“ACİL DEĞİLSE MAHKEMEYE GİTMEYİN”


 

Tam kapanmada yargılama sürecinin nasıl işleyeceği belli oldu. Acil görülmesi gereken davalara bakılmasın öneren HSYK’ya kulak verilmesi için çağrı yapan Baro Başkanı Yeşilboğaz, hakim ve avukatlara acil olmayan davalar dışında adliyelerde işlem yapılmamasını sağlamak için duyarlı olma çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Covid-19 önlemleri kapsamında, 29 Nisan'dan 17 Mayıs'a kadar sürecek tam kapanma döneminde acil işler dışındaki duruşmalar ile müzakere ve keşiflerin ertelenmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Buna göre tam kapanmada adliyelerde nöbetçi mahkemeler görev yapacak. Avukatlar da bu kapsamda hizmet vermeye devam edebilecek.

 

ACİL DAVALAR GÖRÜLECEK

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, HSYK’nın tavsiye kararlarına uyulması gerektiğini söyleyerek hakimlere ve meslektaşlarına iş yoğunluğuna neden olabilecek acil olmayan davaları ertelemeleri için çağrı yaptı.

Yeşilboğaz, “HSYK’nın genelgesi uyarınca Cumhurbaşkanlığının açıklamış olduğu tam kapanmaya ilişkin tedbirler alındı. Mahkemelere ‘Esnek çalışmaya geçin, yüzde 50’ye kadar çalışmaları seyreltin’ denilmişti. Ama gelinen süreçte bu yeterli olmadı ki tam kapanma tedbirleri yeniden düzenlendi. Buna göre; tutuklu ve acil işler dava zaman aşımı yakın olan kovuşturma soruşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması. İhtiyadi haciz istemli talepler haricindeki diğer iş ve işlemler 29 Nisan 2021’den başlamak üzere 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar ertelendi. Buradan şunu anlamamız gerekiyor normal bir duruşmanız var ise bu ertelenecek. Bu erteleme talebe gerek duyulmaksızın mahkemeler tarafından yapılacak. Bunlar tavsiye niteliğinde kararlar ama ortak akıl nedeniyle yapmak zorundalar. Adliyeler nöbetçi sistemle çalışacak” dedi.

 

ADLİYELERDE BULAŞ RİSKİ YÜKSEK

Burada en önemlisi tutuklu işlemleri. Tutuklu işler bir kişinin bir gün dahi cezaevinde kalması kabul edilemez. Gerekirse duruşma yapılacak ve mağduriyet önlenecek.

Şuanda avukatlarımızın bilmesi gereken; avukatlar çok acil HSYK’nın yapmış olduğu açıklama kapsamında işlemlerini yapabilirler. Çok acil dışındaki işlerde bu yasaklamaya uyulması gerekiyor. İnşallah son kez kapanırız. Çünkü her kapanma çok ciddi zararlar veriyor. Vatandaşlardan ricamız bu defa artık kurallara riayet etsinler. Adliyelere gereksiz yere gelmesinler. Acil duruşması olanlar dışında kimse gelmesin.

Adliyeler kapalı yerler ister istemez bulaş riski yükseliyor.

Biz de baro olarak adliyeye gelen meslektaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına nöbetçi personeller ile görevimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

TAM KAPANMADA AVUKATLAR GÖREVDE

Tam kapanma tedbirleri doğrultusunda avukatların hizmet verip vermemesi ile ilgili belirsizliğin de yeni bir genelge ile netleştirildiğini belirten Yeşilboğaz, “Taleplerimiz doğrultusunda İçişleri Bakanlığı ek genelgesi ile düzelteme yapıldı ve avukat ile avukat stajyerlerinin tam kapanmada görev yapmasına olanak verildi. Avukatlar ve stajyer avukatlar iş ile ilgili olmak kaydıyla işyerlerine ve adliyelere gidip gelebilecekler. Avukatlık ofisleri açık olacak” dedi.

“ADALET BEKLEMEYE VE İHMALE GELMEZ”

Bu kararın adil yargılama hakkına erişim adına önemine dikkat çeken Yeşilboğaz, “Şiddet gören kadın, istismar edilen çocuk, eziyet gören hayvan, katledilen doğa için, hakkı zayi olmasın diye, adliye birimleri arasında sayılmadığı için aşı yapılmayan ama mücadele eden, koşuşturan adaletin gerçeklemesi için emek veren avukatlar kendi adına bir şey istemiyor. Kısıtlama zamanı hakim, savcı neden adliyeye geliyorsa bizde o yüzden geliyoruz. Onlara niye, niçin, ‘nereye?’ diyemiyorsanız, umarım bize de sormazsınız. Bizler de koronavirüsten korkuyoruz. Saatlerce adliye koridorlarında, emniyette, karakollarda sorgularda, duruşmalarda beklerken sevdiklerimizi ve onların sağlıklarını düşünüyoruz. Onlar içinde tedirgin oluyoruz.Ama görevimizi yapmak zorundayız. Çünkü adalet beklemeye ve ihmale gelmez” ifadelerini kullandı.

 

AVUKATLAR AŞI ÖNCELİĞİ İSTİYOR

Öte yardan avukatlar başta olmak üzere adliye personellerinin aşılanmasına yönelik taleplerini de yineleyen Baro Başkanı Yeşilboğaz, “Sağlık Bakanlığı aşılamada avukatlara öncelik verilmesi ile ilgili bir çalışma yaptığını duyurdu. Bizim bu konudaki girişimimiz devam ediyor. Çünkü aynı ortamda hakim, savcı, polis hep birlikte çalışıyoruz. Yargının tüm paydaşlarının bir an önce aşılarının yapılıp bitirilmesi gerekiyor ki sağlıklı bir adalet sistemi sunabilelim. Aşı talebimizin takipçisiyiz” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA