“GIDA KRİZİ KAPIDA”


 

Gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve gıda krizi yaşanabileceği ile ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Gökçel, yaşanan gıda enflasyonunun ithalata dayalı tarım politikaları nedeniyle oluştuğunu kaydetti.

Haber Merkezi

 

Gıda fiyatlarındaki artış her geçen gün daha fazla hissediliyor. TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve gıda krizi yaşanabileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gökçel, yaşanan gıda enflasyonunun ithalata dayalı tarım politikaları nedeniyle oluştuğunu kaydetti.

 

“GIDA ENFLASYONUNU SAKLANAMIYOR”

Küresel gıda fiyatları son 3 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Pandemide tüm dünyada gözlenen gıda fiyatlarındaki artıştan Türkiye çok sert bir biçimde etkileniyor. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de yaptığı açıklamayla gıda enflasyonundaki artışa dikkat çekti. Gökçel, ithalata dayalı tarım politikaları sebebiyle gıda ve tarım sektöründe kayıplar yaşandığını ve önlem alınmazsa bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacağımızı belirtti. Gökçel, “pandemide en öne çıkan sektör tarım ve gıda sektörü. Dünyada Küresel iklim değişikliği ile birlikte gelen kuraklıkla beraber buna paralel olarak gıda enflasyonu artıyor. TÜİK verilerine göre bu yüzde 20,6. Bize göre bunda en önemli neden girdi maliyetlerinin yüksekliği” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gıda fiyatlarına müdahale edilmesi ile ilgili talimat vermesine de değinen Gökçel, fiyatların düşürülürken bunun ithalat yöntemiyle yapılmaması gerektiğini belirtti. Uygulanan ithalat politikaları nedeniyle gıda krizinin yaşandığının altını çizen Gökçel, yapılması gerekenin üretim ve lojistik sürecinde vergilerin düşürülmesi olduğunu kaydetti. Yüksek kar hırsına karşı tüketiciyi koruyacak önlemler alınmasının önemli olduğunu ancak bunun üreticiye zarar vermeden yapılması gerektiğini ifade etti.

 

“İKLİM POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

CHP’li Gökçel açıklamasında, tarımsal girdilerin ithal edildiğinin altını çizerek bu durumun tarımda istikrarsızlığa sebep olduğunu belirtti. Gökçel, “Mazot, pestisit, tohum ve en önemlisi gübre ithalata dayalı. Dolar arttıkça bu girdilerin maliyeti artıyor çiftçimiz yeterince gelir elde edemiyor. Nüfusumuz artıyor ancak üretim aynı ölçüde artmıyor. Çünkü üretim ithalata dayalı tarım politikası izliyoruz” dedi.

Türkiye son yılların en kurak dönemlerini geçiriyor. Uzmanlar kuraklık ile ilgili önümüzdeki yıllarda daha fazla karşı karşıya geleceğini belirtiyor. Kuraklık ile ilgili önlemler alınmasını talep eden Gökçel İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın daha fazla hissedilir olduğuna değindi. Gökçel, “Eğer biz tarımımızı programlamazsak ve kuraklığın da önümüzdeki dönemlerde artacağını da düşünürsek hem girdi maliyetlerini düşürecek önlemler almamız lazım hem de kuraklığın etkilerini azaltacak sulamayla ilgili yatırımları hayata geçirmememiz gerekli” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA