HEDİYE EROĞLU
Mersin merkez Yenişehir ilçesinin kırsal mahallelerinden Emirler’de, orman gençleştirme çalışmaları kapsamında yapılan ağaç kesimine çevreciler ve yöre sakinleri bölgeye giderek tepki gösterdi.
Kesim yapılan alana Jandarma’nın pandemi kapsamında uygulanan yasak nedeniyle kontrollü giriş izni verdiği alanda Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Emirler Mahalle Muhtarı Rüştü İkiz, İnsu Mahalle Muhtarı Sadettin Kök, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen hazır bulundu.Yöre sakinlerinin de yer aldığı eylemde kesime tepki gösterildi.
“YAMACI KOMPLE TIRAŞLAMIŞLAR”
Eylemde ilk olarak söz alan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Gençleştirme adı altında bir yamacı komple tıraşlamışlar. Gençleştirme adı altında katliam yapılıyor. Bu yöntem çok yanlıştır. Türkiye’yi felakete sürüklemektedir. Ormansızlık demektir. Ormansızlık da hava oksijensiz demek, topraksızlık, susuzluk demektir. Orman bölge müdürlüğü buradan başlayarak bütün yamacı tıraşlayacak. Tekrar ağaç dikeceğim diyor ama bu yöntem çok bilimsel bir yöntem değil, ormancılığa da aykırıdır. Dolayısıyla Emirler Mahallesi burada bulunan ormanlar bölgenin akciğeridir, ayrıca burada hayvancılık ve tarım yapılıyor, yayla turizmi gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ormanların yok olması demek bölgenin sağlığının bozulması demektir. Tarımın ve hayvancılığın zarar görmesi demektir. Doğal yöntemlerle yapılması gerekiyor” dedi.
“EN-AZ 15-20 YILDA ESKİ HALİNE GELECEK”
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, Orman Bölge Müdürlüğünün yaptığı bir proje ile bu yıl 500 ve 2022-2023’lere toplam 2 bin dönüm civarında ormanın kesilerek gençleştirileceğinin söylendiğini belirtti. “Bugün itibariyle 500 dönüm ormanı kesip sıfırdan yeni bir orman yetiştirmek 20 yıl sürer” diyen Antmen, “Yani biz burayı tekrar aynı şekilde belki en az 15-20 yılda görebileceğiz. Bir kere bu bilimsel değil. Orman bölge müdürü siyasetçilere, STK’lara sosyal medyadan mesajlarla cevap vereceğine adam gibi görevini yapsa 500 dönüm bir araziyi birden ormansızlaştırıp, çıplak hale getirip yeniden orman ihya etme hayalleri yerine, Mersin bölgesinde dikim olmayan, çıplak olan boş arazileri ağaçlandırsa adam gibi bir iş yapmış olur. Orman bölge müdürüne buradan sesleniyorum ya işini adam gibi yap ya da Mersin’den o ellerini bir kere çek, açık ve net. Hiç kimsenin Mersin’in doğasını talan etmeye, çevresini kirletmeye hakkı yok. Mersinliler gördüğünüz gibi doğanın çevrenin katledilmesine seyirci kalmıyor. Köylülerimizin dediği gibi eskiden devlet vatandaştan ormanı korurdu şimdi vatandaşlar ormanı devletten koruyor, bu hale geldik” diye konuştu.
“EROZYON TEHLİKESİ VAR”
Milletvekili Cengiz Gökçel de, “Yine AKP’nin talanıyla karşı karşıyayız” diyerek, ormanların gençleştirme ve düzenlemesiyle alakalı bir söylem altında genç yaştaki ormanların kesildiğini aktardı. “Mersin merkezden baktığınız zaman ilk olarak Toroslar’ın yamacında göreceğiniz yeşil alanları şu anda katlediyorlar” diyen Gökçel, “Tabi ki ormanların bakılması temizlenmesi önemli. Öncelikle bu ormanlarda bir temizlik, bir düzenleme ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların da değiştirilmesi gerekirken siz bu bölgenin dengesini bozacak komple ormanalrı kesiyorsunuz, tekrar yeni fide dikmeye çalışıyorsunuz, bunu kabul etmek mümkün değil. Bu projeyi tekrar gözden geçirin, önce bu bölgedeki ormanları temizleyin düzenletin daha sonra da Mersin’de orman olmaya müsait alanlara fidan ekin ki ondan sonra belirli çağa gelmiş ekonomik ömrünü tamamlamış ormanları siz bu şekilde kesin ekonomiye de kazandırın. Ama bu bölge gerçekten çok önemli heyelan bölgesi. Yan tarafta araziler kayıyor, bu kesilen arazi de kaymaya hazır. Bu talan düşüncesine AKP bir an önce son versin. Eskiden ormanları köylüden korumak için orman bölge müdürü görevli gönderirdi buraya ama maalesef şimdi ormanları korumak için köylüler mücadele ediyor, ülkeyi yönetemeyenler ormanları çevreyi talan ediyor” dedi.
“BİZ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DEĞİL ÇEVRE KATLİAMINA KARŞIYIZ”
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da, açıklamasında, “Maalesef yine bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. Bize söylenen bu ağaçların kullanımının sona erdiği, miladını doldurduğu, gençleştirilmesi gerektiği. Ancak buraya gelip gördüğümüzde bir veya 5-10 yaşlarında çok daha genç ağaçların kesildiğini gözlemledik. Bu bir çevre katliamıdır, burada yaşayan insanlar toprağına, suyuna, doğasına sahip çıkmak istiyor, bu sadece buranın değil tüm Mersin’in sorunudur. Akciğerlerimize zarar veriyorlar. Burada bilimsel bir kesim yapılmıyor. Orman bölge müdürlüğünün buraya gelip gerçek anlamda bir inceleme yapması gerekiyor. Biz bilimsel çalışmalara değil çevre katliamına karşıyız. Burada bir heyelan olsa burası komple aşağı inecek. Eni dikim yapılsa en az 25 yıla ihtiyacı var. Buradaki insanların fikirleri alınmadan yapılan her türlü çevre katliamına karşıyız” diye konuştu.
“YÖRÜKLERİN GİDECEK BİR YERİ KALMAYACAK”
Emirler Muhtarı Rüştü İkiz ise ne projeye ne kesime karşı olduklarını ancak iki yıl önce bölgede yaklaşık bin dönüm alanın kesildiğini söyleyerek, “Dikilen fidanlar daha 10 cm olmadı. Biz diyoruz ki; o bölgemiz gelişsin ondan sonra kısım kısım çalışma yapalım. Bu bölge heyelan bölgesi. Çok genç bir orman. En büyüğü en fazla 25 yıllık. Bir yaşında olan da var, 5 yaşında olan da… Biz endüstriyel çalışma zaman zaman yapılsın istiyoruz. Çünkü bizim köyümüze yağmur yağmayacak, pınarlarımız kalmayacak, dolu afetlerine maruz kalacağız. Biz bu bölgede tarım, hayvancılık yapıyoruz. Bu bölgede 13 tane Yörüğümüz var, bunlar çadırda kalan insanlar. Bu Yörüklerin gidecek bir yeri kalmayacak. Zamanlama anlamında yanlış. Kademe kadem yapılsın. Şehre hayat versin. Şehrinde akciğeridir burası. Bütün şehri ilgilendiren bir konudur. Kısım kısım olmasını istiyoruz biz” şeklinde konuştu.