HEDİYE EROĞLU
Çevre felaketlerinin ardı arkasının kesilmediği Türkiye’de bir yandan Akdeni’de sular ısınırken diğer yandan denizlerde müsilaj sorunu gözlerin bir kez daha bilime çevrilmesine neden oldu.
Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) İspanya ofisinin, yayınladığı raporda, Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığındaki artışın dünyadaki diğer deniz ve okyanuslara göre yüzde 20 daha hızlı olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti. Toplantı sonrası sonuç bildirgesi açıklandı.
“SORUN SADECE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL”
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Sorun sadece iklim değişikliği değil” uyarısı yaparak, yetkilileri göreve çağırdı.
Bugünlerde Marmara denizinde karşılaşılan denizlerimizde ki organik yüklü bazı çevresel sorunların (deniz, göl, baraj vb. alanlarda yaşanan ötrofikasyon, alg patlaması vb. sorunlarının) iki temel sebebi olduğunu söyleyen Sinan Can, bunları organik yükün artması ve sıcaklığın bu canlıların üremesi için en elverişli seviyeye ulaşması olarak sıraladı.
“AKDENİZ TROPİKALLEŞİYOR”
“Bu iki ön koşula akıntı-rüzgar vb. gibi su hareketlerinin azlığının da eklenmesi deniz salyası ya da müsilaj olarak adlandırılan sorunlarının gözle görünür şekilde artmasına sebep olur” diyen Can, “Diğer yandan; WWF geçmişte yaptığı ‘Akdeniz tropikalleşiyor’ uyarısını yineleyen bir rapor yayınladı. Rapor neticesinde bazı spekülasyonların yaşanmaması açısından bilimsel açıdan doğru kaynaklara ve analizlere referans gösterilmesi lazım.
MULTİDİSİPLİNLER BAKIŞ AÇISI VE BİLİMSEL TEKNİK İNCELEME LAZIM
Evet, son dönemlerde Akdeniz’de bazı istenmeyen istilacı balon balığı gibi deniz türleri ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Bu türlerin Akdeniz’e hızla girişinin olmasının ana denenlerinden birisi Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş kanalının genişletilmesi ve derinliğinin arttırılmak istenmesidir. Bu nedenle kızıl denizdeki sıcak su akışı ve istilacı türler Akdeniz’e geçişi sağlıyor ve suyun sıcaklığını arttırabiliyor. Su sıcaklığındaki değişim diğer sebeplerinden birisi ise küresel iklim değişikliğidir.
Nihayetinde gerek yeryüzünde yaşanan değişiklikler gerekse iklim değişikliği gibi ekolojik geçişler nedeniyle Akdeniz’de ciddi düzeyde değişiklikler gözlemlenmesi beklenebilir. Nihayetinde bu değişiklikler deniz ekolojisi yönüyle multidisipliner bakış açısıyla bilimsel ve teknik yönden incelenmesi ile tespitler ve çözüm önerileri ortaya konulması gerekmektedir” diye konuştu.