AYŞENUR ÖNAL
Mersin’in dünyaya açılan kapısı olarak görülen ve yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı’nın üstyapı tesislerini yap-işlet-devret (YİD) modeli ile inşa edecek Favori İşletmecilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ. Ortak Girişimi ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında yer teslimi sözleşmesi imzalanmıştı.
10 yıldır yapılmaya çalışılan, 9 kez ihale edilen ve en son geçtiğimiz aylarda ihale edilen Uluslar arası Çukurova Havalimanı, bu kez de yandaş bir isme ihale edilmesi ile tepkilerin odağı olmuştu. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da havalimanının yılan hikayesine dönen yapım süreciyle ilgili endişelerini sıralamıştı. Yapılan son ihale hakkında bilgi almak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na sorular yöneltti. Şirkete verilen yolcu garantilerini merkeze alan Başarır, ortaya çıkan şu soruları sordu:
YANDAŞA VERİLMESİ TEPKİ ÇEKTİ
“Yapılan yeni üst yapı ihalesinde, yolcu uçuş garanti sayısı verilmiş midir? Verilmişse günlük/aylık/yıllık kaç yolcu uçuş garantisi verilmiştir? Yolcu uçuş garantisi altyapı ihalesini alana mı yoksa üst yapı ihalesini alana mı verilmiştir? Yoksa her ikisine de ayrı ayrı mı verilmiştir? Kamuoyunda yıllık uçuş garanti sayısının 12 milyon kişi olduğu söylenmektedir. Bu sayı doğru mudur? Doğru ise bu sayıya ulaşmak için yıllık ortalama 5 milyon kişinin uçak yolculuğu yaptığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması mı planlanmaktadır? 12 milyonluk yolcu uçuş garantisi hangi kriterlere göre verilmiştir? Altyapısının yüzde 85’i tamamlandığı söylenen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın geriye kalan yüzde 15’lik altyapısı ne zaman tamamlanacaktır? Söz konusu yapılan üst yapı ihalesinin kazanılmasında Kozuva şirketler grubunun sahibi Süleyman Kozuva’nın son yerel seçimlerde Çerkezköy’den AKP’nin belediye başkan adayı olması etkin olmuş mudur?
ŞAKİRPAŞA YETERSİZ Mİ?
Konuyu katıldığı bir programda gündeme getiren AKP Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erhan Çontar, Adana’da bulunan Şakirpaşa Havaalanının yetersiz olduğuna dikkat çekti. Hem Mersin, hem Adana’nın yükünü kaldıracak bir havalimanı yapılacağını kaydeden Çontar, “Müteahhitten kaynaklı bir gecikme yaşandı fakat şu anda alt yapısı bitmiş durumda, üst yapısı hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah kısa sürede uçaklar inip kalkmaya başlayacak. Mersinimiz de bu işten nasibini alacak” sözlerine yer verdi.
HAVALİMANI İÇİN PANDEMİ ENDİŞESİ!
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın havalimanı ile yakından ilgilendiğini söyleyen Çontar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Mersin’e defalarca geldiğini ve işlemlerin hızlandığını söyledi. 9 kez ihaleye çıkmasına rağmen 2 kez ihale olduğunu belirten Çontar, “Belli bir kısma kadar gelindi fakat pandemi sürecinde çok hareketlilik olmadığı için müteahhitler de çok karlı görmüyor. Şuanda devletimiz buna el attı. En kısa zamanda çalışmalar bitecek ve vatandaşımızın hizmetine sunulacak” dedi.