 

Hem imar durumu hem ruhsatı şehircilik ilkelerine aykırı bulunarak mahkemelerce iptal edilen Atatürk Parkı içerisinde ki Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü hizmet binasının yıkımı beklenirken, imar barışından yararlandığı ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Atatürk Parkı içerisinde 2012 yılında yapılan ve konumu nedeniyle tartışmalara neden olan Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü hizmet binasının bulunduğu alan ile ilgili yürütülen hukuk mücadelesi kazanıldı ama bina yine de yıkılamıyor!

Binan bulunduğu Hamidiye Mahallesi’nde 114 ve 115 pafta 9378 ada 5 numaralı parselin imar düzenlemesinden sonra yapı ruhsatı da mahkemece iptal edildi. Binan bulunduğu alan yeni imar planlarında yeşil alan olarak belirlendi! Ancak bina ile ilgili imar barışından yararlanılması nedeniyle yapının yıkımı mümkün olmuyor!

 

İMAR PLANI DA, RUHSATI DA İPTAL EDİLDİ!

Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nin açtığı davada, ruhsatın ve imar planının iptaline karar veren Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına itiraz eden kurumların temyiz talebini reddeden Danıştay 6. Dairesi, 2017’de mahkemenin kararını aynen onayladı. Bu kararın ardından binanın yapı ruhsatına ilişkin açılan davada kazanıldı.

 

YIKIM BEKLENİRKEN, İMAR BARIŞINDAN YARARLANDI!

Aradan geçen 3 yıllık sürede binanın yıkım kararı beklenirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi söz konusu binanın bulunduğu alanı yeni 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nda yeşil alan ilan etti. Akdeniz Belediyesi de 1/1000 bin ölçekli Uygulama İmar Planı’nda bölgeyi 5 binlik plana uygun olarak işaretlemek için konuyu mecliste ele aldı

Meclis toplantısında yeşil alan imar düzenlemesi oy birliğiyle kabul edilirken, imar barışından yararlanan binanın Yapı Kayıt Belgesi alındığı için her hangi bir sorun yaşamayacağının açıklanması dikkat çekti.

 

“BİNAYLA İLGİLİ HER HANGİ BİR PROBLEM OLMAYACAK”

Mecliste konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Akdeniz Belediyesi İmar Müdürü Mustafa Burhan, “Atatürk Parkı içerisindeki Mersin Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı ile resmi kurum alanına çevrilmiş ve 2012’de de belediyemiz tarafından inşaat ruhsatı verilmiştir.

Mimarlar Odası plan teklifine ve inşaat ruhsatına dava açmış, davayı kazanarak inşaat ruhsatını iptal ettirmiş, sonra plan ile ilgili davalar devam etmiş ve son olarak Danıştay Kararı ile İmar Planı da iptal oldu. 1-5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda zaten Büyükşehir Belediyesi bu mahkeme kararına istinaden o bölgeyi yeşil alan etti. Planı Büyükşehir Belediyesi yaptığı için biz onlara yazı ile 1/1000’lik planı da değiştirmeleri için yazılı bildirimde bulunduk. Ancak onlar ‘biz 5 binlik planı değiştirdik, binlik plan yapma yetkisi sizde’ diyerek, bize gönderdiler. Biz de mahkeme kararını uygulamak için buradaki imar  planını yeşil alana çeviriyoruz.

Ancak söz konusu yerdeki Mersin Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü için imar barışından yararlanılarak Yapı Kayıt Belgesi alınmış durumda. Biz burayı yeşil alan ilan edeceğiz ancak binayla ilgili her hangi bir problem olmayacak” dedi.

 

“BİNA İMAR PLANI İLKELERİNE AYKIRI”

Mimar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, söz konusu binanın imar durumuna ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Alanın 1950’li yıllarda Mersin Limanı inşaatı nedeniyle denizin doldurulmasıyla elde edildiğini dile getiren Şahin, 1960’lı yıllarda ise hazine adına tapuya tescilinin yapıldığını, o tarihten itibaren ise, kamu kullanımına açık bir alan olarak günümüze geldiğini aktardı.

Hizmet binasının ise Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16 Nisan 2010’da 1/1000 ölçekli uygulama imar planında işaretlemesinin üzerine 26 Aralık 2012’de şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı bir şekilde inşa edildiğini belirten Şahin, “Bu konuda uzman meslek odası olarak konuyu ilgililere yazılı olarak iletmemize rağmen ısrarla yapım gerçekleştirilmiştir. Biz Mimarlar Odası olarak bu tür kamusal yapıların şehircilik ilkelerine ve planlama hiyerarşisine uygun olarak yapılmasının kentin menfaatine olduğu düşüncesindeyiz. Bu nedenlerle anılan mahkeme kararı Danıştay 6. Dairesi’nin 2015/387 Esas nolu 2016/9625 karar no ile onanmış olup, temyiz isteminin reddiyle alınan kararın onanmasına karar verilmiştir. Anılan yapının yapı ruhsatının ve bu işleminin dayanağı olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının hukuka uyarlılığı olmadığından iptaline karar verilmiştir. Dolayısıyla anılan alan imar planı ilkelerine aykırıdır. Bu konuda ilgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA