ORMANLARDA ENDÜSTRİ TEHDİDİNE DİKKAT!


 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’de son 4 yılda ve özellikle Covid-19 salgınında ormanların yok edilmesini meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Türkiye’de ormanlar son yıllarda; ekonomik kriz bahane edilerek, piyasa ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak yoğun bir üretim baskısı altına alınmıştır. 2005 yılında 13 milyon metreküp olan odun üretimi 2017 yılında 18,5 milyon metreküp, 2020 yılında ise Covid-19 pandemisiyle birlikte 28,5 milyon metreküp gibi olağan üzeri bir sayıya çıkarılmıştır. Son dört yılda (2017-2020) odun üretimindeki artış oranı yüzde 53’ü bulmuştur. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) bu artışın ana nedeninin, ‘2018 yılında dövizde yaşanan aşırı artış nedeniyle yurt dışından getirilen odun hammadde fiyatlarındaki maliyetlerin artması sonucu, orman endüstrisinin odun hammaddesini ülke içi üretimden karşılamak istemesi’ olduğunu belirtmektedir.

 

ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİ SEKTÖRÜ BASKI OLUŞTURUYOR

TOD’un iddiasına göre orman ürünleri endüstrisi sektörü, odun hammaddesi ihtiyacını iç piyasadan karşılamak ve maliyetlerini düşürebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinde büyük bir üretim baskısı oluşturmaktadır.

Bunun yanında milli parkların da odun üretimine açılmasını sağlayacak hazırlıkların yapıldığı iddiası kamuoyunda yer almaktadır. Milli Parklardan; Antalya’daki Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda 9 bin 477 metreküp, Termessos Milli Parkı’nda 176 metreküp, Konya Beyşehir Milli Parkı’nda 5 bin 703 metreküp, Isparta’daki Kızıldağ Milli Parkı’nda 9 bin 520 metreküp, yine Isparta’daki Kovada Milli Parkı’nda da 948 metreküp yıllık odun üretimi planlandığı kaydedilmiştir” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Orman ürünleri endüstrisi sektörünün, odun hammaddesi ihtiyacını iç piyasadan karşılamak ve maliyetlerini düşürebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu iddiaları doğru mudur? Bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklamanız var mıdır?

Türkiye’de Covid-19’un görüldüğü Mart 2020’den bu yana hangi bölgelerde ve illerde toplamda kaç bin hektar orman alanı yok edilmiştir?

Türkiye’de Covid-19’un görüldüğü Mart 2020’den bu yana kaç milyon ağaç kesilmiştir? Ormancılık dışı amaçlarla kullanılmak üzere madencilik, enerji, turizm vb. etkinliklere tahsis edilen orman alanı ne kadardır?

Milli Parklarda planlanan ağaç kesimlerinin gerekçesi nedir?

Milli Parklarda ağaç kesiminin ekosisteme ve biyoçeşitliliğe vereceği zararlar konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir?

Türkiye’de son 4 yılda orman endüstrisinin odun ihtiyacını karşılayabilmesi için ne kadar büyüklükte doğal olmayan orman alanları oluşturulmuştur?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA