GİZEM EKİCİ
Akdeniz Belediye Meclisi, Mayıs ayı ikinci birleşimini, Mustafa Gültak Başkanlığı’nda
gerçekleştirdi. Yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı, bir önceki birleşim tutanak özetinin kabulüyle sürdü. Ardından Meclis’e gelen; 2020 Mali Yılı Kesin hesabını içeren komisyon raporlarının görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.
AKDENİZ’DE, ‘TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’ KURULACAK
Toplantıda; Emek Partisi Meclis Üyesi Halil Kara’nın, 65 mahallesi olan ve 40 mahallesinde yoğun şekilde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülen Akdeniz ilçesinde, belediye bünyesinde ‘Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ kurulması ile ilgili komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.
Komisyonlarda kabul edilen rapor, Meclis üyelerince de oybirliğiyle kabul edildi. Başkan
Gültak’ın talimatı üzerine, belediye bünyesinde söz konusu müdürlüğün kurulması için gerekli girişimler başlatıldı.
“İLÇE YÜZÖLÇÜMÜNÜN YARISINDAN FAZLASINDA TARIM VE HAYVANCILIK YAPILIYOR”
Emek Partili Kara önergesinde; 300 bin dekar yüzölçümü, 65 mahallesi bulunan Akdeniz ilçesinin 40 mahallesinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğüne dikkat çekiyor.
Halil Kara, “Tarım açısından baktığımızda; 61 bin dekarda narenciye, 41 bin dekarda örtü altı sebzecilik, 14 bin dekarda meyvecilik, 12 bin dekarda bağcılık, 2 bin 500 dekarda zeytincilik, 2 bin dekarda açık sebzecilik, 2 bin dekarda buğday, bin 500 dekarda muz, 600 dekarda süs bitkileri, 500 dekarda yem bitkileri olmak üzere; 137 bin 100 dekarında tarımsal faaliyet yürütülmektedir.
Hayvancılık açısından baktığımızda ise; 11 bin büyük baş hayvan, 70 bin küçükbaş hayvan, bir milyon 750 bin kanatlı hayvan, 20 bin arı kovanı bulunmaktadır. Avlanma sezonunda aylık ortalama 500-550 ton balık avlanmaktadır.
Tarım ve hayvancılık faaliyetleri toplamı açısından baktığımızda, ilçe yüzölçümünün yarısından fazlasında bu faaliyetler yürütülmektedir.
BU BİRİM BİR İHTİYAÇ
Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe göre kadro unvanları listesinde 62 müdürlük belirlenmiş, ilçe belediyelerinin durumlarına göre bu müdürlükler içerisinden belirleme yapmaları sağlanmıştır. Belediyemiz bu müdürlüklerden 22 sini belirlemiş, iş ve işlemlerini bu müdürlükler aracılığı ile yürütmektedir.
Tabi ki, alışıldık olan, belediye yönetiminin yani idarenin icra organı olarak, birimlerin kurulması-kaldırılması ve birleştirilmesi konusunu meclise getirmesi ve meclisten onay almasıdır. Ancak, tarımsal etüt ve projeler hazırlamak, bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarım ürünleri işleme ve gıda üretim hizmetleri gibi işlerin yürütülmesi için bir birime ihtiyaç duyulduğu da ortadadır. Ülkemizi ve dünyamızı kökten sarsan pandemi ve yine ülkemiz ve dünyamızın içinde bulunduğu; iklim krizi, susuzluk, kuraklık ve gıdaya olan ihtiyaç da göstermiştir ki; tarım başat sektörlerden biridir. Belediyemizin de bu duruma uygun konumlanması ilçemizde tarımın gelişmesi ve desteklenmesi açısından uygun olacaktır.
Tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurulmasının olumlu bir adım olacağı düşüncesindeyim” ifadelerine yer veriyor.