TARSUSUN YERLİ TOHUM ATAĞI SOYA FASULYESİ EKİMİ İLE DEVAM EDİYOR.


 

Haber Merkezi

 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın yerli ve organik tarımı geliştirmek ve yaymak amacıyla “Ata Tohumu Miras” projesi kapsamında başlattığı yerli tohum atağı, soya fasulyesi ekimi ile devam ediyor.

Proje kapsamında Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Tarsus Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında 25 dekarlık arazide 5 dekar ANP çeşit olan yerli tohum soya fasulyesi ekimi yapıldı.

Tarsus’a bağlı Çiçekli Mahallesinde gerçekleştirilen ekime Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Ahmet Korhan ŞAHAR, Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler ve çiftçiler katılım sağladı.

 

“SOYA, DÜNYANIN 1 NUMARALI BİTKİSEL ÜRÜNÜDÜR”

Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü teknik ekipleri tarafından ıslah edilen ANP çeşidi yerli soya fasulyesi ile ilgili konuşan Dr. Ahmet Korhan ŞAHAR;” Soya çok kıymetli bir ürün özellikle yağlı bir bitki olduğu ve yem sanayisinde kullanıldığı için aslında dünyanın bir numaralı bitkisel ürünüdür. Türkiye’de de ekim olarak daha çok Çukurova bölgesinde Mersin, Osmaniye gibi şehirlerde çok yaygın ekilmekte ortalama %75’in üzerinde, ekim oranlarının yüksek olması tabi ki çiftçi açısından avantajlı durumda oluyor. Tarsus Belediyesi ile yaptığımız protokoller doğrultusunda soyanın önemini ve soyanın çiftçiye olan katkısını inşallah göstereceğiz. Bu ekimler sonucunda da çiftçide güzel sonuçlar alacaktır. Ben Tarsus Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Böyle bir işbirliği yapıp bizleri de çiftçiyle buluşturduğu için bu tür şeylerin daha çok olmasını temenni ediyoruz. Çünkü gerçekten çiftçiye dokundukça, çiftçiye ulaştıkça, çiftçiyle, üreticiyle bir araya geldikçe bu işlerin daha çok artacağını ve desteklerle çiftçilerimizin üreticilerin yanında olacağımızı gösteririz” dedi.

 

“DIŞARIYA BAĞIMLI OLMAKTANSA YERLİ ÜRÜNÜMÜZÜ YETİŞTİRİYORUZ”

Tarlasında yapılan çalışmadan dolayı memnuniyetini dile getiren çiftçi Yusuf Durmaz;” Dışarıya bağlı olmaktansa kendi yerli üretimimiz olan ürünümüzü yetiştirip, düzgün bir verim alıp daha da çok çoğalması için elimizden geleni yapacağız. Çukurova bölgesinde daha karlı ve kazançlı olduğu için buna yöneliyoruz. Önce buğdayımızı hasat ediyoruz. Sonra soyayı yetiştiriyoruz. Bölgemiz ve iklimimiz buna müsait olduğundan dolayı ikinci ürün soyayı yetiştirmekte bir sıkıntı çekmiyoruz. Verimimizde güzel oluyor. Bu çalışmalardan dolayı başkanımız sayın Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür ederim” dedi.

 

“YERLİ TOHUMU YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Çiftçiye destek verilen tohum miktarının dekara 9 kg ve toplamda 45 kg olduğunu ifade eden Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi;”Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Tarsus Belediyemiz arasında yapılan protokol kapsamında burada yerli çeşidimiz olan soya fasulyesi ikinci ürünün ekimini gerçekleştiriyoruz. Burada yerli çeşitler konusunda deneme yapmamıza imkan sağlayan çiftçimize ve Belediye Başkanımız Sayın Dr. Haluk Bozdoğan’a çok teşekkür ederiz. Yerli tohumu yaygınlaştırma çalışmalarımız devam edecek” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA