MERSİN’E METRO ŞOKU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’E METRO ŞOKU!


 

Büyükşehir Belediyesinin ’Ulaşım Ana Planı Hazırlanması’ amaçlı ’Danışmanlık Hizmet Alımı’ ihalesine çıkacağını açıklaması, “Mevcut planla ihaleye çıkılan Metro projesi ne olacak?” sorusunu akıllara getirdi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in prestij projesi olan ancak 2,5 yıldır ihaleden öteye gidemeyen metro projesinde şok bir gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediyenin 'Ulaşım Ana Planı Hazırlanması' amaçlı 3 Ağustos 2021 günü 'Danışmanlık Hizmet Alımı' ihalesine çıkması soru işaretlerine neden oldu. Gelişmeler, “Mevcut planla ihaleye çıkılan Metro projesi ne olacak?” sorusunu akıllara getirdi!

 

“BİR KENT 8 YIL İÇİNDE 3 KEZ ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLAMAZ”

Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Danışmanlık Hizmet Alımı ihalesi ile ilgili “İyi de başlaması beklenen metro projesi hangi ana plana göre hazırlandı? Ana plan varsa bu ihale neyin nesi? Ana plan yoksa veya revize edilecekse metro projesi ne olacak?” sorularını gündeme getirerek, yeni bir tartışma başlattı.

Ayan, eleştirilerini şöyle sürdürdü; “Çeşitli battı çıktı projeleri yapıldı, yenileri için ihaleler hazırlanılıyor. Ulaşım master planı gerekli görülüp ihaleye çıkarıldıysa demek ki, 2030'a kadar ihtiyaca cevap verecek master planlar ihtiyaca cevap vermiyor. Bu durumda metro, bisiklet yolları, geçitler ve her türlü ulaşım yatırımının bu yapılacak master plan tamamlanıp kent dinamikleriyle tartışıldıktan sonra yeniden projelendirilip hayata geçirilmesi gerekmez mi?

Bugün devam etmekte olan metro ihalesi, 2018 Ulaşım Master Planına göre benimsenip tüm süreç buna göre işletilmişti. Şimdi yeni Ulaşım Master Planında örneğin bisiklet yolları veya Metro için farklı bir dinamik ortaya çıkarsa ne olacak? Bir kent 8 yıl içinde 3 kez Ulaşım Master Planı hazırlamaz. Üç başkan üç master planı, yap boz tahtası mı bu kent?”.

 

FİNANSMAN AYAĞI BELİRSİZ

28 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen ve 3 firmanın teklifinin geçerli sayıldığı “Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi”ne Dillingham Constructıon Int+Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı 3 milyar 379 milyon 404.9 bin lira en düşük teklifi sunmuştu.

Metro projesi kafalarda bazı soru işaretleri bıraktı. İhaleyi alan firmanın projeye finansman için kredi bulma şartı ve hazinenin bulunacak krediye onay verip vermeyeceği konusunda belirsizlik sürerken Araştırmacı –Yazar Abdullah Ayan, Mersin Büyükşehir Belediyesinin işi yapmakta ısrarlı olduğuna dikkat çekmişti. İhale TL ile yapılsa da dış kredinin dövizle yapılacağını hatırlatan Ayan, “Projenin finansman kısmının nasıl çözüleceğini hala bilinmiyor. Şuan yapılan ihalede vagon ve çekme araçları bulunmuyor. Böylesine ciddi bir işin döviz faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda finansman krizi ile bilinmez bir sürece doğru gittiği görülüyor” ifadelerini kullanmıştı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Abdullah - Tarih : 30/7/2021 - 07:57:26
    Sahipsiz kent mersin gelen vurdu giden vurdu şu güzelim şehre yazık gerçekten yazık


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA