BORÇLANMAYI ALDI AMA SUDA İNDİRİM YAPMADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMAYI ALDI AMA SUDA İNDİRİM YAPMADI!


 

MESKİ için 89 milyon TL’lik borçlanma yetkisi alan CHP’li Başkan Vahap Seçer, kurumun selametini savunarak, kabarık su faturalarının azalması için muhalefetin tarifelerde indirime gitme talebini kabul etmedi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

MESKİ Kasım ayı olağan Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile reddedilen MESKİ Genel Müdürlüğü’nün indirim istenen 2021 Mali Yılı Ücret Tarifesi Tasarısı ile idarenin borçlanma talep ettiği ancak reddedilen 2021-2023 dönemi bütçe tasarısı ile ilgili teklif maddeleri Genel Kurul’da yeniden görüşüldü.

 

“VATANDAŞ ZORDA”

Oylama öncesi söz alan MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara, idare ile aralarındaki diyalogsuzluktan dem vurarak, “Temmuz ayında yaptığımız genel kurulda atık su bedeli oranını yüzde 50’den 45’e düşürdüğümüzde ve kademeler yukarıya doğru çıkarıldığında bizim bazı taleplerimiz vardı. Bu salonda bu anlaşmayı birlikte karar alarak yapmıştık. 2021 yılı ücret ve tarifeleri konuşur, yeni bir bütçe yaparken bunları değerlendirebiliriz demiştik. Bu da meclis kayıtlarında mevcuttur. Şimdi 2021 bütçesini yaparken biz vatandaşımızdan aldığımız serzeniş, sitemlerle komisyona oturduğumuzda bunu ortaya koymaya gayret ettik. Atık su bedellerinin bir miktar düşürülmesi zor şartlardaki vatandaşlarımıza bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır. Yine TEFE-TÜFE oranında gelecek zammın bu yıl için kaldırılmasını istedik.

Vatandaş en azından bu yıl için bunu uygulamamız gerektiğine inanıyoruz. Tabiî ki yatırım, hizmet talep ediyoruz ama inanın bu indireceğimiz rakamların yatırımları çok etkilemeyeceğini, kayıp-kaçak oranlarının çok yüksek miktarda olduğunu, bunun şebekelerdeki iyileşme ile kayıp-kaçağın  üzerine giderek oranların daha da indirilebileceğini biliyoruz.

Hatta bütçede ücret ve tarifelerde kayıp- kaçak ile alakalı daha önce uygulanan cezaları biz yüzde 250-300 rakamlarına sizlerin önerisi ile getirdik. Vatandaş keyfi olarak şebekeden almasın dedik. Caydırıcı olsun diye idare ‘ben kayıp kaçak oranını indirmek istiyorum bana yardımcı olun’ dedi biz de komisyon olarak bu kararı destekledik. Kayıp kaçak oranının düşürdüğümüzde toplamda düşüreceğimiz kanısındayız. Israrcı mısınız demeden önce sizlerin de bu teklife ‘evet yüzde 45 olan atık u bedelinin yüzde 35’e indirilmesini, TEFE-TÜFE ile gelecek yüzde 2’lik zam oranının alınmamasını bizler de destekliyoruz’ demenizi buradan bekliyoruz. Bunun hizmetleri veya yapılacak faaliyetleri çok etkilemeyeceğini bir yıl geçtikten sonra yine bu mikrofonlarda konuşuyor olacağımızı da buradan bir kez daha söylemek istiyorum. Bu maddede ısrarcıyız ama sizlerinde destekleri ile bu maddenin kabul dilmesini, komisyon raporunun oylanmasını talep ediyorum” dedi.

 

DAVTE TARTIŞMASI!

