GİZEM EKİCİ
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde çevre katliamı yaşandı! Zeytinden ilk sıkım naturel sızma yağ elde edildikten sonra zeytin posasında kalan zeytinyağının kimyasal çözücüler ve diğer farklı kimyasal prosesler ile rafine edilerek elde edilen prina atıkları, bir tesisin atık depolama havuzunun duvarının yıkılması ile doğaya karıştı.
Yaşanan çevre felaketi; 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından ‘Zeytin Sektörü Atıklarının Yönetimi’ projesi kapsamında Zeytinyağı ve Prina Tesisi yapılması önerilen bölgeler arasında yer alan Mersin’e çevrildi.
Hali hazırda 35-40 adet dolaylarında zeytinyağı tesisi bulunan kentte, farklı bölgelerde (tarımsal amaçlı kullanılan alanlar dahil) son yıllarda onlarca zeytin işleme ve pirina tesisi kurulması için ÇED raporları hazırlanıp tesislerin işletmeye geçirilmesi için çalışmalar sürerken, uzmanlar uyardı.
Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, bölgedeki zeytinyağı tesislerine ve yaşanacak artışa dikkat çekerek, atıklar konusunda önlem çağrısı yaptı.
Başkan Can, “Mersin kenti Ayvalık’ta yaşanan felaketten ders çıkarıp olası bir çevre felaketlerine gebe oluşturulmaması amacıyla, sektörün gerekliliği ve illerin yerel özelliklerine uygun olarak kapsamlı ve kentin tüm özelliklerini barındıran atık yönetimine dair fizibilite çalışmasının yapılması gerekliliği açıktır” dedi.