SÜT ÜRETİCİLERİNDEN REFERANS FİYAT TEPKİSİ


 

Mersin’de Süt Üreticileri Gıda Komitesinin çiğ süt için açıkladığı 3 lira 20 kuruş referans fiyata ve süt desteğinin 20 kuruşa düşülmesine tepki geldi. Mersin Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzey Acarbaş, geçen yıldan bu yana yem fiyatları yüzde 85 artarken sütte fiyat artışının yüzde 35’te kaldığını söyledi.

GİZEM EKİCİ

 

Gıda Komitesi geçen yıl 2 lira 80 kuruş olan çiğ sütte referans fiyatı bu yıl 3 lira 20 kuruşu belirlerken 30 kuruş olan süt destek primi ise 20 kuruşa düşürüldü. Açıklanan fiyatlara üreticilerden tepki geldi. 

Mersin Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzey Acarbaş, açıklanan süt fiyatının sürdürülebilir bir hayvancılık için geçerli olmadığı görüşünde. Genel olarak süttü referans fiyat için taleplerinin 4 TL olduğunu ifade eden Acarbaş, “Çünkü sürdürülebilir bir üretim için beklentimiz o yönde idi. Şu anda geçen yılki maliyetlerde göz önüne alındığında gerek kaba yemde olsun gerek küsbede olsun yüzde 80’in üzerinde bir artış var. Ama sütte yüzde 35’lik bir artış verildi.  Üstelik desteklerin 20 kuruşa düşürülmesi üreticiyi ciddi anlamda sıkıntıya düşürecek. Üretici şu anda devamlı suretle desteklerle ayakta durmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“ENDİŞELERİMİZ VAR”

Süt fiyatı belirlenirken en düşük maliyetlerin referans olarak alınmasının doğru olmadığını anlatan Acarbaş, “Fiyat belirlenirken en düşük malzemeler göz önüne alınıyor. Yemde mesela baz aldıkları fiyat 16 proteindeki yem fiyatı. 16 protein yemi hiçbir üretici kullanmıyor. Hayvanına yedirmiyor çünkü verim elde edemez. Üretici en düşük 19-20-24 protein yemlerden kullanıyor. Dolayısıyla arada fiyat farkı var. 16 protein ile belirlenen fiyat farkında tamamı ile maliyet hesap ediliyor. Hayvan besleyen süt üreten işletmelere kesinlikle bir kar marjı bırakılmıyor. Sen bu mesleği yapıyorsun da bundan da bi 50 kuruş 1 lira yada 20 kuruş bundan kar elde edeceksin diye bir yaklaşım yok. Fiyat belirlenirken üreticinin kar marjı hiç hesaba katılmaz. Tamamı ile maliyet. Maliyetlerde piyasadaki en düşük rakamlar üzerinden satılan ürünler üzerinden değerlendiriliyor. Bizim şikayetimiz gönül kırıklığımız beklentimizin karşılanmamasının nedeni bunlardır. Bu işi yapıyorsak bundan da bir kar marjı olmalı. Yüzde 10’luk mu yüzde 5’lik olur yüzde 15’lik olur. Adı olur en azından. Bir kar marjı olmalı. Maalesef süt üretimi için hayvancılık yapanlarda maalesef böyle bir kar marjı böyle bir kazanç hiçbir zaman gündeme gelmez. Şu an açıklanan fiyatlarda Türkiye genelinde en düşük fiyatlardır. Bunun istikrarı sağlayabileceği konusunda endişelerimiz var. Birlikler olarak. Üreticinin sesi olmaya çalışıyoruz. Üreticiden aldığımız tepki bu yönde” ifadelerini kullandı. 

 

“DÜZELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Hayvan üreticileri olarak en büyük sorunlarının girdi fiyatlarının yani yem fiyatlarının aşırı artmış olması olduğunu anlatan Acarbaş şunları söyledi: “Geçen yıl bu zamanlar yemin torba fiyatı 95 TL idi. Şu anda 155-160 TL oldu. Sanayiciye satılan ve desteklemeye esas olan süt için geçen sene belirlenen fiyat 2 lira 80 kuruş idi. Üreticinin kendi sütünü mahallelerde ya da seyyar sütçülerin ev ev dolaşarak sattıkları rakamı bahsetmiyorum. Bakanlığın desteklemeye baz aldığı sütü konuşuyoruz. Şu anda bu fiyat 3 lira 20 kuruş oldu. 40 kuruş bir artış oldu. Geçen sene 95 lira idi yemin torbası şimdi 160 lira. Bu üretici ne yapsın. Teşviklerde 20 kuruşa düşürüldü. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hala bir iyi niyet düşüncemiz var. Çünkü öncedende süt destekleme fiyatının açıklanmasının ardından yapılan çalışmalar sonunda bu rakamlar yükseldi. Bu açıklanan süt destekleme fiyatları ile ilgili bir düzenleme yapılabilir. Bununla ilgili bir beklentimiz var”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA