Haber Merkezi
25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaparak pandemi sürecinde özellikle aşılamada yaşanan eksikliklerin giderilmesi için çağrı yaptı.
“Bu yıl ülkemizde, 14 Mayıs 1839 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane içerisinde eczacılık sınıfının açılması ile başlayan Bilimsel Eczacılık hayatımızın 182. yılını kutluyoruz” diyen Sağır, “Bilimin ve aklın öncülüğünün her şeyden önemli olduğunu çok daha yakıcı bir şekilde kavradığımız bu süreçte biz eczacılar olarak Sağlığınız İçin Eczacınıza Güvenin, Eczane Güvendir şiarıyla halk sağlığı için çalışmaya ve öncü rolümüzü oynamaya devam ettik.
Bir yılı aşkın bir süredir tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan COVID-19 Pandemisi nedeniyle 50 meslektaşımız ve 19 eczane teknisyenimizin de içinde bulunduğu 415 sağlık çalışanını kaybettik. Tümünü rahmetle anarken hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Anıları yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi.
ECZACILAR HALKIN SAĞLIK DANIŞMANI
Öncesinde olduğu gibi pandemi sürecinde de halkın en yakın sağlık danışmanı olma görevlerini yerine getirdiklerini vurgulayan Özgün Sağır, getirmeye de devam ettiklerini belirtti. Başkan Sağır, pandeminin ilk gününden itibaren büyük bir özveri ile çalışarak ilaç danışmanlığı görevini yerine getirirken, en başta hastaların sonrasında ise çalışanların ve kendilerinin sağlığını koruyacak tedbirleri almaya, bilinç düzeyini artırmaya çalıştıklarını aktardı.
Özgün Sağır, “Sadece ilaç danışmanlığı rolümüzle değil halkın en yakın sağlık danışmanı kimliğimizle de süreç içerisinde hastalarımızda oluşan stresi, doğru bilgilendirme ile bir nebze olsun hafifletmeye, onların moral ve motivasyonlarını en yüksek seviyeye çıkarmak için gerekli çaba ve gayreti gösterdik.
SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRDİLER
Süreci sadece ticari bir fırsat olarak değerlendiren bazı kesimler tarafından gıda takviyeleri, dezenfektan ve maske gibi toplum sağlığını yakından ilgilendiren ürünlerin kontrolsüz üretimi ve satışının giderek çoğaldığı bu dönemde biz Eczacılar konu ile ilgili hem kamuoyunun hem de yetkililerin dikkatini çekmek üzere defalarca açıklama yaptık. Ancak geldiğimiz noktada halen sahte maske üreticilerinin olduğunu, halk sağlığını tehdit eden bu ürünlerin sağlık kuruluşları dışından temin edildiğini üzülerek görüyoruz. Hastalığın bulaş riskini azaltma konusunda en önemli tıbbi malzeme olan maskelerin denetimi noktasında daha hassas davranılması gerektiğini yetkililere bir kez daha iletmek istiyoruz.
“SAĞLIĞA DAİR HER ŞEYİN ECZACI VE DOKTOR DANIŞMANLIĞI DIŞINDA TUTULMASI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDER”
Aynı şekilde gıda takviyelerinin market, internet ortamı vb. üzerinden halkımıza ‘sağlık’ adı altında pazarlanmayaçalışıldığını görüyoruz. Bu ürünler incelendiğinde insan hayatını tehlikeye atacak içeriklere sahip olduğunu biliyoruz ve yıllardır buna tanıklık ediyoruz. Eczacı danışmanlığında alınmayan gıda takviyelerinin halk sağlığını tehlikeye attığı, geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara hatta ölümlere yol açtığı unutulmamalıdır.
Bu yüzden ilgili Bakanlık ve Kurumlarmedikal malzeme ve gıda takviyeleri ile ilgili ruhsatlandırma, ürün standardizasyonu, kontrolü ve üretim süreçlerini, özellikle ilaç ve gıda takviyelerinin internetten satışını yasaklayan yasal düzenlemeleri yaparak halk sağlığını güvence altına almalıdır. Unutulmamalıdır ki sağlığa dair her şeyin eczacı ve doktor danışmanlığı dışında tutulması halk sağlığını tehdit eder. İnternet ve market rafları sağlığın pazarlanacağı alanlar değildir.
