Gizem Ekici
Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde yaşayan emekli-memur ve şair Kemal Aygün, “Bizim Oba” ve “A Gülüm” isimli şiir kitaplarının ardından bu defa hikaye ve şiirlerden oluşan Horanta ismini verdiği kitabını çıkardı.
“TARİHE IŞIK TUTMAK İSTİYORUM”
Şiir ve hikaye kitabını yazma amacı hakkında bilgi veren Kemal Aygün, “Toroslar’da, Taşeli’nde yaşayan halkımızın örflerini, adetlerini ve kültürlerini tanıtmak, gün yüzüne çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Bu gayemi gerçekleştirmek için yola çıktım. Kaybolmaya yüz tutan sözcükleri, deyimleri, eski yaşam tarzlarını anlatmaya çalıştım. Tarihe ışık tutabilmek için, kitabı kaleme aldığım yıllarda Korona Virüs hastalığı çıktığından, bazı hikaye ve şiirlerde bu konuyu özellikle işledim” dedi.
“YÖRÜK-TÜRKMEN KÜLTÜRÜNÜ ANLATMAK İSTEDİM”
Yörük ve Türkmen kültürünü bir nebze de olsun şiirle hikayeyle anlatmak istediğini vurgulayan Aygün, “Biliyoruz ki insan için kültür, vücut için ekmek kadar gereklidir. Mustafa Kemal Atatürk bir vecizesinde “Geçmişini Bilmeyenler Geleceğe Yön Veremez” demektedir. Yine Napolyon bir sözünde “Yaşlı ve tecrübeli dünyamız göstermiştir ki örf ve adetlerimiz günümüz kuramlarından çok daha kıymetlidir.” Demektedir” şeklinde konuştu.
“KELİMELERİ YÖRE HALKINDA DİNLEYEREK KALEME ALDIM”
Şiir ve hikayelerde geçen bazı sözcüklerin yörede hâlâ konuşulduğunu anlatan Aygün şöyle devam etti: “Zaten geçen yerel kelimeleri yöre halkından bizzat dinleyerek kaleme aldım. Bu yüzden şiir ve hikayelerin çoğunu yerel konuşma “Halk Ağzı” cümleleriyle yazdım. Belki köylerden kentlere göç eden yeni nesil bu sözcüklerin bazılarını anlamayabilir fakat Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan çoğu kişiler bu ağza hâkimdir. Bu yüzden kitabın adını “HORANTA” koydum. Horanta, topluluk ev halkı anlamına gelmektedir. Bu sözcük Akdeniz Bölgesinde,bilhassa Taşeli yöresinde, hatta ülkemizin çoğu yerinde bilinmektedir. Şiir ve hikayeleri okuduğunuzda bazen düşünecek bazen güleceksiniz, geçmişinize yolculuk yapacaksınız.”
Şair ve yazar Kemel Aygün’ün daha once yayınlanmış “Bizim Oba” ve “A Gülüm” adlı iki şiir kitabı bulunmakta.