CHP’li Haşim Tuluk’un, yeni yılda TEFE-TÜFE oranında gelecek yüzde 2’lik zammın alınmaması ile ilgili konunun MESKİ genel kurulunda gündeme gelmediği yönündeki itirazları üzerine Topkara, “Komisyonda bazı konuları konuştuk ve atık su ücretinin düşürülmesi ile ilgili teklifimize sayın danışman ‘bu bizi aşar sayın başkanımız ile görüşmemiz lazım’ dediler. Biz de tamam dedik. Sizinle görüşüp bize döneceklerdi. Ama sonraki süreç benim çeşitli defalar aramama, ilgili bürokratlarımızı arayıp konuşmama, size ulaşmamıza rağmen bu karar verilemedi ve komisyonda görüşülemedi” dedi.

Burada Seçer araya girip, “Davet almadınız mı rapor yazılmadan önce” derken, Mehmet Topkara davet almadıklarını söyledi. Seçer’in yanıtı ise “Peki ben yalan söylüyorum, ben yalancı oldum” oldu.

Topkara ise “ Davet ettiyseniz biz davet almadık, bizi kim davet etmiş bilmek istiyorum, odanıza gelip bizzat bürokrat arkadaşlarınız ile yüzleşmek istiyorum” dedi.

Seçer, “Benim önümde arandınız” derken, Topkara, “Biz orada ne dediysek sizin huzurunuzda da aynı şeyi söyleriz. Bürokratlarınız iki gün bizi oyaladılar. Siz bizi aradığınızda genel kurul 2’deyken, saat birde bir komisyon üyesi bizi aradı ama biz de grup toplantısındaydık. Aradan iki gün geçmiş ama hala biz bu konuyu konuşamamışız. Raporu da konuştuğumuz şekliyle yazdırdık ve getirdik. Komisyon her türlü raporu yazabilirdi ama bizi belediye başkanımız, idare ile birlikte bir rapor yazma düşüncemize rağmen maalesef süreci idare edemeyen bir komisyon pozisyonuna sokma gayretine girdiniz. Ben buradan eleştiriyorum biz 19 aydır komisyonda bir çok konuyu birlikte yapıyoruz. Ama burada iki günlük süreci yönetemeyen arkadaşlar kendileri bu hesabı yapsınlar. Komisyonda bu vardı, bu yoktu diyorlar ama komisyon çalışmaları zaten devam ediyordu.

 

AKP’DEN İNDİRİM TALEBİ ÇIKIŞI

AKP’li Zafer Şahin Özturhan da Topkara’ya destek vererek zam talebini yineledi. Özturhan, “Komisyon ile ilgili 2 haftadır süregelen konuşmalar bizi de üzüyor çünkü aslında komisyonda önemli çalışmalar yapılıyor. Şehir adına konular ciddi şekilde tartışılıp gruplara götürülüyor. Size karşı her hangi bir ithamımız yok. Sizin bürokratlarınız ile otururken ‘bu konu bizi aşar, başkan ile görüşüp size dönüş yapacağız’ dediler. Diyalog önemli. Biz komisyon üyeleri olarak özveri ile çalışmaya gayret ediyoruz ama her seferinde komisyon kararı değil idareden gelen teklifler oylanıyor. Ancak komisyon kararları tartışmaya açılmaya başlandı. Tüm komisyon üyeleri iradesi ile hareket ediyor ama hepsinin de partileri var. Lütfen bizim aldığımız kararlar sorgulanmasın. Tarifelerle ilgilik komisyonda konuştuk ve böyle bir karar çıktı. Su fiyatlarında TEFE-TÜFE zammı olmasın, atık su bedelinde indirime gidilsin diyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda bunu söylüyoruz” dedi.

 

“SEÇİME GİTTİĞİMİZDE VATANDAŞA HESABI BİZ VERECEĞİZ”

