YANAN ORMANLAR RUSLARA AÇILIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANAN ORMANLAR RUSLARA AÇILIYOR!


 

Mersin’de yanan orman arazilerinin ranta kurban gitme endişesi gerçek oldu! Silifke’nin Boğsak Mahallesinde Ağustos ayında çıkan yangından bazı bölümleri etkilenen etkilenen 26 dönümlük ormanlık denize nazır arazi, Akkuyu Nükleer Santrali için itfaiye ilk müdahale birimi ve Ruslara konut yapılması için harekete geçildi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Silifke İlçesi İmamuşağı Mahallesi Boğsak mevkiinde Temmuz ve Ağustos ayındaki yangında ormanlık alanlarını kaybeden köylüleri yapılaşma endişesi sardı. 10 yıl önce meydana gelen orman yangınında tamamı, ağustos ayında da bir bölümü yanan orman kadrosunda yıllar önce vefat eden Ali ve Mehmet Arı kardeşler üzerine kayıtlı 26 dönüm araziye Ruslar göz dikti. Ruslar’ın söz konusu alana konut ve Akkuyu Nükleer Santral itfaiye ilk müdahale birimi kurmak için girişim başlattığı iddia edildi.

Alınan bilgiye göre, İmamuşağı Boğsak mevkiinde denize nazır bir bölgede bulunan 65 dönüm arazi arazi 1977 yılında çıkan Orman Kadastrosunda şu anda hayatta olmayan Ali ve Mehmet Arı kardeşler adına yazıldı. 1980’li yıllarda söz konusu alan orman için olduğu için buraya topu verilemeyeceğine dair bir yasa çıktı. Fakat ormandan çıktığı için müdahale edilemez hale geldi. Orman Kadastrosunda ise halen Ali ve Mehmet Arı kardeşlerin vefat etmesi nedeniyle 100’e yakın varisçi gözüküyor.

 

DEVLET BÖYLE İSTİYON DENİLEREK İMZA ALINDIĞI İDDİASI

Rus şirketi söz konusu alandan bir bölümü geçen yangında zarar gören 26 dönümlük alana konut veya Nükleer Santrale itfaiyesinin ilk hareket bölgesi yapmak için harekete geçerek hazırlıklara başladı. Rus şirketin söz konusu alanı Milli Emlak’tan almak için harekete geçtiği ifade edilirken kısa süre sonra çevresinin çevrilerek çalışmalara başlanacağı öne sürüldü. Çalışmaların bir an önce başlaması içinde “Devlet böyle istiyor” diye köy muhtarlığına gelerek mühür bastırıldığı ve imza alındığı iddia edildi.

Köylüler ise yaşananlara ve bölgenin yapılaşmaya açılacak olmasına tepkili. İsmini vermek istemeyen bir köylü şunları söyledi: “Köylüler olarak biz buna karşıyız ama devlet yaptığı için elimiz kolumuz bağlı ne yapacağımız bilmiyoruz. 100 yakın varisçi var. Yer sahipleri de ayakta millette istemiyor. Yapılaşma endişesi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

KÖYLÜLER YAPILAŞMA ENDİŞESİ YAŞIYOR

İsmini vermek istemeyen bir varisçi ise “Orman kadastrosunda dedemiz adına kayıtlı yer Akkuyu NGS’ye verilmiş. İçinde yanmış vaziyette 500 zeytin ve çok sayıda harnup ağaçları var. Varisçilere ağaç parasını alırsınız denmiş. Varisçiler birlik beraberlik içinde olmadığı için mahkemeye gitmedi. Köylüler yapılmasını istemiyor. Büyük firmalar gelmesinden ve Boğsak’ın doğasının bozulmasının endişesini yaşıyoruz. Biz burada yapılaşma istemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

BAŞARIR: “YANAN ALANLARIN RANTA AÇILMASI KABUL EDİLEMEZ”

CHP Mersin Milletvekilli Ali Mahir Başarır ise söz konusu arazinin kullanım hakkı olan yurttaşa Akkuyu NGS şirketi tarafından ağaç bedelini ödeme teklifi yapıldığını söyledi. Birgün’e konuşan Başarır, “Ancak daha sonra bölgede çıkan yangın nedeniyle söz konusu alandaki ağaçların yandığını kaydetti. Yanan ormanlık arazilerin tekrar doğaya kazandırılması gerekirken, Akkuyu NGS gibi şirketlere verilerek ranta açılması kabul edilemez" diyen Başarır şu soruları yöneltti: "Akkuyu NGS şirketi santrale 30 kilometrede uzaklıkta bulunan bu araziyi hangi amaçla Milli Emlak’tan almış ya da almak istemekte? Akkuyu Nükleer Santralında çalışan Ruslar için Silifke Devlet Hastanesi arkasında bir yerleşim yeri yapıldığını biliyoruz. Yoksa Ruslar burayı beğenmedi de Boğsak’taki araziye mi göz diktiler? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir yanlışa girdiyse derhal bu yanlıştan vazgeçmeli” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA