“OKULLAR HER KOŞULDA AÇIK KALMALI”


 

MTSO Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri pandemi ile birlikte kapanmak durumunda kalan eğitim kurumlarının yaşadığı sorunları değerlendirdi. Sorunun artık ticari kaygılar çerçevesinde değerlendirilemeyecek kadar büyüdüğüne dikkat çeken Meclis Üyeleri, bir neslin kaybedilmek üzere olduğunu belirtip, bu sorunun aşılması için her koşulda okulların kontrollü şekilde açılması gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis

Üyeleri Tamer Güner ve Yalçın Balcı son 1,5 yıldır eğitim sektöründe yaşanan sorunları anlattı.

Bu süreçte çocukların hak ettiği eğitim imkanına kavuşamaması nedeniyle önümüzdeki süreçte ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine değinen Meclis Üyeleri, bunun yanında okulların kapalı kalması nedeniyle özel öğretim kurumlarının yaşadığı sorunları da dile getirdi. Meclis Üyeleri gerek öğrenciler gerekse işletmeciler açısından yaşanan sorunların ortadan kalkması için kesim çözüm olarak okulların sürekli açık olması gerekliliği görüşünde birleşti.

 

“OKULLAR BELİRTİLEN TARİHLERDE MUTLAKA AÇILMALI”

Meclis Üyesi ve İlk Hamle Özel Eğitim Kurumu Sahibi Tamer Güner, pandemi sonrası ilk olarak eğitim kurumlarının kapandığını hatırlattı. Bu süreçte çalışmaları uzaktan eğitimle sürdürdüklerini ama öğrenci ile göz teması kuramamaları nedeniyle eğitimin yüzde 80 aksadığını bildiren Güner, bu durumun da velilerle özel okulları karşı karşıya getirdiğini söyledi. Velinin ödemeyi aksatmaya başladığını, tahsilat olmayınca özel okulların da kapanma noktasına geldiğini ifade eden Güner, “15 Şubat’ta kademeli olarak okulların açılacağı ve Mart’tan itibaren diğer bir grubun yüz yüze eğitime başlayacağı ifade ediliyor.  Biz de hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Bu kez de gerçekleşmezse yeni bir darbe alacağız” dedi.

 

BİNE YAKIN OKUL KAPANDI

Yurt genelinde bine yakın özel okulun kapandığını, okulların açılmaması halinde bin okulun daha kapanabileceğini kaydeden Güner, şunları söyledi: “Geçmişte 1, 5 ve 9’uncu sınıfa başlayan çocuklara devletin teşviki oluyordu. Şimdi o da yok. Şu anda okullar en büyük

sorunu kira ödemelerinde yaşıyor. Birçok icralık okul var. Belki okullara değil ama mülk sahiplerine destek verilebilir. Okullara açılana kadar bu davalar ertelenerek destek olunabilir. Bu süreçte sadece KDV’ler yüzde 1’e indi ama kestiğimiz bir fatura yok. Bu nedenle bizleri velilerle karşı karşıya getirmek dışında bir sonuç sağlamadı. KDV’nin bundan sonra eğitimde sıfırlanmasını, vergilerin düşürülmesini, talep ediyoruz. SGK primleri çok yüksek.”

Bu süreçte özel derslerin artmaya başladığını da kaydeden Güner, yine de verimin istenen ölçüde alınamadığını ifade edip gerekirse, velilerin çocuklarına yıl tekrar ettirmekten kaçınmamaları tavsiyesinde bulundu.

Okulların pazar yerlerinden, AVM’lerden daha güvenli ve kontrol altında olduğunu vurgulayan Güner, “Şu anda bir nesil yok oluyor. Eğitimden geri kalıyor. Önümüzdeki süreçte bu çocuklar farklı sorunlarla karşılaşacak. Dış mikroplara bağışıklık geliştiremeyecekler, obezite artacak, ekranla muhatap olmaları sorun getirecek. Söylenen tarihlerde okullar mutlaka açılmalı” dedi.

 

BALCI: “ÖZEL OKULLAR İLE DEVLET OKULLARI BİRBİRİNDEN AYRILMALI”

Meclis Üyesi ve Balcı Özel Eğitim Kurumu Sahibi Yalçın Balcı da Okulların açılmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde devlet okulları ile özel okullar ve özel kurs merkezleri birbirinden ayrılmalı. Devlet okullarında sınıflar 60, özel okullarda ise 12 kişi. Aynı yaptırımı uygulamayı doğru bulmuyorum. Öğrencinin eğitim hakkı elinden alınıyor. Özel okullara farklı kurallar konulabilirse bizler bu kurallara hızla uyum sağlar ve eğitimi sürdürebiliriz. Sistem ayakta tutulmalı.  Pandemi belki de ömür boyu sürecek. Ömür boyu okulları kapatamazsınız.”

Okuma yazma bilmeden öğrencilerin ikinci sınıfa geçtiğini, gereği gibi hazırlanamadan öğrencilerin sıva girmek durumunda kalacağını dile getiren Balcı, “Sistem de öğrenciler de mağdur. Ülkenin eğitim sistemiyle oynarsanız bozuk sistem daha da bozulur” dedi. Son olarak kısa çalışma ödeneğine değinerek, öğretmenlerin tamamının bu ödenekten yararlanamadığını hatırlatan Balcı, devletten talepleri şöyle sıraladı:  “450 iş gününü doldurmayana ödenek verilmiyor. SGK girişi yeni olmuş ama öğretmen vasfını kazanmış kişiler bu imkandan yararlanamadı. Bu kişiyi işten çıkarsak işsiz bir genç kazanmış olacağız. Devlet ayırt etmeden şart koşmadan herkese eşit davranmalı. Kurs ve okul işleten firmalara 12 ay ödemesiz 36 ay vadeyle düşük faizli kredi verilip kredi almış kurumların ödemeleri ertelenmeli. İşletmenin yıllık kira bedelinin %50 sine destek sağlanmalı ve kira stopajı sıfırlanmalı. Gelir vergisi 2 yıl boyunca alınmamalı, SGK ve vergi borçları da 2 yıl ötelenmeli. İşletmenin elektrik, su ve internet giderlerinin tamamı karşılanmalı. Özel öğretim kurumlarının ticari hayatlarını devam ettirebilmesi için özel eğitim ve öğretim destek paketi uygulaması tekrar devreye girip, teşvik paketinde karşılıksız öğrenci başı ödeme yapılmalı ve bu, doğrudan kurumlara verilmeli.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA