HEDİYE EROĞLU
Mersin'in Toroslar ilçesi Gözne Mahallesi'nde kurulmak istenen mermer ocağına karşı ÇED toplantısına izin vermeyen yurttaşlar ve çevreciler, mücadelenin peşini bırakmıyor.
Mimarlar Odası Mersin Şubesi öncülüğünde meslek odaları ve çevre derneklerinin katılımı ile açılmak istenen taş ocağına karşı basın açıklaması yaptı.
Gözne Mahallesi Gaffar Ali Durağı’nda yapılacak basın açıklamasına kentin çeşitli dinamikleri de destek verdi.
“NEFES ALINAMAYACAK”
Burada bir açıklama yapan Gözne Sevenler Derneği Başkanı Hayrettin Zengin, yaylanın tepelerine tepelere taş ocakları açılmasını istemediklerini söyleyerek, “Bu konuda arkadaşlarımızın, muhtarlarımızın destekleriyle taş ocaklarının açılmaması için gerekli çabaları sarf etmeye çalışıyoruz. Bu taş ocağının açılmasında en büyük zararları Gözne, Ayvagediği, Goğucak, Bekiralanı halkı hissedecek, bu iş Erdemli’ye kadar gidecektir. Çünkü herhangi bir patlamada, illaki patlama olacak r böylece Bekiralanı’nın, Taşucu’nun suyu kesilecektir. Gözne’nin zaten suyu kesildi Taşucu’ndan dolayı. Biz bunlara karşıyız. Şimdiye kadar burada, Gözne, Ayvagediği, Bekiralanı, Soğucak gibi bu mahallelerde yaklaşık 45-50 Yörük hayvan otlatıyor. Mera sahası kalmadı. Taş ocağı açılacak yerlerde zeytin, katran, andız ağaçları yok olacak, andız pekmezi yapamayacağız. Dışarıya dahi çamaşır seremeyeceğiz çünkü her taraf toz olacak. Nefes alma özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Bunun için buralara taş ocağının kurulmasını istemiyoruz. Mesele Gözne, Ayvagediği değil hepimiz zarar göreceğiz. Yaz aylarında yaklaşık 6-7 mahallede 150 bin kişi yaşıyor. Bunların hepsi temiz hava için geliyor. Ama taş ocağı açıldığı takdirde temiz hava diye bir şey kalmayacak, bu sefer insanlar göç etmek zorunda kalacaklar” dedi.
“TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANINDAN DESTEK BEKLİYORUZ”
Ayvagediği Ayder Yardımlaşma Derneği Başkanı Osman Kepir de, bölgede yaşayan yaklaşık 10 köyün taş ocağından olumsuz etkileneceğini söyleyerek, “Doğamıza sahip çıkalım, koruyalım istiyoruz. Meralarımız kalmadı, hayvan yetiştiriciliği bitiyor.
Yarın bu taş ocağından kaynaklı ses, toz, gürültü herkesi etkileyecek. Bunu nedenle bu taş ocağına hayır diyoruz. Biz dernek olarak buna karşıyız, Gözne, Ayvagediği alanındaki tüm vatandaşlar bundan etkilenecek bu sorun birimizin değil hepimizin sorunu. Ayrıca bu bölge Toroslar bölgesi olduğu için, Toroslar Belediye Başkanımızdan da destek bekliyorum bu konuda. Lütfen buraya sahip çıkalım. Bölgemizi koruyalım gerek köylerimize, gerek vatandaşlarımıza, gerek hayvanlarımıza sahip çıkalım” dedi.
KARA TEPE, AK TEPE OLDU!
