SİLİFKE CEHENNEMİ YAŞIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİLİFKE CEHENNEMİ YAŞIYOR!


 

İki gündür orman yangınları ile cehenneme dönen Mersin’in Silifke ilçesinde endişeli bir bekleyiş var. Halen ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan yangının rüzgarın yön değiştirmesi ile tekrar yerleşim yerlerine yönelmesi endişesine karşı bölge teyakkuzda.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Silifke ilçesinde farklı bölgelerde devam eden orman yangınları sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle endişeli bekleyiş yaşanıyor.

Cehennemi yaşayan bölgede dün Akdere, Yeşilovacık, Boğsak ve batı yönündeki diğer sahil yerleşimler kavurucu şiddetli rüzgarında etkisiyle alev alev yandı. Yangına TOMA araçları müdahaleler yapılan bölgede yaşayanlar tahliye edildi.

Yangın kontrol altına alınsa da rüzgarın zaman zaman yön değiştirmesi nedeniyle endişeli bekleyişin yaşandığı ilçede, gözler hava durumunda.

Halen yüksek kesimlerde süren yangının Meteorolojinin akşam saatlerine doğru rüzgarın etkisini yitireceğini açıklaması ile hız kesmesi bekleniyor. Ancak rüzgarın tekrar başlaması halinde yangının sahile inerek yerleşim yerlerini tehdidine karşı halk teyakkuzda bekliyor.

 

“SİLİFKE YANDI, BİTTİ KÜL OLDU”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke Temsilcisi Ayşe Doğan da, ilçede felaketin yaşandığını söyleyerek, ilk gün yeterli müdahale yapılamaması nedeniyle yangının büyüdüğünü dile getirdi. 

Şuan Karabucak Mahallesindeki yangının Çadırlı’ya doğru ilerlediğini, hatta burada halka dikkatli olunması için anonslar yapıldığını belirten Doğan, “Çadırlı’ya giden yangın diğer tarafta Yeşilovacık’ın üzerinden de Gökbelen’e doğru ilerliyor. Şuan Hırmanlı mevkiinde alevler ile mücadele var. Yangının Gökbelen’e ulaşmasını engellemek için mücadele ediliyor. Bu anlamda tedirginlik yaşanıyor. İki tane helikopter çalışıyor ama özellikle sahil kesiminde itfaiye aracı yok, hepsi yukarıda ama yangın alanı çok büyük olduğu için çalışmalar sonuca etkili olmuyor. Rüzgarla sönmüş gibi gözüken yerler özellikle Boğsak’ın üst kısmı tekrar alev almış durumda. Yeşilovacık’tan yukarı giden yangının çok tehlikeli olduğunu biliyoruz. Buradan Hırmanlı ve Gökbelen’e doğru esecek rüzgar tehlikeyi büyütür çünkü arazi yapısı nedeniyle mücadele zor. Burada durum çok kötü. Silifke adeta yandı, bitti kül oldu.

 

“İLK GÜN YANGIN SÖNDÜRÜLEBİLİRDİ. YAZIK OLDU”

Yeşilovacık ve Boğsak en çok zarar gören bölgeler. Şuan tehdit altında bölgelerde Çadırlı, Hırmanlı ve buradan rüzgarın etkisi ile Gökbelen. Şuan yangın Hırmanlı’ya doğru gidiyor. Ama yangın söndürme uçaklarımız olsaydı durum böyle olmazdı. Adeta milli bir felaket yaşandı. Bu bir felakettir ama felaketin önlenmesi için hiçbir önlem alınmadığın gördük. İlk gün bir helikopter vardı ama poyrazın etkisi ile kalkamadı zaten ki kalktığında da iş işten geçmişti etkili olamadı. Yeteri kadar helikopter ve itfaiye aracı veya uçak olsaydı ilk gün yangın söndürülebilirdi. Yazık oldu. Saraylarımız yerine uçaklarımız olsaydı durum çok farklı olurdu. Önlem almayanlar suçlu. Bu sonucu engellemek mümkündü” diye konuştu.

