ARAYAN BULUR!


 

Mersin’de 2’si bakanlığa biri Büyükşehir ve biri de Tarsus Belediyesi’ne ait 80 yataklı 4 sığınma evi bulunurken, nüfusu 100 binin üzerinde olduğu için kanun gereği kadın sığınma evi açması gereken 4 belediye, seçimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala yer arayışında!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de s31 Mart seçimlerinin üzerinden iki yıl geçerken, kadın sığınma evi vaatleri yine havada kaldı! Mersin’de 2’si bakanlığa biri Büyükşehir ve biri de Tarsus Belediyesi’ne ait 80 yataklı 4 sığınma evi bulunurken, nüfusu 100 binin üzerinde olduğu için kanun gereği kadın sığınma evi açması gereken 4 belediye, seçimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala yer arayışında!

Nüfusları gereği kadın sığınma evi açması gereken Toroslar, Yenişenir, Mezitli ve Akdeniz belediyelerinin yönetimleri hır fırsatta yer arayışında olduklarını dile getirirken, kadına yönelik şiddettin her geçen gün arttığı günümüzde 8 Mart ile birlikte yöneticilere hızlanmaları çağrısı geldi.

 

“YASALAR UYGULANSIN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ VE KADIN SIĞINMA EVLERİ AÇILSIN”

Geçen yıl, Sivil Toplum Destek Vakfının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu’nun 2020 döneminde Turkey Mozaik Foundation eş finansmanı ile “Yasalar Uygulansın Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Sığınma Evleri açılsın” projesini hayata geçiren Günebakan Kadın Derneği, kentteki acil ihtiyacı veriler ile ortaya koymaya çalışıyor.

 

MERSİN; KADINA ŞİDDETTE İLK 10 İL ARASINDA

Dernek Başkanı Zübeyde Akpınar, kentin kadına şiddet ile öne çıkmasının projenin başlıca nedenlerinden olduğunu söyleyerek, bu alanda Mersin’in ilk 10 el arasında yer aldığını vurguladı.

“Ancak bu konuda yapılan çalışmalara baktığımızda çok yetersiz olduğunu görüyoruz” diyen Akpınar, “Şuan kentet sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir ve Tarsus Belediyesi’ne ile bakanlığa bağlı 2 merkez var. Bu konu acil olarak müdahale edilmesi gereken durumda. Kadın danışma merkezleri ve sığınma evlerinin önemi görülmeli. Biz de bu yüzden böyle bir projeye başladık çünkü analiz yapılarak durumun verilerle ortaya konması önemli. Bu çalışma yapılacaklara ışık tutacak nitelikte” dedi.

 

MERSİN’İN ŞİDDDET HARİTASI ÇIKARILIYOR

Proje kapsamında yerel yönetimleri ziyaret ederek, durum tespiti için görüşmeler yaptıklarını aktaran Akpınar, elde ettikleri bulgular ile Mersin’in şiddet haritasını çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. “Mersin’in şiddet haritasını çıkartabilmemiz için, mevcut durumu tespit edebilmemiz örneğin 2019 yılında kaç kadının, Danışma Merkezlerine, ne tür hizmetler için başvurduğunu belirlememiz gerekiyor. Ancak bu noktada Büyükşehir Belediyesi’nden istediğimiz verileri alabilsek de, ne yazıkki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden istediğimiz verileri alamadık. Biz de bunları bakanlıktan istedik ancak hala cevap gelmedi.  Hükümet veri paylaşma alanında sıkıntılı. STK’larla veri paylaşmak istemiyorlar.

 

BELEDİYELER SIĞINMA EVİ AÇMAK ZORUNDA

Akdeniz, Mezitli, Yenişehir Belediyelerinin kadın danışma ve sığınma evleri yok. Troslar Belediyesi’nin ise kadın danışma merkezi var ama sığınma evi yok. Oysa yasaya göre nüfusu 100 binin üzerinde olan bölgelerde yerel yönetimler sığınma evi açmak durumunda. Yani kentteki bütün belediyelerin sığınma evi açmaları gerekiyor. Ama sadece Büyükşehir ve Tarsus Belediyesi açmış durumda” dedi.

 

“REKLAM YAPILAMAYAN ALAN”

Belediyelerin kadın sığınma evi ve kadın danışma merkezi açmamasının nedenine ilişkin sorumuza dair de değerlendirme yapan Başkan Zübeyde Akpınar, “Mersin’de kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için mücadele edecekseniz, Danışma Merkezi ve Sığınma Evi olmak zorunda. Biraz getirisi fazla olman bir çalışma değil aslında. Çünkü kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri çok fazla reklam alan yerler değil. O yüzden çok sıcak bakmıyorlar.

 

“ERKEK EGEMENLİĞİYLE MÜCADELE ETMEK İSTEMİYORLAR”

Bir yandan da belediye başkanlarının hepsi erkek ve çalışanları, öne çıkanlarının hepsi erkek o yüzden erkek egemenliğiyle birebir mücadele etmek istemiyorlar aslında. Direk erkekleri karşılarına almak istemiyorlar aslında. Kadına yönelik şiddetle, toplumsal eşitsizlikle mücadele etmek, eşitlikçi bir bakış açısı gerektirir. Bu aynı zamanda erkek egemenliğiyle de mücadele etmek demektir. Böyle olunca biraz daha ağırdan alıyorlar” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA