MERSİN’E ÖZEL ÖNLEMLER ALINMALI!


 

Son 11 ayda 499 kişinin bulaşıcı hastalıktan öldüğü Mersin’de sağlık emekçileri İl Hıfzıssıhha Kurulu’na kente özel önlemler çağrısı yaparak, ülkede de tam bir kapanma ile toplum hareketliliğinin kısıtlanması gerektiğini aksi takdirde daha fazla insanın hastalanması ile daha fazla insanın öleceğini açıkladı!

AYŞENUR ÖNAL

 

COVİD-19 pandemisi can almaya devam ediyor. Aşı tartışmalarının da arttığı bu dönemde konu ile ilgili ortak açıklama yapan Mersin Tabip Odası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş Sendikası ve Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası, “Salgın ağırlaşarak devam ediyor!” uyarısı yaptı.

 

“MERSİN’E ÖZEL ÖNLEMLER ALINMALI”

Tabip Odası’nda yapılan açıklamada metni okuyan Oda Başkanı Dr. Mehmet Antmen, dünya, ülkemiz ve kentimizin önemli bir pandeminin kıskacında olduğunu vurguladı. “Toplumumuzun bir bölümü ile beraber, merkezi iktidar ve yerel makamların bunun farkında olmadığını düşünüyoruz” diyen Antmen, Cumhurbaşkanı tarafından 1 Aralık 2020 tarihinde açıklanan önlemlerin de yeterli olmaktan uzak göründüğünü işaret etti.

Günlük vaka sayılarının kentimizde hızla arttığı, ülkemizde 70-75 bin civarında olması nedeniyle vaka sayısı açısından dünya genelinde ilk üç ülke arasında olduğumuzu belirten Antmen, “Bu dönemde şehirlerarası trafiğin kapanmasını, toplumsal hareketliliğin kısıtlanmasını, AVM ve ibadethanelerin kapanmasını içermeyen önlemlerin pandemi ile mücadelede yeterli olmadığına inanıyoruz.

Gereken önerileri ve tüm verilerin de şeffaf olarak paylaşılması taleplerimizi, vaka ve ölüm sayılarının azaldığı yaz boyunca da tekrarladık. Ancak sesimizi ne sağlık müdürlüğüne, ne valiliğe ve ne de merkezi iktidara ulaştıramadık. Şimdi, vaka ve ölüm sayılarının kat be kat arttığı bu günlerde yine uyarıyoruz. Bireysel önlemlerin yeterli olmadığı, toplumsal ve kamusal önlemlerin bir an önce arttırılmasının gerektiği bu dönemde, İl Pandemi Kurulu bir an önce toplanmalı ve İl Hıfzıssıhha Kurulu da ilimize özel önlemler almalıdır” dedi.

 

“HÜKÜMETE GÜVENSİZLİK, AŞIYA GÜVENSİZLİĞE DÖNÜŞTÜ”

Son dönemde önemli bir tartışma konusunun da aşı olduğunu söyleyen Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, halkın hükümete olan güvensizliğinin sonucu, aşılara karşı da bir güvensizlik oluştuğunu savundu, “Oysa salgınla mücadelede korunma ve tedavi ne kadar önemli ise, bağışıklama ve aşı çalışmaları da en az o kadar önemlidir. Sağlık örgütleri olarak bu güne kadar ne hükümete ve ne de yerel sorumlu makamlara bu salgının önemini yeterince anlatamadık ve resmi kayıtlara göre dokuz ayda 15 bin vatandaşımızı kaybettik. (Gerçek rakamlar olasılıkla bunun üç katından fazladır)

Yakın bir zamanda aşılama sürecinin başlayacağı düşünüldüğünde halkımızın aşı konusundaki bilim dışı söylemlere kanmamasını, ülkemize gelen aşıların 3.faz çalışmalarının sonuçları ortaya çıktığında sağlık örgütlerinin gerekli açıklamaları yapacağının bilinmesini istiyoruz. Bunun öncesinde aşı karşıtlığı yapan kişilere kanılmamasını, bilimin ışığından ayrılmamamız gerektiğini önemle vurguluyoruz” diye konuştu.

