HEDİYE EROĞLU
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşe Bakanlığı tarafından yapılması planlanan “Aydıncık Yat Limanı”nın mevcut planlı alanından yaklaşık 300 metre doğuya kaydırılarak projelendirilmesi uygun görüldü. Bunun üzerine 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu 2019 yılında askıya çıkarılarak onaylandı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan 1/5000 plan açıklama raporunda Aydıncık Yat Limanı Projesine ilişkin 21.03.2014 tarihinde “ÇED Olumlu Kararı” bulunduğu ifade edilirken projenin doğuya doğru kaydırılmasına yönelik ise aynı ÇED olumlu kararının geçerli olabileceği görüşüne yer verildi. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Aydıncık Küçük alan denilen bölgeye Yat Limanı’nın yapılması için iş makinaları girdi. İş makinalarının şu ana kadar hiçbir çalışma yapmadığı öğrenildi. Çevrecilerden ise yat limanı yapılacak yere itiraz geldi.
SARI: YAT LİMANINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ
Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, yat limanı yapılacak yerin yanlış olduğunu defalarla dile getirmelerine rağmen sözlerini dinletemediklerini söyledi. Yat limanı yapılacak yeni yerin eski yerin 300 metre doğusunu alındığını anımsatan Sarı yeni yer için ÇED olumlu kararının bulunmadığını öne sürdü. Yeni yer için ÇED olumlu kararı bulunmadığı için iş makinalarının girdiği halde çalışmalara başlayamadığını ifade eden Sarı, “Yat limanı için taş ocağı tespit etmeleri lazım.
Şu ana kadar taş ocağını tespit edememişler. Bir taşocağı tespit etmişler ancak bu taş ocağının ölçümleri yapılmış değil. Taşlar asbestli mi değil mi bilen yok. Henüz ruhsat alamamışlar. Şimdi asbestli taşı dökerseniz o bölgeyi kanserojen hale getirirsiniz” dedi.
“PLAJIN DİBİNDE YAT LİMANI OLMAZ”
Yat limanının halk plajının sıfır noktasına yapıldığına dikkat çeken Sarı, “Mendireğin sıfır noktasına yapılıyor. Biz yat limanına değil, yat limanı yapılacak yere karşıyız. Aydıncık halkı yat limanına değil yer seçimine karşı. Biz balıkçı barınağının genişletilerek yat limanının buraya yapılmasını istiyoruz. Örnek olarak Alanya, Erdemli böyle yapmış. Şu aşamada halk plajına insanların kullandığı bir bölgeye yat limanı yapılamaz. Zaten buraya 20 yıl boyunca kimse girmez. Bu ekonomik sıkıntı döneminde buradan birlerce yat mı geçecek? yer seçimine karşıyız” ifadelerini kullandı.
“BÖLGE AKDENİZ FOKLARININ YUVALAMA ALANI”
Yat limanının yapılacağı yerin ayrıcı Akdeniz foklarının yuvalama alanı olduğuna dikkat çeken Sarı şunları söyledi: “Bu nedenle çevreye de zararı olacaktır. Ayrıca yat limanı yapılacak yerin kara tarafı belediye pansiyonu olarak kullanılmakta. İleride bu bölge yat limanına devredilecek. Bir paravan çekecekler baştan sona kadar Taşucu’ndaki NATO limanı gibi. Biz denizi göremeyeceğiz. Deniz ile karanın irtibatını kesecekler. Vatandaş yıllarca çocukluğunu geçirdiği o bölgeye giremeyecek. Bölge vatandaşa yasak edilecek.”