Haber Merkezi
Tam kapanmanın ardından 17 Mayıs’ta başlayan ‘kademeli normalleşme’ sürecine Haziran ayı boyunca ‘hafifletilmiş’ kısıtlamalarla devam edilecek.
Yeni döneme ilişkin Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulundan, değerlendirme geldi. Oda Şube Başkanı Dr. Mehmet Antmen, kapanmaların başta küçük esnaf olmak üzere çok sayıda çalışanı çok zor durumda bıraktığını söyleyerek, hükümetin bu kesime göstermelik destekler sunması nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını, ekonomik nedenlerle işyerlerini kapatmak zorunda kalan ve hatta intihar eden kişiler olduğunu vurguladı.
“KENDİ VATANDAŞIMIZ TEHLİKEYE ATILDI”
Bu nedenlerle TTB ve Mersin Tabip Odası’nın pandemi yönetimi sırasında sadece bilimsel önlemleri önermekle kalmayıp, , vatandaşların karşılaştığı ekonomik sorunlara yönelik de hükümet tarafından çözümler üretilmesini istediğini anımsatan Antmen, “Zira esnaf zarar eder, turizm sekteye uğrar ya da ekonomi kötüleşir gerekçeleriyle bilimsel kriterlerden uzak yapılan önlemler çok fazla sayıda kişiye virüsün bulaşmasına ve çok sayıda kişinin de yaşamını kaybetmesine yol açmıştır.
Tüm bu gerçeklerin ışığında Cumhurbaşkanı tarafında ilan edilen 1 Haziran tarihli yeni açılma kararları kesinlikle TTB’nin önerdiği, pandeminin gerçeklerine uyan ve vaka sayılarının artmasını önleyecek, vatandaşın rahatlamasını sağlayacak önlemler değildir. Yine ekonomik gerekçeler göz önüne alınmıştır, yine ülkemize turist çekme hamleleri yapılmıştır ve yine kendi vatandaşımız tehlikeye atılmıştır.
“ÖNLEMLERİN BİLİMSEL KRİTERİ YOK”
Gerek Mersin Tabip Odası ve gerekse de TTB olarak 18 Mayıs 2021 tarihinde bir basın açıklaması yapmış ve normalleşme programında ilk adımın ilkokullardan başlayarak tüm okulların açılması, son adımın da toplu katılım olan ve özellikle kapalı ortamlardaki etkinliklerin ve toplantıların açılması olarak belirtmiş, sokağa çıkma yasağının bir önlem olmadığını vurgulamıştık.
Ancak açıklanan önlemlere baktığımızda ilkokulların sadece iki gün yüz yüze yapılması, diğer günler yine online eğitime devam edilmesi, kapalı yerlerin açılması, akşam saat 22.00’den itibaren ve Pazar günleri sokağa çıkma yasakları bulunmaktadır. Bu önlemler bilim kurulu tavsiyesi ile mi alınmaktadır bunu bilemiyoruz ancak dünyanın hiçbir yerinde bu ve benzeri bilimsel kriterlerin olmadığını da vurgulamakta yarar görüyoruz.
“AŞILAMA YETERSİZ”
Aşı konusunda sürekli uyarmaya çalıştık. Hıfzıssıhha enstitüsünün kapatılması ve bir zamanlar aşı ihraç eden ülke pozisyonundan aşıya muhtaç bir ülke haline gelmemizin kabul edilemez olduğunu belirttik. Ancak bu uyarılar sürekli hükümetin çalışmasını sabote etmeye yönelik olarak algılandı. İlk aşılanması geren kişilerin sağlık çalışanları, daha sonra öğretmenler ve sanayi bölgelerinde çalışan işçiler olduğunu defalarca vurguladık. Bugün itibarıyla 50 yaşın altındaki hiçbir işçinin aşılanmadığını, öğretmenlerin ise az bir kesiminin aşılandığını vurgulamakta yarar var.
Sağlık Bakanı her demecinde günlük bir milyon doz aşıyı yapabileceğimizi ve 220 milyon doz aşı anlaşmasının yapıldığını, Haziran ayında 20 yaş üstü herkesin aşılanacağını belirtti. Bugün geldiğimiz noktada yapılan aşı sayımız 18 Mayıs 2021 tarihinden bu yana ortalama günlük 176.241’dir. Ve halen sadece 50 yaş üstünü aşılayabiliyoruz” dedi.
“SALGIN DEĞİL ALGI YÖNETİMİ”
Alınan kararlar, söylenenler, yapılanlar ve bilimsel gerçeklerin birbiriyle hiç uyuşmadığının altını çizen Tabip Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Mehmet Antmen, ülkede salgın yerine algı yönetiminin devam ettiğini savundu.
Antmen, açıklamasını şöyle sonlandırdı; “Mersin Tabip Odası olarak, hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz ve bugüne değin açıkladığımız gerçeklere dönmelerini, verilen kararın ekonomik gerekçelerle değil, halkın sağlığı ile ilgili olması gerektiğini vurguluyoruz. Hastalık ve ölüm verilerini açıklarken şeffaf olmalarını, 22-28 Mayıs haftalık verilerini açıklamadan 1 Haziran’a yönelik açılma kararı vermelerinin sakıncalı olduğunu, gerek Mersin ve gerekse tüm il ve ilçelerdeki ölümleri ve bu ölümlerin yaş grubu ile mesleklerine göre ayrımını yaparak açıklamaları konusunda ısrar ediyoruz”.
KISITLAMALAR HAFİFLETİLDİ
Normalleşme süreci kapsamında Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 10 ile sabah 5 arasında uygulanacak. Bu sınırlama cumartesi akşam 10 ile pazartesi sabahı 5 arasını, yani pazar gününün tamamını kapsayacak.
Temmuz ayında bu kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.
Yeme-içme yerleri sabah 7 ile akşam 9 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, gece 12’ye kadar paket servisini sürdürebilecek. Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilecek.
Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler kurallar çerçevesinde yarından itibaren pazar günü hariç sabah 7 ile akşam 9 arasında çalışabilecek.
Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak.
Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek.
Spor kulüpleri genel kurullarını haziranın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da ikinci yarısından itibaren gerçekleştirebilecek.
Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran’dan itibaren başlayabilecek.