Haber Merkezi
Dönem başkanlığını Selma Yağcı, sanat yönetmenliğini Erdoğan Şanal, sanat danışma kurulu üyeliklerini ise Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı ve Remzi Buharalı’nın yaptığı 19. Mersin Uluslararası Müzik Festivali (MUMF) kapsamında üç ayrı dalda verilen ödüller açıklandı. 2021 Festival Sanat Ödülü, kurulduğu 1992 yılından bu yana Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde pek çok başarıya imza atarak fark yaratan, Piyanist Doç. Ahad Asker’e verildi.
Diğer ödüller ise şöyle dağıtıldı; Festival Kent Ödülü, bireysel gayretleriyle kentin kültür-sanat yaşamını zenginleştirerek pek çok değerler katan Kemal Rastgeldi’ye, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü ise aldığı ulusal ve uluslararası ödüllerle ülkemizi ve kentimizi başarıyla temsil eden trompet sanatçısı Memet Çelik’e verildi. Ödüller, 11 Eylül 2021 Cumartesi saat: 20.00’de Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek Gala Konser öncesi takdim edilecek.
19. MUMF SANAT ÖDÜLÜ: DOÇ. AHAD ASKER
Kurulduğu 1992 yılından bu yana Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nde pedagog ve piyanist olarak çalışan Doç. Ahad Asker, yürüttüğü eğitim etkinlikleriyle evrensel müziği mahalle ve köy okullarına taşıyarak farkındanlık yaratmış, bu kapsamda, Mersinli pek çok çocuğun hayatına dokunarak onların ruhsal ve zihinsel gelişimini sanat yoluyla zenginleştirmiş, yetenekli çocukları keşfederek konservatuvara kazandırdı. Ülkemizin kültür ve sanat hayatına kazandırdığı değerlerlerden dolayı 2021 Festival Sanat Ödülü’ne Sayın Doç. Ahad Asker değer bulundu.
Ahad Asker, 1977’de Çaykovski Moskova Devlet Konservatuarı’ndan solist piyanist/pedagog olarak mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Üzeyir Hacıbeyli Bakü Devlet Konservatuarı'nda dekan yardımcısı olarak çalıştı. 1981 yılında Azerbaycan'dan Türkiye Cumhuriyetine davet edilen ilk sanatçı olarak Ankara'ya gelerek 1981-1989 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde, 1992-2019 yılları arasında ise Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde çalışmalarına devam etti; 27 yıllık hizmet süresinin sonunda buradan emekli oldu. Yurtiçi ve yurtdışında sayısız konserde yer aldı. Eğitim etkinlikleri yoluyla Mersin’in köy ve bucaklarını dolaşıp evrensel müziği yöre halkıyla buluşturdu. Sanatçı, emekli olduktan sonra çalışmalarını bağımsız olarak Ankara’da sürdürmekte, konservatuvar ve diğer okullara öğrenciler hazırlamakta.
19. MUMF KENT ÖDÜLÜ: KEMAL RASTGELDİ
Mersin’in pek çok sanat mecrasında gönüllü yer alan Kemal Rastgeldi, bireysel olarak kentimize değerler kazandırmış ve hizmet etti. Bundan dolayı, 2021 Festival Kent Ödülü’ne kentimizin çınarlarından Sayın Kemal Rastgeldi değer bulunmuştur. Kemal Rastgeldi: 1929 Şanlıurfa doğumlu olan Rastgeldi, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu. Öğretmen babasının ticaret hayatına atılması üzerine Mersin’e yerleştiler. Çocuk yaşta müziğe ilgi duyan Rastgeldi, Boğaziçi Üniversitesi’nde fizik öğretmeni Frank Allen’in flüt çalışmalarından etkilenerek okulun klasik müzik kulübüne girdi. Böylece, hayatı boyunca flüt çalarak sürdüreceği amatör müzik hayatı başlamış oldu. Staj için gittiği İsveç’te uzun yıllar yaşadı. Çalıştığı şirketin orkestrasında ve balkan müziği yapan bir oda orkestrada plak kayıtları gerçekleştirdi. Emekli olmasıyla birlikte Mersin’e dönen Rastgeldi, başta İçel Sanat Kulübü olmak üzere kentin pek çok sanat mecrasında gönüllü olarak yer almaya, üreterek kent yaşamına renk katmaya, devam etmekte.
19. MUMF NEVİT KODALLI GENÇ YETENEK ÖDÜLÜ: MEMET ÇELİK
19. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında her yıl verilen Nevit Kodallı Genç Yetenek ödülü, elde ettiği ulusal ve uluslararası ödüllerle ülkemizi ve kentimizi başarıyla temsil eden genç trompet sanatçısı Sayın Memet Çelik’e verildi. 2003 Mersin doğumlu olan Memet Çelik, 24 Kasım İlk Öğretim Okulu’nda başlayan eğitim hayatına 2012 yılından itibaren Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Doç. Rauf Musaev’in trompet öğrencisi olarak devam etti. Genç yaşına rağmen Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası’nda yer aldı; şef Aytuğ Ülgen yönetiminde solist olarak konserler verdi. Bu dönem, dünyaca ünlü trompet virtüözü Sergey Nakariakov’la da çalışma fırsatı buldu. 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın açtığı sınavı kazanarak, Doç Rauf Musaev’in yeniden öğrencisi oldu. Çelik, Valencia Konservatuvarı trompet hocalarından Prof. Vicente Campos’un düzenlediği ustalık sınıfına katılarak başarı sertifikası aldı. 2019’da, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası sınavlarını kazandı. Aynı yıl, Gürcistan Developing Union of Georgian Folklore and Classical Music Harmonia’ın düzenlediği 9. International Competition Festivali’nde, 1. Kategori Trompet Dalı’nda birincilik ve En İyi Artistik Performans Dalı’nda birincilik olmak üzere iki ödül birden kazandı. 2020’de altıncısı düzenlenen ve 6 ülkeden 134 yarışmacının katıldığı (Almanya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan, Kazakistan) International Music Competition “Silk Way” Batumi yarışmasında, Winds/Trompet Dalı’nda birincilik elde etti. Çelik, ilk profesyonel senfonik konserlerini, 2018/2019 Sanat Sezonu’nda Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda orkestra sanatçısı olarak, Orhan Şallıel, Antonio Pirolli, Orçun Orçunsel, Eray İnal, gibi şeflerin yönetiminde gerçekleştirdi. Halen Mersin’de yaşayan Memet Çelik, müzik eğitimini Adana’da Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise bölümünde devam etmekle birlikte, Besteci ve Orkestra Şefi Selman Ada ile de müzik teorisi çalışmalarını sürdürmektedir. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açıklamada; “19 yıldır dağıttığımız ödüllerle saygın pek çok sanatçımızın ismini Mersin’e taşımış, bir o kadar da klasik müziğin genç yıldızlarını sanatseverlerin takdirine sunmuş bulunuyoruz. Ödüllerimizi bu kez, Mersin’in önemli sanat kurumlarından Mersin Devlet Opera ve Balesi’ne verdiği hizmetlerinden dolayı Sayın Doç. Ahad Asker’e, şehrimize kazandırdığı pek çok değerden dolayı Sayın Kemal Rastgeldi’ye ve genç trompet sanatçısı Sayın Memet Çelik’e takdim edeceğiz. Saygın adlarını Mersin’imize taşımış olmaktan çok mutluyuz ve onurluyuz”, dedi.