Başkan Vahap Seçer ise 1 milyar TL’yi aşan bütçesiyle MESKİ’nin güçlü bir kurum olduğunu söyleyerek, “Her yer benden şuanda hizmet bekliyor. Bazı mahallelerde kanalizasyon akıyor çünkü yeni Büyükşehir’e geçildi. Birçok köy örneği verebilirim. Bunlar yatırıma gidecek. Bizim bu parayı alıp götürüp sırtımızda taşıyıp denize boca edecek halimiz yok. Maliyetler artıyor. Dış borcu 40 milyon Avro’ya düşürdük. ama Avro yüzde 50 değer kazandı. Bunlar bizim TL cinsinden ödemeleri mali tablomuzda arttırdı, dengemizi bozdu. Ama biz zam yapmıyoruz. Hizmet vermek zorundasınız. Neticede seçime gittiğimizde vatandaşa hesabı biz vereceğiz. Benim gelir kaynağım bu, ben de isterim en ucuz suyu vereyim. Bu fiyat tarifesinin uygulanmasında bir sorun görmüyorum, bu bütçenin kabul görmesi lazım yoksa olay başka boyutlara gider. 113 milyon TL alacağımız var hepsi yarın peşin ödense yeni yapılan hesaplamada yüzde 90’ı indirime tabi olacak. Kaldı ki böyle bir realite de yok, bu paralar ödenmeyecek.

Öte yandan 2019’da kaçakta tahakkuk 24 milyonken tahsil edilen 14 milyon TL. Pandemi dolayısıyla daha geçtiğimiz ayında 3 ay süreli faturaları erteledik. Borçlanma isteğinde tartışmalar oldu ‘parayı ne yapacaksınız?’ diye. Tamam da, onu alma, bunu yapma, ‘buradan da yatırım yap. Benim ilçemde arıtma yok’ çok mantıkla örtüşmüyor. Bir taraftan alacağız en akılcı şekilde yatırım yapacağız. Siz onu denetleyeceksiniz. Bu MESKİ çalıyor mu? Çaldırıyor mu? Doğru dürüst tesis yapıyor mu? İhalelerde neler oluyor? Buyurun denetim açığız. Bir şey var ise çıkartın ortaya, bana da yardımcı olmuş olursunuz buna da varım. Ama sudan sebeplerle…

Gelir gider mantığıyla kimse bir şey demez ama siyasete döktüğümüz zaman işi ne derseniz haklısınız derim. Size göre indirim yapalım çünkü vatandaşın hoşuna gider ama bana da göre de yatırım yapmam lazım. Vatandaşın hoşuna gitmeyebilir ama hizmet geldiği zaman hoşuna gidecek” dedi.

Daha sonra yapılan oylamada MESKİ 2021 yılı ücret tarifesi ile ilgili red kararında ısrar edenler çoğunluğu bulamayınca ücret tarifesi mevcut haliyle kabul edildi.

 

CUMHUR İTTİFAKI ÇEKİMSER KALDI, BÜTÇE KABUL EDİLDİ

MESKİ bütçesi ile ilgili madde görüşmelerinde ise likidite amaçlı tutulan nakit ve mevduat ile ilgili değişiklikleri reddederek meclise iade eden Seçer’e yanıt Topkara’dan geldi.

Topkara, “Biz Büyükşehir Meclisi’nde borçlanmaya neden ‘hayır’ dedik. Ücret ve tarifelerde bir nebze indirim olsaydı MESKİ’ye bütçe denkliği için verilecek 89 milyon TL’lik borçlanma yetki talebini zaten kabul etmiştik. Gel gör ki o gün öyle bir tavır, endamla meclisi idare ettiniz ki, borçlanma yetkisi vermemek için ilgili maddelere red kararı verdik. Ama gel gör ki bütçenin geçmesi, yapılması lazım. Bir meclis bütçeyi yapamıyorsa başka neyi yapacak? Bugün biz bu maddelere çekimser oy vererek bütçenin geçmesini diliyoruz. Biz bu Mersin’e, iyisine, yarınına hizmet ediyoruz. Bu bütçede bunun gereğidir” dedi.

Yapılan oylamada daha önce reddedilen 89 milyon TL’lik borçlanma yetkisi, Cumhur İttifakı’nın çekimser kalması ile 34’ çekimser, 31 kabul oyu ile kabul edildi.

2021 bütçesinin 38 milyon TL’lik likiditesinin kullanımı ile ilgili madde de aynı şekilde kabul edildi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA