HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’nde, AKP, CHP ve MHP ortaklığı ile sanayi sitesi yapılmak için yok edilmek istenen 60 bin narenciye ağacını katletme girişiminde her geçen gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor!
Tarım arazisi statüsü yok sayılıp, tapulu arazi olması göz ardı edilerek, belediye meclisinde usulsüzce yapıldığı iddia edilen oylama ile katledilmek istenen Davultepe’deki narenciye bahçesi ile ilgili yeni gelişme gündeme bomba gibi düştü!
“ORMANI KAMULAŞTIRMAK KANUNA AYKIRI”
Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım-Orkam Sen) Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, bölgede yaptıkları inceleme ve araştırmaları gazetemiz ile paylaştı.
Yaptıkları çalışmalar sonucunda hayret verici bulgulara ulaştıklarını aktaran Özden, bölgede orman vasıflı 40 dönüme yakın bir parselin de kamulaştırıldığını belirlediklerini açıkladı.
“Bu durum kanuna aykırıdır” diyen Özden, buranın zaten devlete ait bir alan olduğunu bildirdi.
“BÜYÜK RANT”
Başkan Özden, “Davultepe’de ki olay büyük bir ranttır. Büyükşehir ve Mezitli Belediyeleri yapılan yanlıştan bir an önce dönmelidir. Özellikle tarım alanlarının korunması ve boş arazilerin dahi tarımsal üretime kazandırılması adına aktif bir çalışma yürüten Mezitli Belediyesi, bu alanda ki eksikliğini gidermelidir. Mersin bir tarım şehridir ve bu yapının korunması için herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.
“TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ RAPOR MU HAZIRLADI?”
Öte yandan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün narenciye bahçelerinin kesilip sanayi sitesi yapılması için bölgenin tarıma elverişli olmadığına dair bir rapor hazırladığı iddialarının da gündeme geldiğini vurgulayan Özden, “Bu iddialar bir an önce aydınlatılmalıdır. Bu iddialar doğru mudur? Böyle bir rapor hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise gerekçeleri nelerdir? Kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Burası zaten tarım alanı. Komisyonlardan daha önce bu yönde kararlar çıkmış.
Yerel siyasilerin verdiği demeçlerde işgalin olduğu söyleniyor. İşgal var ise çözüm ağaçları sökmek ve onları kovmak değildir” diye konuştu.
TARIM BÖLGESİ NASIL SANAYİ ALANI OLDU?
Mersin’in yapımı 20 yıl süren 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na öncelikle Tarımsal Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi olarak işaretlenen sonra sanayi alanın çevrilen bölgede, 130 çiftçi tarımsal üretim yapmasına rağmen belediye meclislerinden de alt planların onaylanması ile bölge için 7 Ocak’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile acil kamulaştırılması kararı alındı.
Arazide 60 bin civarında narenciye ağacının olduğunu belirten yurttaşlar, söz konusu bölgede rant amacıyla değişiklik yapıldığını söyledi. Denize 1200 metre, anayola 800 metre mesafede olan yerin sanayi sitesi olarak yapılandırılmasının çiftçileri hedef aldığını kaydeden yurttaşlar, tarım arazisinin çorak olarak tanımlandırıldığını kaydetti.
MECLİS ÜYELERİ OY KULLANDI MI?
MHP’li belediye meclisi üyesi Bünyamin Önel ile AKP’li meclis üyesi Erhan Contar’ın öncülük ettiği Mezitli Sanayi Sitesi Kooperatifi tarafından yapılmak istenen sanayi sitesi için belediye meclisinde oy kullanıp kullanmadığı, kullandılar ise bunun usulsüz olduğu ve soruşturma açılmasına ilişkin talepler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kadar taşındı.