FELAKET UYARISI!


 

Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento’nun, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3.5 milyon ton klinker üretiminden 6.5 milyon tona çıkaracak yatırım için felaket uyarısı yapan MERÇED’den “Akdere’ye 2. çimento fabrikası istemiyoruz” tepkisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip Medcem Çimento, 210 milyon Amerikan doları yatırım ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikasının kapasitesini yıllık 3.5 milyon ton klinker üretiminden 6.5 milyon tona çıkaracak. Yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yeni yatırım ile Medcem Çimento, dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticiler arasında yer alacak. Yatırım için gerekli her türlü yasal izin sürecini tamamlayan ve gerekli ana ekipmanların alımı için Alman menşeili firmalarla anlaşan Medcem Çimento, imalat çalışmalarına aktif olarak başlarken, diğer yandan fabrika sahasındaki inşaat çalışmalarına hız verecek. 2021 Ağustos ayı başında ise inşaat işlerine ağırlık verecek Medcem Çimento, 210 milyon dolarlık yatırımı ekseninde gerçekleştireceği çalışmalarını 20 aylık sürede tamamlayarak, 2023 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim hattında üretime başlayacak.

 

“KİRLİ TEKNOLOJİNİN HEDEFİ OLDUK”

Ancak fabrikanın kurulumundan buyana projeye karşı olan ve bugün de kapasite artışına karşı Mersin halkına örgütlenme çağrısı yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) yatırıma tepkili.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, ülkemizin son yıllarda, giderek artan ve toplumsal maliyetler göz ardı edilerek plansız ve kontrolsüz sanayileşmeye, kirli teknoloji transferine hedef olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar; nükleer santraller, termik santraller, çimento sanayi gibi yatırımlardır. Bu yatırımlarla Türkiye Avrupa’nın ve ABD’nin sanayi çöplüğü haline getirilmek istenmektedir.

 

“FABRİKA SUYU; HAVAYI; TOPRAĞI KİRLETTİ”

Kentimizin turizm ve tarım merkezi olan Silifke ilçemizde de bu kirli yatırımlar yapılmaktadır. Mevcut kirleticilerden olan Akdere Çimento fabrikası ve fabrikaya hizmet eden Yeşilovacık Limanı yerleşim bölgesinde kurulmuştur. Bu iki tesisin işletmesinden açığa çıkan zehirli gazlar, tozlar, partikül maddeler, ağır metaller bölgenin suyuna havasına ve toprağına karışmış olup ciddi bir kirlilik yaratmıştır ve yaratmaya da devam etmekte olup bölgenin su kaynaklarının azalmasına, tuzlanmasına ve deniz kirliliğinin çok artmasına neden olmuştur.

 

“FELAKETE NEDEN OLACAK”

Bölgede yaşayan insanlar birçok sağlık sorunu ile yaşamakta olup tozlu, kirli havada yaşamak zorunda bırakılmıştır. Sorun yaşayan insanların şikayetleri hiçbir yetkili kurum tarafından değerlendirilmemiştir. Bölgede hava, su toprak ve deniz kirliliği yaşanırken bu sorunlara çözüm bulamayan Akdere Çimento fabrikası yetkilileri mevcut kirliliği daha da arttıracak olan çimento üretimini yılda  3.5 milyon ton üretiminden, 6.5 milyon tona çıkarılacağını açıklamıştır. Bu karar Çevre ve insan sağlığı açısından birçok felakete neden olacağı açıktır” açıklaması yaptı.

 

“ÇİMENTO FABRİKALARI KİRLİ TEKNOLOJİLERDİR”

Türkiye’de hava kirliliği limitlerinin, dünya verilerinin üzerinde olduğunu dile getiren Sabahat Aslan, “Türkiye'de kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri kirli teknolojilerin yaydığı zehirli gazlar ve ağır metallerdir. Yeni yapılacak olan kirli yatırımlarla birlikte hava kirliliğinin daha da artacağı, buda halk sağlığını ciddi boyutta tehdit edeceği ortadadır. Çimento Fabrikaları kirli teknolojilerdir. hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gıda kirliliği yaratmanın yanında, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturan yatırımlar olup, Canlıların yaşamı üzerinde çok olumsuz etkiler yapmaktadır. Çimento fabrikaları emisyonu yerel ve küresel olarak sadece hava kirliliğine neden olmakla kalmayıp küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, biyolojik çeşitlilik kaybı, ürün verimliliği azalmasına neden olmaktadır” dedi.

 

“AKDERE DE 2.ÇİMENTO FABRİKASI KURULUNCA…!”

Akdere’de ikinci çimento fabrikasının kurulması halinde akciğer hastalıklarında patlama yaşanacağının uyarısını yapan Aslan, uyarılarını şöyle sürdürdü; “Kanser vakaları katlanacaktır. Hava; zehirli gazlarla daha da kirlenecek,asit yağmurları toprağı suyu daha da kirletecek, ormanlar ve doğal bitki örtüsü çok zarar görecektir. Toprak çoraklaşacaktır. Denizimiz daha da  kirlenecek ve sahillerimizde Turizm bitecektir. Yeraltı ve yerüstü sularımız daha da kirlenecek, kullanılamaz ve içilemez hale gelecektir. Su altı yaşamı ve balıkçılık bitecektir. Bölgede yoğun göç ve işsizlik artacaktır. Denizi, yeşili ve havasıyla doğa tamamen kirleneceğinden Silifke’de, Aydıncık’ta ve Gülnar’da yaşam alanları  zamanla yok olma riski ile karşı karşıya kalacaktır.

 

SİT VE YABAN HAYATI UYARISI!

Akdere Çimento Fabrikası yerinin yakınlığı nedeniyle, Uluslarası Sözleşmelerle korunan Göksu Deltası’na ve 1. Derecede Arkeolojik Sit bölgesi olan Hisardağı-Gedikdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na çok zarar verecektir.

Bizler bölgemizde yapımı planlanan yeni ikinci Akdere Çimento Fabrikasına karşıyız.Yetkililerden halkın karşı olduğu yatırımlara izin vermemelerini istiyoruz. Dernek olarak kirli yatırımlara karşı mücadelemiz devam edecektir. Bu tehlikeleri önlemek, yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceği için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA