Haber Merkezi
Tarsuslu akademisyen Doç. Dr. Onur Özbozkurt, COVID-19 korkusunun psikolojik sağlık üzerindeki kritik etkilerini araştırdı.
Tarsus Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Fear of COVID-19 as a Mediator with in the Impact of Presenteeism on Social Loafing” (İşte Var Olamamanın Sosyal Kaytarma Üzerindeki Etkisinde COVID-19 Korkusunun Aracılık Rolü) başlıklı çalışmalarını, 36.’ncısı İstanbul’da gerçekleştirilen Avrasya İşletme ve Ekonomi Topluluğu Konferansı’nda sundu.
Tüm dünyanın büyük bir mücadele verdiği COVID-19 salgınının kritik psikolojik etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt “COVID-19, günün önemli bir bölümünü iş yerlerinde geçiren çalışanların psikolojik sağlığını büyük ölçüde etkiliyor. Bu durum ise çalışanların iş yerinde fiziki olarak bulunmasına rağmen zihinsel olarak var olamamalarına ve bulaş riski nedeniyle iş yerinde ekip çalışmasından uzaklaşarak sosyal kaytarma davranışının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.” dedi.
ÇALIŞANLARA ANKET YAPILDI
Buradan hareketle gerçekleştirdikleri çalışmalarında farklı sektörlerden mavi ve beyaz yakalı toplamda 522 iş gören üzerinde anket uyguladıklarını ifade eden Özbozkurt, “Anket sonuçlarımızda da, işte var olamamanın sosyal kaytarma ve COVID-19 korkusuna sebep olduğu, COVID-19 korkusunun iş yerinde sosyal kaytarma eğilimine zemin hazırladığı ve işte var olamamanın sosyal kaytarma üzerindeki etkisinde COVID-19 korkusunun aracı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, COVID-19 korkusu sebebiyle ortaya çıkan sosyal kaytarma ve işte zihinsel olarak var olamama durumunun organizasyonlar tarafından doğru stratejik yaklaşımlarla ele alınarak yönetilmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.