 

RÜZGAR YÖN DEĞİŞTİRİRSE İŞLER DEĞİŞEBİLİR

Yöre sakini, aktivist Musa Türkmen de, bölgede son 4 gündür kavurucu rüzgar esintisi olduğunu ve bunun da yangına müdahaleyi güçleştirdiğini söyledi. Yangının ilk başlama noktası olan Boğsak’ta rüzgarın dağdan denize doğru esmesi ile alevlerin büyüdüğünü ve yerleşim yerlerini tehdit ettiğini ancak daha sonra yön değiştirmesi ile yangının ormanlık alana taşındığını belirten Türkmen, “Yangın rüzgarın zigzaglar çizmesi ile devam ediyor. Meteorolojik verilere göre bu akşam muhtemelen esinti olmayacak. Yangın ağırlıklı olarak Işıklı, Akdere ve Yeşilovacık civarını rüzgar yönü itibariyle çok etkiledi. Şuanda denizden çok esinti var, bu bölgede kuzeye doğru hareket ediyor. Yanan alanların kendi kendine sönmesi gibi bir durum yaşanıyor. Bu bölgedeki vatandaşlar zaten dün gece tahliye edildi.

Ancak bölgede çok yoğun şekilde bulunan sis ve duman nedeniyle yangını görüş mesafesi çok az. Soğutma çalışması çok güç, bunun için uçak gerekli. Karadan her hangi bir müdahaleye arazi koşulları izin vermiyor.

Yangın MEDMAR Mermer ocağının arkasından yukarıya doğru gidebilir. Akşam saatlerinde yangının durumu belli olacak. Eserse başlar ama şuan hava durumu esmeyeceği yönünde. Bu akşam kritik durum ortadan kalkabilir” dedi.

 

“BÖLGEYE GELENLER GÖRÜNTÜDEN İBARET”

Öte yandan bölgeye gelen ilgili, yetkili ve siyasilerin görüntü vermekten öteye gitmediğini de söyleyen Türkmen, “Oradan buradan ekleme, derleme toplama bir mücadele görüntüsü var. Ama işin içinde bolca şov, siyasilerin prim yapma çalışması var. Olan yine vatandaşa oluyor. Örneğin akşam rüzgarın yönü belli ve yaratacağı tehdit ortadayken bu bölgedeki vatandaşlar neden gece tahliye edildi? Gündüz buralar tahliye edilebilirdi, neden akşam cehennem ortamı beklendi? Kaos karmaşa yaşandı. Halende vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesinde sıkıntı yaşanıyor” dedi.

 

“YANGINI DEĞİL, İNSANLARIN BİRİKMİŞ ÖFKESİNİ SÖNDÜRME ÇALIŞMASI VAR”

Yangın nedeni ile ilgili hedef gösteren açıklama ve paylaşımlara da tepki gösteren Türkmen, “Yangın uzmanları iklim krizi olduğunu ve Akdeniz bitki çeşitliğinin de yangına son derece müsait olduğunu belirtiyorlar. Bu yangınların tamamı kendiliğinden çıkıyor. Ama toplumun birikmiş öfkesini almak için belli odaklara bu işi mal edip hükümete laf gelmemesi yönünde işlem yapılıyor. Konuyu bağlamından koparıp insanların birikmiş öfkesini söndürmeye çalışıyorlar. Yangın söndürme değil de insanların birikmiş öfkesini söndürme çalışması var. Bundan sonra burada bilimsel bir çalışma yapılacak mı? Bir sonraki yangında burada nasıl bir çalışma yapılacak mı? Kurumlardaki personellere, yöre sakinlerine eğitimler verilecek mi? Verilebilir mi? Çok karmaşık, kimin ne yaptığı belli olmayan bir durum yaşanıyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA