TARSUS’TA TÜİOSB ENDİŞESİ!


 

Tarsus’ta kurulmak istenen TÜİOSB, daha ilk etabı bitmeden genişleme alanı için düğmeye bastı. ‘Tarımsal faaliyet yapacağız’ diyerek ekili alanı sanayiye çevirmek isteyen TÜİOSB’inn genişleme alanı için camide ÇED toplantısı yapıldı. Verimli tarım arazilerinin sanayiye kurban gitmesinin endişesini yaşayan yöre halkı ise kurulacak sanayi bölgesinin gerek su ihtiyacının karşılanması gerekse de atık yönetimi ile ilgili bölgeye etkilerini endişeyle takip ediyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), genişleme alanı olarak ekim yapılan yaklaşık 100 dönümlük araziye göz dikerek, camide ÇED toplantısı yaptı. Yöre sakinleri TÜİOSB’nin verimli tarım arazilerine doğru genişlemesinden endişe duyarken, içmesuyu, atık bertarafı konuları da halkı tedirgin ediyor.

 

CAMİDE ÇED TOPLANTISI

Tarsus’un Kurbanlı mevkiinde toplam 245 hektarlık alan üzerine kurulacak TÜİOSB’nin 180 hektarlık birinci etap yerleşkesinde yol ve arazi kazı dolgu işleri devam ederken, 60 hektarlık ilave alanın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde halkın bilgilendirilmesi amacıyla camide halkın katılım toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra  TÜİOSB'nın kurulacağı alan çevresindeki Kurbanlı ve Eskişehir Köyleri sakinleri de katıldı. Burçed Mühendislik görevlilerinin hazırladığı sunumla katılımcılar bilgilendirildi, görüş ve önerileri alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince raporlandı. ÇED toplantısının ardından yetkililer TÜİOSB sahasını gezerek incelemelerde bulundu.

 

YÖRE HALKI TEDİRGİN!

Ancak TÜİOSB’nin genişleme alanı olarak kullanmak için seçtiği alanın tapulu arazi olduğu ve ekim yapıldığı ortaya çıktı. Buğday ekimi gerçekleştirilen arazinin genişleme alanı olarak değerlendirilmek istenmesi yöre halkında endişeye neden oldu.

Genişleme talebinin devam etmesi halinde sanayilerin verimli tarım arazilerine göz dikmesinin kaçınılmaz hale gelmesinden endişe eden bölge sakinleri, ayrıca kurulacak sanayi bölgesinin su ve atık bertaraf tesisleri konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin de büyük tedirginlik yaşıyor.

 

“TALEP ÇOK, MECBUREN TARIM ALANLARINA GİRMEK GEREKİYOR”

ÇED toplantısına katılan endişeleri dile getiren isim olan Tarsus’un Eskişehir Mahallesi Muhtarı Bayram Bölükbaş, “Tarım arazilerine girmeseniz iyi olur” diyerek, sanayicileri uyardı.

Ancak şirket yetkililerinin, “Mecburen girdik büyümek gerekiyor” dediğini ileten Bölükbaşı, “Talebin çok olduğunu, taleplere yetişemediklerini söylediler. Şuan 96 dönüm tarım arazisini OSB’nin genişleme alanı yaptılar. TÜİOSB’nin ilk etabı için aldıkları yer hazine arazisi idi. Çalılık, taşlı, kullanılmayan, orman vasfını yitirmiş yerlerdi. Ancak bugün bünyelerine kattıkları 96 dönüm, tarım alanı” diyerek, bu noktada endişelerinin arttığını söyledi.

 

“DAHA FAZLA TARIM ALANLARINA GİRİLMESİN”

Ancak şirket yetkililerinin yeni genişleme alanını yetmediğini itiraf ettiğini de belirten Muhtar Bölükbaşı, “Biz burada buğday ve ayçiçeği ekiyoruz. Başka bir şey ekmiyoruz. Girdikleri tarım alana olan yer Eskişehir Mahallesine ait yer. Sahibi kiraya veriyor. Senede 80- 100 bin liraya yakın kira alıyor. Vatandaş isterse patates bile ekilebilir. Tarıma elverişli bir bölge burası. Ancak ‘havaalanı gibi dolduracağız, dümdüz yapacağız’ dediler. Kaygılanıyoruz. Biz daha fazla ileri gidilmesin, tarım alanlarına daha fazla girilmesin istiyoruz” diye konuştu.

 

SANAYİNİN SU İHTİYACI SU NASIL KARŞILANACAK?

İş imkanı, istihdam olacağı için sevinseler de özellikle su ihtiyacı ve atık bertarafı konularında da endişeli olduklarını dile getiren Bölükbaşı, “Su ihtiyacını nasıl karşılayacağını sorduğumuzda, ‘belediye verecek’ dediler. MESKİ ile görüştüklerini Berdan’dan su basılacağını söylediler. Buralara sondaj vurulursa yakınlarda bahçelerimize ait sondajlarımız bu durumdan olumsuz etkilenir. Her sanayi bir sondaj vursa oradaki sondajlar kuruma noktasına gelecek. Bu sefer bahçelerimiz susuz kalacak. Olmayacak.


ARITMA NE OLACAK?

Ayrıca arıtma ile ilgili kaygımızı da ilettik. Oradaki arazinin engin olduğunu söyledik. ‘Atık sularını oradan bu tarafa basarak arıtmaya vereceğiz’ dediler. Atıksuları motopompla basılacak. Kurbanlı tarafına arıtma kurulacakmış. Ancak tabi bunlarda kaygı verici” şeklinde konuştu.

 

TÜİSOB

Daha faaliyete geçmeden ilave alan için çalışma yürüten Tarımsal Ürün İşleme Organize Bölgesi (TÜİOSB), Mersin İhtisas Organize Sanayicileri Derneği tarafından hayata geçiriliyor. Tarsus’un Kurbanlı mevkiinde 2017 yılında yapımına başlanan TÜİOSB’nin 180 hektarlık birinci etap yerleşkesinde yol ve arazi kazı dolgu işleri tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarda 127'nci gün geride kalırken 180 hektarlık alanın yüzde 90'ına ulaşıldı. Alanda toplam 1 milyon 350 bin metreküp toprak hareketi gerçekleştirildi.

Bölgede ilk etapta 70 sanayi parseli oluşturulurken, devlet desteklerinde 4’üncü bölge teşviklerinden faydalanan TÜİOSB yönetimi, 70 yatırımcıyla 7 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. 5 yıl içinde de tüm fazların tamamlanmasıyla birlikte 245 hektarlık bir alanda en az 100 yatırımcıyla 10 bin kişiye yeni iş olanakları sağlamak da yönetimin hedefleri arasında.

TÜİOSB’nin, yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçmesi planlanırken, bölgede; tohumdan paketlemeye kadar gıda üretim zincirinin tüm halkaları yer alacak.

Bitkisel kozmetik ve bitkisel ilaç ürünlerinin üretimi konusunda dünyanın sayılı bölgelerinden biri olmayı hedefleyen OSB’den yıllık ortalama 250 milyon dolarlık ihracat geliri hedefleniyor.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA