GİZEM EKİCİ
Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Mersin kıyılarında da görülen balon balığı türlerinden "lagocephalus sceleratus" avcılığı yapanlara 500 bin adede kadar her adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Diğer balon balığı türlerine ise 5 milyon adede kadar adet başına 0,50 lira ödenecek.
Balon balığı türlerinden "lagocephalus sceleratus" avcılığı yapanlara bu yıl 500 bin adede kadar adet başına 5 lira, diğer türlerini avlayanlara da 5 milyon adede kadar adet başına 0,50 lira destekleme ödemesi yapılacak.
Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla, "Türkiye karasularında yayılım gösteren yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması, sucul biyolojik çeşitliliğin ve stokların korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanılabilirliğinin sağlanması" hedefleniyor.
Bu kapsamda, 2021, 2022, 2023 yıllarında balon balığı avcılığına destek verilecek.
Balon balığı türlerinden "lagocephalus sceleratus" avcılığı yapanlara 500 bin adede kadar her adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Diğer balon balığı türlerine ise 5 milyon adede kadar adet başına 0,50 lira ödenecek.
Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, Tarım ve Orman Bakanlığının söz konusu yıllardaki tarımsal destekleme bütçelerinden karşılanacak.
Balon balıklarının avlamasını ruhsat tezkeresine sahip balıkçı gemisi ile su ürünleri avcılığı yapan balıkçılar gerçekleştirebilecek.
Destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak.
Karar hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.
ŞUBAT’TA AVLAMADA REKOR KIRILMIŞTI
Son yıllarda Akdeniz kıyılarında görülmeye başlayan ve tüketimi zehirlenme ve ölümlere neden olan balon balığının imha edilmesi kapsamında Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, 15 balıkçının 4 bin 66 balon balığı yakalandığını bildirmişti.
SÜVEYŞ KANALI'NIN AÇILMASIYLA KIZILDENİZ’DEN AKDENİZ’E GEÇİŞ YAPTILAR
Süveyş Kanalı'nın 1800’lerin sonunda açılmasıyla Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçiş yapan balon balığı, günümüzde artık Akdeniz’in bir bileşeni oldu. Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, öldürücülüğü çok yüksek bir toksin içeren ve bu nedenle kesinlikle tüketilmemesi gereken balon balığının Akdeniz’deki varlığına artık alışmak gerektiğini belirterek, “Nasıl ki depremle birlikte yaşamayı öğreneceksek balon balıklarıyla da birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi.
İçerdiği zehir nedeniyle tüketilmesi insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan balon balığı, Akdeniz’de yaşamayı sevdi. Uzmanlar, tüketilmesi durumunda ölüme bile neden olan balon balığının artık Akdeniz’in bir üyesi olduğunu ve Türkiye’de sıkça karşılaşıldığını belirterek, kesinlikle yenmemesi uyarısında bulundu.