Gözne Mahalle Muhtarı Şevket Taşkın da, “Bir şeye hayır demek için bazen çözümleri üretmek gerekiyor. Biz buralarda taş ocağı istemiyoruz. Çünkü buralar tüm Mersin halkının akciğeri. Adana’dan dahi insanlar buraya temiz hava almak için geliyor. Şu arkamda gördüğünüz eskiden Kara Tepe dediğimiz şimdi Ak Tepe oldu. Eskiden burada bir taş ocağı vardı şimdi kapandı, oradan çıkan tozların tamamı ağaçları kuruttu şimdi hiç ağaç kalmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki ‘muhtarlarımız demokrasinin temel taşıdır.’ Biz buna katılıyoruz şimdi ağaçlarında muhtarı var. Ağaçların muhtarı kimdir? Sedir ağacıdır. Burada ki doğayı katledeceğine gitsinler kır, dağ, ormanı olmayan, sırf kaya olan yerlere taşısınlar. Bu memleketin ormana da ihtiyacı var. Bunlara biz hep beraber hayır diyoruz. Mevcut bir tane taş ocağı var ama bir başkasını istemiyoruz. İnşallah bu sesimizi bizi dinleyen büyüklerimiz duyar bize de hak verirler. Burada yazın yaklaşık 150 bin nüfus yaşıyor. Şuanda bile bahar havası var, yağmur yok, kar yok, çünkü doğa katledildi. Ağaç olmayınca su da olmaz, yağış da. Bunun cezasını sadece Gözneliler, Soğucak, Ayvagediği, Musalı değil tüm Mersin halkı çekecektir. Bunun için bütün büyüklerimizden rica ediyorum bunu inşallah bir dur deriz” dedi.
“BİLGİ VEREN YOK”
Gözne Mahalle Muhtarı Şevket Taşkın da, ÇED raporu alınırken 250 dönümden yukarı yer kiralandığı zaman oranın yöre halkından izin istenmek zorunda olduğunu anımsatarak, “Ama şimdi vatandaşları ne yapıyor? 249 dönüm alarak, ÇED Raporunu Ankara’dan çözüyorlar. Yani yöre halkına hiç danışılmıyor. Şuna da üç tane firmanın müracaat yaptığını duyduk ama resmi olan bir şey gelmedi bize. Bize hiçbir bilgi veren yok” dedi.
Ayvagediği Muhtarı Ayhan Gümeli de, Toroslar’ın hiçbir kırsalında taş ocağı istemediklerinin altını çizerek, “Çünkü her yere zarar veriyor. Bunların hepsini engelleyecek, fırsat vermeyeceğiz. Çünkü doğaya büyük zarar veriyor. Hayvan otlatacak yerimiz kalmadı, vatandaşın bir yere pikniğe gidip oturacağı bir yer kalmadı. Onun için biz taş ocağı istemiyoruz” dedi.
Gözne Mahallesinden Mehmet Topçu da, 35 yıl ben şantiyelerde taş ocakları ile ilgili işlerde çalıştığını söyleyerek, “Yukarıda bir taş ocağı var belediyemiz tarafından işletilmiş ve şuan bir enkaz gibi duruyor. İnsanlar buraya temiz hava için geliyor. Belediyemizin, Valiliğimizin ben eminim buraya dikkat çekeceğine, duyarlılık göstereceğine” dedi.
“TALAN DÜZENİNE KARŞI ÇIKACAĞIZ”
Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ise kendisinin de bölgede ikamet ettiğini belirterek, ocakta çalışacak kamyonlar için 4-6 metrelik sokakların cadde gibi gösterildiğini söyledi. “Burası bir sokaktır, burası mescün bir mahalledir. Burada yaşamamızı imkânsızlaştırmak istiyorlar” diyen Şahin, “İnsanlar başka yerlere göçmek zorunda kalıyor. Burası ıssızlaştırılıyor. Biz buranın terk edilmesine, buranın güzelliklerinin katledilmesine karşıyız. Türkiye’de genelinde bu şekilde yapılan 207 maden var. Türkiye’nin her tarafını talan etmek, peşkeş çekmek, hakkâkten vicdanlı bir davranış şekli değildir. Bu talan düzenine hep birlikte karşı çıkacağız. Buna son vermesi için herkesin duyarlı olması lazım” diye konuştu.