YÖRÜKLER YURTSUZ KALMASIN!


 

Mersin’in Aydıncık İlçesi Pembecik Mahallesi’ndeki orman yangınında bölgedeki otlakların yarısının yandığını öne süren köylüler bu sene Sarıkeçilileri bölgeye sokmama kararı aldı. Pembecik Muhtarı Ahmet Doğan 20 köylünün taleplerini imza altına alarak yetkilere iletti. Karara tepki gösteren Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, yangında kendi kaldıkları yerlerin yanmadığını ifade ederek, “20 değil 200 bin imza toplasalar bizi yurt tuttuğumuz dağlardan uzak tutamazlar” dedi.

Hediye Eroğlu 

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi Pembecik Mahallesi’nde temmuz ve ağustos ayında çıkan orman yangınları Aydıncık ilçe Merkezi ile Soğuksu Mahallelerine kadar yayılarak büyük hasara neden olmuştu. Yangında çok sayıda ev ve seranın yanında geçimini hayvancılıkla sağlayan Sarıkeçili Yörükleri ile yerli halkın ormanlık alandaki  otlakları zarar görmüştü.

 Sarıkeçili Yörükleri kışı geçirecekleri bölgeye göç etmeye hazırlanırken Pembecik Mahallesi sakinleri otlaklarının yarısının yandığını ve kalan alanların sadece kendi çobanlarına yeteceğini ifade ederek bölgeye Sarıkeçili Yörüklerinin sokulmaması için karar aldı. 

 

“YANMAYAN YERLER ANCAK MAHALLE SAKİNLERİMİZE YETER”

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan 20 kişi ile Pembecik Muhtarı Ahmet Doğan’ın imzaladığı kararı muhtar sosyal medya hesabından duyurdu.

Mahallelerinde çobancılık yapan sürü sahipleri ile yangının sonuçları ve sınırları içindeki meraların durumu ile ilgili verimli bir toplantı yaptıklarını ifada eden muhtar Doğan, mahalle sınırları içinde Yörüklere uygun yurt ve kışlak kalmadığı sonucuna vardıklarını kaydederek “Yangından kalan alanların ancak mahalle sakinlerini idare edecek durumdadır. Göç yolu olarak kullanılan yaylaların yangın dan dolayı göçerlerin yolu olmaktan çıktığını tespit ettik. Köyümüzün kalan meralarını ortak koruma kararı aldık. Tüm göçerlere ve orman teşkilatı mensubu görevli arkadaşlara ilanen duyurulur” ifadelerini kullandı.

Pembecik Muhtarı Ahmet Doğan aldıkları karar ile gazetemize açıklamalarda bulundu. 

 

“VATANDAŞ İSTEMİYOR”

Mahallelerinde Sarıkeçililerin oturduğu 3-4 noktanın bulunduğunu ifade eden Doğan, “Yangından dolayı buralardaki yayılım alanlarından büyük bir kısmı zarar gördü. Bizim vatandaşlarımızın yaylım alanları da zarar gördü. Bu nedenle Sarıkeçilerin daha önce konakladığı yere biz kendi vatandaşlarımızı, çobanlarımızı oturtuyoruz. Dolayısıyla onların gelebileceği bir nokta kalmadı. Bizim buralar Sarıkeçililerin göç yolu. Buraya doğru akın ediyorlar. Her gün belki 20 tane Yörük bizi arıyor. Bende yurt olmadığını söylüyorum. Vatandaşta kesinlikle mahallemize Yörük girmesin diyor. Bizim çolumuz, çocuğumuz geçimizin var diyor. Hayvanların yiyeceği yok. Bununla ilgili bir toplantı yaptık ve karar aldık” şeklinde konuştu.

 

“DEVLETİMİZ GÖÇERLERE YER BULMA KONUSUNDA ÇÖZÜM BULMALI”

Bölgelerine Sarıkeçili 4 ailenin geldiğini anlatan Doğan, “Yangında otlakların yanması nedeniyle onları bu sene buraya almayacağız. Bu durumu orman işletme şeflerimize geçenlerde bildirmiştik. Mahallemizde konar-göçerlerin konaklayacağı yer kalmadı diye bilgi verdik. Bu yaptığımız toplantı ile bunu kayıt altına almış olduk. Yörüklere yurt bulma konusunda devletimiz orman teşkilatımız bir çözüm bulmalı. Silifke tarafına Antalya Manavgat, Alanya tarafındaki yanmayan bölgelere gidebilirler. Devletimiz buna bir çözüm üretecek. Bizim sınırlı kalan alanlarını önce vatandaşlarımızın kullanmasını isteriz” dedi. 