 

KRONİK HASTALIKTAN ÖLÜM ARTTI

Antmen, bugün açısından pandeminin, ülkemizde sağlık hizmetlerini kilitlemiş durumda olduğunu da dile getirerek, “Bu sonuçta pandemiye yönelik toplumsal, kamusal önlemlerin yeterince alınmaması ne denli önemli bir rol oynamışsa, salgının sahada önlenebileceğine yönelik temel halk sağlığı kuralının işletilmemiş olması da çok önemlidir. Yapılan bu yanlışlık, sadece COVİD-19 hastalarının tedavisinde değil, COVİD dışı hastalıkların tedavilerinde de ciddi sıkıntılara yol açmıştır. Yeni yapılan bir çalışmada acile perfore apandisit tanısıyla gelen çocukların oranlarının bir yıl içerisine yüzde 13’ten yüzde 39’a çıktığı gözlenmiştir. Yine kronik hastalıklardan ölüm oranlarının arttığı da çeşitli araştırmalarda ortaya konmuştur.

 

MERSİN’DE 11 AYDA 499 KİŞİ BULAŞICI HASTALIKTAN ÖLDÜ

Mersin Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre, Mersin il genelinde 2018 yılının Eylül, Ekim, Kasım aylarında toplam bin 800 ölüm meydana gelmiştir. 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 6’lık bir artışla 1908; 2020 yılında ise 2019 yılına göre yüzde 31,7’lik bir artışla 2 bin 514 ölüm olmuştur. Mersin il genelinde 1 Ocak ile 30 Kasım 2020 tarihleri arasında da 499 bulaşıcı hastalıktan ölüm bildirilmiştir.

2020 yılında 2019 yılına göre üç aylık bir dönem içinde bile ölümlerdeki yüzde 31,7’lik çok yüksek bir artış (COVID-19’dan ya da başka hastalıklardan) bize salgının iyi yönetilemediğini gösteriyor.

 

“ÖLÜM VERİLERİ HAFTALIK AÇIKLANMALI”

Sağlık Bakanlığı, ölüm verilerinde saydamlık göstermediği ve bu verilere dair adımlar atmadığı için süreci başarı ile yönetemez. Nitekim salgının iyi yönetildiği Güney Kore, Norveç, Japonya, Küba, Singapur gibi ülkelerde fazladan ölümler çok sınırlı kalmıştır.

İl Sağlık Müdürlüğünü başarılı bir salgın yönetimi için ve halkımızın daha fazla ölmemesi için ölüm verilerini haftalık olarak düzenli açıklamaya davet ediyoruz. Fazladan ölümlerdeki riskli kümeler; yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalık (komorbidite) yönünden açıklanırken; mutlaka hane halkı büyüklüğü, oturulan mahalle, sosyal sınıf bağlantısı saptanarak kamuoyu ile paylaşmalıdır.

 

“HERKESE TEST UYGULANABİLMESİ SAĞLANMALI”

Geldiğimiz aşamada, epidemiyolojik veriler ışığında belirlenecek bir süre için toplum hareketliğinin kısıtlanması yaygınlaştırılarak sürdürülmeli, filyasyon ve aktif sürveyans yanı sıra, endikasyonu olan herkese test uygulanabilmesi sağlanmalı, bunun için hastane ve sağlık müdürlüklerine ek olarak belediyelerin de test birimleri kurmalarının önü açılmalı, hastane tedavisi gerekmeyen hastaların izolasyonuna ağırlık verilmeli, evlerde değil eski hastaneler, yurt ya da diğer toplu merkezlerde takip edilmeleri sağlanmalıdır.

 

“TAM KAPANMA OLMAZ İSE ÖLÜMLER ARTAR”

Tam bir kapanma ile toplum hareketliliğini kısıtlanmaz ise daha fazla insan hastalanacak, daha fazla insan ölecektir.

Kısıtlamalar; sosyal devlet ilkesiyle yapılmalı, güvenceli çalışanlara ücretli izin, diğer tüm çalışanlara da sosyal destek programlarının olduğu, kira, elektrik, su ısınma masraflarının ve temel ihtiyaçların karşılandığı bir bütçe ile özellikle büyük işyerlerinin kapatıldığı bir şekilde olmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra bugüne dek pandemi nedeniyle ölen sağlık çalışanı sayısının 200’ü aştığı göz önüne alınarak COVİD-19, sağlık çalışanları için acilen Meslek Hastalığı olarak kabul edilmelidir” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA