HEDİYE EROĞLU
Türkiye’de yılın ilk 6 ayında narenciye ihracatı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 374 milyon dolara ulaştı. Bu artışta en önemli faktör koronavirüs pandemisi oldu. Zira bağışıklık sistemini güçlendiren, C vitamini deposu turunçgil ürünleri devam eden salgın süreci ile büyük rağbet gördü.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre; bu yılın Ocak-Haziran Döneminde 714 bin 722 ton turunçgil ihraç edildi. Bu dönemde elde edilen yaklaşık 373 milyon dolarlık dış satım girdisine en fazla katkıyı mandalina ve limon sağladı. Yılın ilk yarısında 263 bin 180 ton mandalina ihracatı karşılığında 141 milyon 960 bin dolar, 273 bin 280 ton limon ihracatı karşılığında da 141 milyon 150 bin dolar döviz girdisi elde edildi. Mandalina ihracatı, geçen yılın ocak-haziran dönemine göre yüzde 13, limon dış satımı da yüzde 54 arttı. Turunçgil ihracatının yüzde 75,8'ini oluşturan söz konusu iki ürün, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine yaklaşık 283 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. İhracatta mandalina ve limonu 51 milyon 209 dolarla greyfurt, 39 milyon 128 dolarla portakal takip etti.
ARTAN TALEP ÜRETİM SAHALARINI DA BÜYÜTÜYOR
Turnçgil üretim ve ihracatın Mersin, Adana ve Hatay öne çıkarken, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, artan talebin sevindirici olduğunu vurguladı. Artan talep ile üretim sahalarının da büyüdüğünü ve pandemi ile bu gelişimin devam etmesini beklediklerini açıklayan Kaçmaz, “Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve C vitamini noktasında insanlar pandemi ile artık turunçgil tüketir hale geldi. Turunçgilin yıldızı da parladı. Biz salgın başlamadan önce de söylüyorduk; bağışıklık sistemi için turunçgil tüketiminin önemini anlatıyorduk. Şimdi insanlar tüketimi arttırdı. Ama keşke bu salgın olmasaydı.
Ama artan talep ile üretim alanları da arttı. Salgınla birlikte talebin devam etmesini öngörüyoruz” dedi.