 

“KENDİ VATANDAŞIMI SİLİFKE’YE GÖÇÜREMEM”

Önceki yıllarda yanmaması nedeniyle bölgenin geniş olduğu ve bir sorun bulunmadığını vurgulayan Doğan şunları söyledi: “Bu yıl yaylım alanlarının yüzde 50’si yandı. Kalan alanları buradaki vatandaşımız kullanmak istiyor. Bizim burada hayvancılık yapan 20 aile var. Hepsi çoban ve sürü sahibi. Orman teşkilatı konar-göçer Yörükleri başka yerlerde başka alanlarda yerlerde göstersin. Onlarda bizim vatandaşımız ama onları bizim köyümüzde oturtup kendi vatandaşımı Silifke’ye göçüremem. Ben önce kendi vatandaşımın buradaki imkanları kullanmasını istiyorum. Bu konuda bir karar aldık.”

 

SARIKEÇİLİLERDEN KARARA TEPKİ

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Genel Başkanı  Pervin Çoban Savran ise karara tepki gösterdi. Yangında kendi kaldıkları yerlerin yanmadığını ifade eden Savran, “Bana şu ana kadar ulaşan bir karar olmadı ancak bunlar birebir üyelerimize telefon açarak; gelmeyin diye haber gönderiyorlarmış. Orman İşletme Şefide dahil bunu söylüyormuş” dedi.

 

“BİZİM KALDIĞIMIZ YERLER YANMADI”

Muhtarın üyelerinden para istediğini alamayınca böyle bir yola başvurduğunu öne süren Savran, “Biz Orman Genel Müdürlüğü’ne yanan yerlerle ilgili bir rapor hazırladık. Bizim kaldığımız yerler yanmadı. Bizim keçilerimizin konakladığı yer yanmadı. Pembecik’in muhtarı para alamayınca böyle bir yola başvurdu. Şimşiri dediğimiz yerde bizim üyemizin birisi orada duruyor. Çocuğu orada okula gitmek zorunda. Orman İşletme Şefi buraya vermeyiz yerliye vereceğiz diyormuş. Bende vara vara varınca hallederiz dedim” şeklinde konuştu.

 

“VALİ BEY’DEN RANDEVU ALAMIYORUZ”

Bölgede 10 ailenin kaldığını ve her seneki gibi yine Pembecik’e göçeceklerini anlatan Savran, “Bu sene yine geleceğiz. Keçilerin ve bizim konakladığımız yerler yanmadı. Keçilerin sokulmadığı yerler yandı. Benim elimde raporlar var. Yoldayız Derneği ile bilimsel bir rapor hazırlattık. 3 haftadır Vali Bey’den randevu talep ediyoruz. Vali Beyden henüz bir cevap gelmedi. 31 Ağustos’ta randevu talebinde bulunduk. Sayın Vali’nin 35 sayfa randevu listesi varmış. Özel Kalem öyle söylüyor ama biz bunu Tarım ve Orman Bakanlığa da ileteceğiz. Ben kamuoyu oluşturmasını çok çok iyi bilirim. Muhtardan da iyi bilirim. 20 imza ne ki 200 bin imzada olsa kimse beklediğimiz, yurt tutunduğumuz dağları bizden uzak tutamaz.  Kemse bizi konakladığımız yerden edemez” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM GÖÇ ROTAMIZI KEÇİLERİMİZ BELİRLER”

Savran, kendilerine alternatif alanların sunulup sunulmadığı yönündeki soruya Savran,

“Biz alternatif yerleri raporlarımızda belirttik. Alternatif yerleri muhtar gibi biz oy alarak belirlemiyoruz. Bizim kalacağımız, konaklayacağı yerlerimizi, göç rotamızı, göç nedenini ve takvimini  yoldaşlarımız olan keçilerimiz belirliyor. Bizim yoldaşlarımızdır bize rehber olan. Bizim imza imiş muhtar imiş karar imiş o yoldaşlar nereyi isterse biz onların arkasından dolanıyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA