AYŞENUR ÖNAL – HEDİYE EROĞLU
Yapımı devam ederken defalarca kez zeminde çatlaklar ile gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali eleştiriler üzerine kapılarını açtı.
Bir dizi ziyaret için haftasonu kente gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu NGS'yi de ziyaret etti. Ziyareti takip etmek isteyen gazeteciler pandemi tedbirleri çerçevesinde covid 19 testine teste tabi tutulurken, güvenlik tedbirlerinin de üst düzeyde tutulduğu gözlendi.
Bakan Varank’ın kentteki bir dizi temasların ardından bölgeye yaptığı ziyarette kendisine Mersin Valisi Ali İhsan Su da eşlik etti. Bakan Varank öncelikle Akkuyu NGS yetkilileri ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
Sabah saatlerinde bölgeye davet edilen ancak Bakan Varank ile 6 saat sonra sahayı gezebilen gazeteciler, programa uyulmayarak yaşanan gecikme ile ilgili yetkililere tepki gösterdi.
AKKUYU, TEDARİKÇİLERE TECRÜBE KAZANDIRMA ALANI!
Varank saha gezisi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatını ziyaret ediyoruz. Aslında daha önce buraya gelmeyi planlamıştım ama kısmet bugüneymiş. Bildiğiniz gibi burası Türkiye’nin 60 yıllık hayali. Aslında kamuoyu çok bilmiyor ama bu yerin lisansı 1976 yılında verilmiş ama o tarihten bu tarihe kadar burada bir nükleer santral yapılamamış. Oda bizim iktidarımıza sayın cumhurbaşkanımıza nasip oldu.Burası 10 kilometrekarelik bir alan. 4 bin 800 megavat gücüne sahip 4 reaktörden oluşan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaatı devam ediyor.
Arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık, süreç nasıl ilerliyor onu değerlendirdik. Tabiî ki bu santralin sanayi ve teknoloji bakanlığını ilgilendiren önemli noktaları var. Bunların başında yerlileşme konusu geliyor. Biz burada sadece bir santral inşa edilmesini elbette arzu etmiyoruz. Santral ile birlikte acaba Türk sanayisi neler kazanabilir, yerli tedarikçiler nasıl geliştirilebilir, yerli katma değeri nasıl arttırabiliriz onunla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz.
Burada Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugünde arkadaşlarla bunu değerlendirdik. Acaba burada kabiliyet kazanacak yerli tedarikçileri Rosatom başka projelerinde değerlendirebilir mi? Burada kabiliyet kazanan firmalarımız hem buraya tedarikçi olup, hem dünyaya mal satabilir mi? Buradaki iş gücünün eğitimi ile nasıl kendi iş gücümüzü nükleer konusunda nasıl daha ileri noktalara götürebileceğimizin değerlendirmelerini yaptık.
İLK REAKTÖR 2023’TE DEVREYE GİRECEK!
Biliyorsunuz nükleer enerji, çok önemli ve hassa. Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız, mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var. ama bundan daha da önemlisi nükleer teknolojilerin sanayini alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli. Burada kazandığınız kabiliyetler sizin sanayinize çağ atlatabilir. Çığır açıcı teknolojilerde gelişmek istiyorsanız mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanmanız gerekiyor. Bizde bugün Akkuyu’da hem bunları değerlendirdik hem de bu etkileyici, devasa inşaatı ziyaret ettik. İnşallah 2023’ün sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlayacak. Türkiye’ni önümüzdeki dönemlere dönük yeni nükleer santral projeleri de var, bunları da değerlendiriyoruz. Tabiî ki buralarda kendi kabiliyetlerimizi, teknolojilerimizi devreye alabilmemiz için ilk nükleer santral projesi bize önemli kazanımlar sağlıyor. Bunları değerlendirerek Türkiye’yi nükleer teknolojilerde de üreten bir ülke haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.