Hediye Eroğlu
Türkiye’de pandemi ile mücadele ön saflarda yer alan sağlık emekçileri, yıpranma ve mağduriyet nedeniyle istifa veya emeklilik ile kaçış yolu arıyor. 10 Mart - 8 Eylül arasında 858 uzman olmak üzere toplam 2 bin 412 hekim istifa etti.
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır geçen eylül ayında, Covid-19 salgınında istifa eden ve rapor alan doktor sayılarını öğrenmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Gelen yanıtta; 10 Mart 2020 ile 8 Eylül 2020 tarihleri arasında 858 uzman tabip, 144 asistan ve bin 410 tabip olmak üzere toplam 2 bin 412 hekimin istifa ettiği açığa çıktı. Yanıtta, 487 uzman tabip, 31 tabip ve 4 diş hekiminin de özel hastanelere geçiş yaptığı bilgisi yer aldı. Öte yandan "rapor alan tabiplere ilişkin istatistiki bilgilerin bulunmadığı" da ifade edildi.
CHP Milletvekili Tacettin Bayır yaptığı açıklamada “'Bu riskli hastalık taşıyan doktorlarımız, rapor verilmediği için mi istifa etti’ sorusu aklımıza geliyor. Doktorların raporlu olmasına izin verilmemesinden kaynaklı hastalığa yakalanan doktor sayısı var mı merak etmekteyim” dedi.
30’A YAKIN SAĞLIKÇI İŞ BIRAKTI
Sorunu Mersin Tabip Odası Başkanlığı da verileri ile ortaya koydu. Pandemi sürecinde Mersin’de, 2 anestezi uzmanı, 3 göğüs hastalıkları uzmanı. 2 dahiliye, 2 beyin cerrahi uzmanı, 1 genel cerrah, 3 üroloji doktoru, 1 kulak burun boğaz uzmanı, 1 göz doktoru, 1 patoloji uzmanı olmak üzere 20’yeyakın uzman emekli oldu.
Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerinden de 5 aile hekimi ve kent genelinden de 5 diş hekimi istifa ederek kamuda ki görevinden ayrıldı.
İSTİFALAR EĞİTİM VE HİZMETİ AKSATIYOR
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, istifa artışlarının bire bir yansımasa da sağlık hizmetlerinin yeni döneme uygun organize edilememesi nedeniyle bir çok branşta sağlık hizmetlerinin aksamasına, asistan ve tıp öğrencisi eğitimlerinde de önemli sorunlara yol açtığına dikkat çekti.
“KAÇIŞ VAR”
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eşbaşkanı Dr. Zeki Sinan Doğan da, pandemi ile mücadelede ön saflarda yer alan sağlık emekçilerinin yanlış ve yetersiz politikalar nedeniyle çok büyük mağduriyetler yaşadığını söyledi. Doğan, sağlık emekçilerinin emekli olma imkanı pek bulamadığını bulanın ise fırsatını bulduğunda kaçmanın yolunu aradığını söyleyen Doğan, “Kaçış var, fırsatını bulan emekli olmak istiyor” dedi.