7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİYORUZ
Eczacı meslektaşlarımızla birlikte pandeminin ilk günlerinden itibaren üstlendiğimiz önemli görevlerle sağlık sisteminin sürekliliğini sağlamak, ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmetlerini yerine getirmek üzere yoğun bir çabayla 7 gün 24 saat hizmet vermeye devam ettik, ediyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde 26737 noktada, tam kapanma dönemleri dahil mesleğini icra etmekten kaçınmayan, cansiparane hizmet sunan biz eczacılar, yıllardır olduğu gibi sağlık sisteminin vazgeçilmez parçası olduğumuzu bir kez daha kanıtladık. Bu dönemde, hastalarımızın ilaç ve sağlığa dair her şeye erişebilmesi, kişisel koruyucu ekipmanlar, gıda takviyeleri, ücretsiz maske, ücretsiz grip aşısı gibi imkanlardan faydalanabilmesi, aşı farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları dahil bir çok alanda çalışmalar yürüttük.
Yine bu dönemde hastane, aile sağlığı merkezi gibi sağlık kurumlarında yoğunluğu azaltmak için kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın reçetesiz olarak düzenli kullandığı ilaca erişiminin sağlanması bizlere verilen önemli görevlerdendir. Bu durum özellikle eczacı ve eczane teknisyenlerimiz için ciddi bir yoğunluğa ve bulaş riskine sebep olsa da, halkın sağlığını önceleyen biz eczacılar verilen bu görevi de layıkıyla yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz.
AŞILAMA YETERSİZ
Koruyucu sağlık hizmetlerinin başında gelen aşılamanın önemini Pandemi döneminde bir kez daha gördük. Geçmiş dönemlerde spekülatif söylemler olsa da biz eczacılar her zaman aşılama konusunun vazgeçilmezliğinin arkasında durduk. Aşılamanın önemi konusunda gerek eczanelerimizde gerekse daha geniş kitlelere ulaşmak adına etkinlikler düzenleyerek farkındalık oluşturmaya çalıştık. Şubat ayında ülkemizde uygulanmaya başlanan Covid-19 aşısının 1. Dozu yaklaşık 15milyon, 2. Dozu ise yaklaşık 11 milyon vatandaşımıza uygulandı. Avrupa ülkeleri ve ABD devlet politikaları incelendiğinde ilgili firmalarla yedek aşı anlaşmaları dahi yapılmışken ülkemizdeki aşı sayısının vatandaşlarımızın tamamına yetecek düzeyde olmadığını görüyoruz. Bu yüzden pandemi de kendimizi savunabilmek adına en etkili aracımız olan aşıların temininin ve aşılamanın hızla tamamlanmasını ve normalleşme sürecinin önünün açılmasını istiyoruz. Ayrıca bu süreç bir kez daha göstermiştir ki, aşıda patent uygulaması kaldırılmalıdır. Herkes aşıya erişebilmeli, zengin-fakir ayrımı ortadan kalkmalıdır.
Bunların yanında Covid-19 tüm sağlık çalışanları ve eczacılar için meslek hastalığı olarak kabul edilmeli ve illiyet bağı aranmamalıdır. Eczacı ve eczane teknisyenlerimizin düzenli şekilde tarama testleri yapılmalı, ilk aşılama programında olmalarına rağmen hala aşılanmayan başta stajyer eczacılarımız olmak üzere eksik aşılar tamamlanmalıdır.
İnsanlık olarak etkilendiğimiz bu süreci hep birlikte iyilikle ve sağlıkla atlatacağımıza yürekten inanıyoruz. Biz her zaman olduğu gibi yine hastalarımıza, yeminimize sadık kalarak hizmet etmeye devam edeceğiz. Gelecek güzel günler için birlikte çalıştığımız tüm eczacı meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutluyoruz” diye konuştu.