HEDİYE EROĞLU
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün fırtına ve sağanak yağış uyarısı yaptığı Mersin'de, önceki gün gece gün gece aralıklarla devam eden yağmur, kent merkezinde olumsuzluklara yol açtı.
Vatandaşlara zaman zaman zor anlar yaşatan fırtına dolayısıyla bazı bölgelerde ağaçların dallarını kırdı. Denizde ise fırtına nedeniyle dev dalgalar oluştu.
Özellikle kent merkezinde ise Akdeniz’de bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Teyakkuza geçen Akdeniz Belediyesi Fen İşleri ekipleri, zor anlar yaşayan vatandaşlara yardım için harekete geçti.
“AFET YARALARININ SARILMASI İÇİN SAHA VE TEYAKKUZDAYIZ”
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, ekiplerin bizzat başında evleri zarar gören vatandaşları evlerinde ziyaret etti.
Başkan Gültak yaptığı açıklamada, “Bugün etkisini gösteren sağanak yağış nedeniyle bazı mahallelerimizde sel afeti yaşandı. Altyapı sorunu nedeniyle evlerde meydana gelen su baskınlarından zarar gören vatandaşlarımızla bir araya geldik. Tüm birimlerimizle afet yaralarının sarılması için saha ve teyakkuzdayız” dedi.
HDP: “SEL AKDENİZ’İN KADERİ OLMUŞ”
Akdeniz Belediye Meclisi; Aralık Ayı Olağanüstü Meclis toplantısında selin yarattığı mağduriyet öne çıktı.
Konuyla ilgili ilk söz alan HDP meclis üyesi Grup Eşsözcüsü Salih Akbaş, sürekli Akdeniz ilçesinin sel felaketi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Sadece bu dönemde değil, diğer dönemlerde de bu ilçenin kaderi olmuş sel.
Türkiye’de şuanda yaklaşık 30 belediyenin ‘Belediye İklim Değişikliği Uyum Planı’ var. Biz de bu uyum planını kısmen Stratejik Plana koyduk. Bunu uygulayıp uygulamayacağımızı, uyguluyorsak bir an önce hayata geçmeli. Yoksa sürekli yağmurlar gelecek ve halk mağdur olacak. Siz de dün akşam sahadaydınız. Akdeniz halkına geçmiş olsun diyoruz. Reklam siyaseti değil somut çözümlerle bunu çözebiliriz. Sahada çalışarak bu sorunu çözebiliriz” dedi.
“30 EV ZARAR GÖRDÜ”
Başkan Gültak da, kentin özellikle batı ilçelerinde çok daha fazla yağış, dolu ve fırtına meydana geldiğine dikkat çekerek, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Geceyi sahada geçirdiğini belirten Gültak, “Toplamda 30’a yakın evde sıkıntı vardı. 8-10 tanesi çok kötüydü.Bunların hepsine müdahaleleri bizzat ben başında durarak yaptım. Kadın müdürlüğümüzde 30 eve gidecek ve temizlik hizmeti verilecek. Ayrıca o evlere 2’şer koli gıda yardımında bulanacağız. Hiç olmazsa vatandaşlarımıza az da olsa faydamız olsun istedik. Bazen verdiğiniz şeylerin hiçbir değeri yoktur ama insanların yanlarında olmak çok şeydir, biz de onu yapıyoruz, dün de sokakta, o vatandaşların yanındaydık. Çizmelerimizi giydik sokaklardaki sıkıntıları görerek anlattık.
Özellikle bölgemizde DSİ tarafından yapılan kanalların ne kadar önemli olduğunu gördük. Bugün o kanallar bitirilmemiş olsaydı Mithatpaşa, Müfide İlhan, Siteler ev Gündoğdu’ya bu yağışta ne siz, ne ben girebilirdim. Bu güzel işlerle artık her yağışta 30 bin evin mağdur olduğu o sıkıntılarla karşı karşıya değiliz.
“BIRAKIN YENİŞEHİR MEZİTLİ’Yİ”
Ama Akdeniz halkları için Büyükşehir’den pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bırakın Yenişehir, Mezitli’yi, diğer ilçeleri, Akdeniz’in altyapısı çözülmediği sürece biz bu filmi çok kere seyredeceğiz. Buradan yine söylüyorum; pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var Akdeniz’in ki bundan bir yıl önce sayın Vahap Seçer’de bunu söylemişti zaten mecliste. Mezitli ve Yenişehir’de böyle seller olmuyor. Örneğin dün bir eve gittim mahallelinin tüm pisliği o eve gitmiş. O çocukların korkusunu gözümle gördüm. Dolayısıyla bir an önce bizim bu siyaset değil, ortada bir gerçek var, her sene yaşanıyor. Akdeniz’in pozitif ayrımcılığa ihtilacı var, bir an önce Akdeniz’in bir çok mahallesinin elden geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde her yağmurda top kalkıyor, hop oturuyor.
“GEREKLİ YATIRIMLARI 2021 PROGRAMINDA GÖREMEDİK”
Akdeniz Belediyesi’nin çalışanları, MESKİ’nin çalışanları herkes seferber olsa ama siz bunun hazırlığını yapmadığınız zaman doğaya karşı isterseniz bin kişi çalışın, geçmiş olsun. Gerekli yatırımları 2021 programında göremedik ama inşallah 2022 yatırımlarında hızla, altyapı ile ilgili çok büyük yatırımlara ihtiyaç var. Yoksa Akdeniz’in insanları sıkıntıya girer.
Biz kendi çapımızda hazırlıklar yapıyoruz. Örneğin geçen yıl 20’ye yakın küçük su çeken pompalardan aldık. İyi ki de almışız. 30 tane lazım oldu, 10 tane de önce verdi. Tık tık hepsini devreye aldık. Akdeniz Belediyesi’nin tedbirleri var, ekiplerimiz çalışıyor ama biz yağışı kontrol edecek bir güce sahip değiliz. Bu yağışları bu altyapı kaldırmaz. Dolayısıyla bir an önce pozitif ayrımcılık yapılmalı.
İklim değişikliği ile ilgili neler yaptığımızı ileride satın aldığımız TEDAŞ binasında göreceksiniz. Kendi enerjisini üreten, iklim ve çevre kurallarına uygun bir bina yapmaya çalışacağız. İnsanlarımızı teşvik etmeye uğraşıyoruz ama ilgi istenilen gibi değil. Ama sadece Türkiye’nin veya Akdeniz’in bu kurallara uymasını bir anlamı yok, tüm coğrafyanın buna uyması gerekiyor. Ama biz yinede iklim değişikliği ile ilgili plan proje yapacağız” diye konuştu.