Haber Merkezsi
Mezitli Belediyesinin yapımcılığını üstlendiği, otizmli çocukları olan ailelerin yaşadıklarının anlatıldığı ‘Benim Dünyam’ isimli kısa filmin basın galası yapıldı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı film gösterimi duygusal anlara sahne oldu. Filmi izleyenler arasında yer alan Mert ve annesi zaman zaman birbirlerinin ellerini tutarak karşılaştıkları zorlukları bir kez daha hatırlamanın hüznünü yaşadılar.
Annesi Jülide Güzel ve 17 yaşındaki Mert’in doğumundan bu güne kadar yaşadıkları, toplumun bakış açısı, dezavantajlıların yaşadıkları zorlukların anlatıldığı kısa filmde otizmlilerin eğitilmeleri durumunda ne denli büyük işler başardığı örnekleriyle gösterildi.
Film gösteriminin ardından Mert ve annesine çiçek takdim eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, toplumumuzda dezavantajlılara zorluk çıkarılmasının yerine destek olunması durumunda ne denli büyük işler başaracaklarının anlaşılması yönünde farkındalık oluşturmak amacıyla bu projeye imza attıklarını anlattı.
Filmi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına çeşitli yarışmalara katılacaklarını, farklı ülke ve şehirlerde gösterimini sağlayacaklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Bu kez de 2021 yılından başlayarak "Otizm" konusunda toplumsal duyarlılığa dikkat çekmek için bir dizi çalışma öngördük. Otizm'e ilişkin önerilerde bulunmak elbette haddime değil. Otizmin farkında olmamız için otizmli bir yakınımızın olması gerekmiyor. Toplumsal bilinçlenmede otizmli bireylere karşı anlayışlı olmalı ve onları ayırmadan yanlarında durmalıyız. Otizm toplumun her kesimini ilgilendirmelidir. Çünkü otizmliler toplumun en özel üyeleridir. Otizm onların seçimi değil! Tek gereksinimleri kabullenilmek” dedi.
Mezitli’de dezavantajlılara yönelik bir çok projeye imza attıklarını vurgulayan Başkan Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “6 yıldır ZİÇEV Vakfı ile beraber Down Sendromlu çocuklarımız için Down Kafe projemizi gerçekleştirdik. Etkinliklerimize süreklilik kazandırarak bana kendilerini yakından tanıma fırsatı veren çocuklarımıza minnettarım. Otizm engel değil, farklılıktır. Onları değiştirmeye çalışmayalım. Yalnızca toplumumuzdaki her birey için yapmamız gerektiği gibi herkesi olduğu gibi kabul edelim. Bu onların farklılığıdır. Onlara farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışalım. Onların yapamadıkları yerine yapabildiklerine odaklanarak güçlü yönlerini keşfedelim. Onlar sevgilerini gösteremeyebilirler ama sevgi dolu olan özel gereksinimlere sahip çocuklardır.
Otizmle mücadelede doğru bilgilenmek, erken tanı, özel eğitim, bakımı ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi önemlidir. Onlara fırsat verilirse özel yetenekler doğabilir. Pes etmek asla yok. Einstein, Mozart, Newton birer yıldız. Bizim çocuklarımız neden olmasın. Otizmin farkındayız. Onların yanındayız. Onlar, sessiz feryatlarını ruhlarına gömüyorlar. Onlar, dört duvar arasında hangi fırtınalara göğüs geriyorlar? Onların seslerini duymalıyız”