KÜÇÜK ÇİFTÇİ DESTEĞE ULAŞAMIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÜÇÜK ÇİFTÇİ DESTEĞE ULAŞAMIYOR!


 

Mersin’de yaklaşık 23 bin üyesi bulunan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, küçük çiftçinin desteklere ulaşmakta zorlandığını söyleyerek, bakanlığı politikalarını revize etme ve erişebilir kılmaya çağırdı! Turgut özellikle küçük çiftçinin en büyük sorunu olan arazi toplulaştırmanın sağlanması ile Türk tarımının sırtındaki büyük bir kamburdan kurtulacağını vurguladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan küçük araziler için Küçük Aile İşletme desteğinden faydalanabilmek adına çiftçi örgütleri başvuru çağrısı yapmaya devam ediyor.

 

“DİLEKÇE VERİN”

Son olarak Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkan Ahmet Şeref Gümüş, yaptığı açıklama ile “1 Eylül 2019 -30 Haziran 2020 tarihleri arasında ÇKS kaydı yaptıran ve 5 dekardan küçük arazileri olan küçük aile işletme desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler 31 Aralık saat 16:00’a kadar İlçe Tarım Müdürlüklerimize dilekçe vermeleri gerekmektedir.

Dilekçe vermeyen çiftçilerimiz bu destekten yararlanamayacak. Mağduriyet yaşamamız için lütfen ilçe tarım müdürlüklerimize baş vuralım” dedi.

Mersin’de yaklaşık 23 bin üyesi bulunan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir de, küçük çiftçinin her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, başvuru çağrısını yineledi.

 

“KÜÇÜK ÇİFTÇİ DESTEKLERE ULAŞMAKTA ZORLANIYOR”

Öte yandan kentte küçük çiftçinin desteklere ulaşmakta zorlandığını söyleyerek, bakanlığı politikalarını revize etme ve erişebilir kılmaya çağıran Demir, “Bizim teşviklerimizin, desteklerimizin daha çok bahsettiğimiz küçük üreticilerimize yapmamız gerekiyor. Akdeniz Ziraat Odası olarak yaklaşık 22-23 bin civarı aktif üyemiz var. Bunların da ciddi bir kısmına baktığımızda küçük üretici. Yüzde 1-2 seviyesinde büyük üretici var. Onların haricindekilerin tamamı küçük üretici. Bunların kazanması için de birim alanından maksimum verim alması gerekiyor. Yani büyük üreticinin bin dönüm alanı varsa dekarda 3 bin lira para kazanıyorsa 3 milyon TL kadar para kazanmış oluyor. 3 milyon ile geçinmek çok kolay ama sizin araziniz 10 dekarsa ve araziden 2 bin veya 3 bin kazanıyorsanız, 30 bin TL para yapar. 30 binle kendi tarım Bağ-Kur’unuzu ödediğiniz zaman 18 bin gibi bir para kalır, bu para da zaten asgari ücretin bile altında kalır. O yüzden esas olan küçük üreticiyi desteklemektir. Yani sosyal devletinde en büyük özelliklerinden bir tanesi küçük üreticiyi desteklemek. En son açıkladıkları rakam 0,39 yani binde 3,9 kadar bir rakam ayrılmış.

 

“ARAZİLER TOPLULAŞTIRILMALI”

Bakanlığın özellikle küçük aile işetmelerine yönelik destek politikasını revize ederek günümüz şartlarına uygun hale getirip, çeşitlendirmesini istiyoruz.

Küçük aile işletmelerinin en büyük sorunu arazi toplulaştırma  olup bu sorunun çözümü için harekete geçilmesi, maliyetlerin düşürülmesi çağlayacaktır. Bu da ülke ekonomisinin kalkınmasında itici gücü olacaktır.

Küçük aile işletmelerin sırtındaki yükün azaltılması tarımın sırtındaki bir kamburun giderilmesini sağlar” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA