GENİŞLEME ALANINA ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ ŞOKU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GENİŞLEME ALANINA ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ ŞOKU


 

Mersin’de Tekfen Holding tarafından yapılmak istenen Polipropilen Tesisi için hazırlanan ÇED raporunun mahkeme kararı ile iptal edilmesi sonrası özel endüstri bölgesi olan alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında; askeri yasak ve güvenlik Bölgesi (Özel Güvenlik Bölgesi) ilan edilmesi tepki çekti.

Haber Merkezi

 

Mersinliler Tekfen Holding tarafından yapılmak istenen polipropilen tesisinin ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesinin sevincini yaşarken Serbest Bölge’nin genişleme alanında bulunun söz konusu alanın bu defa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Seyfettin Atar, kurulması planlanan polipropilen tesisi ve söz konusu alanla ilgili plan değişikliği ile ilgili açıklama yaptı.

 

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi sınırları içerisinde mevcut durumda Toros Gübre fabrikasının bulunduğu araziyi de kapsayan alanın daha önce Özel Endüstri Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Atar, daha sonra 1/100. 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği yapılarak daha sonra polipropilen üretim tesisi için ÇED raporu hazırlandığını kaydetti.

Açılan dava sonunda polipropilen tesisinin ÇED raporunun mahkeme kararıyla iptali ilan edildiğini anlatan Atar, Özel Endüstri Bölgesi ilanı ve yer seçimine karşı Danıştay’a açılan davan sürecinin devam ettiğini önümüzdeki aylarda duruşmalı görüleceğini söyledi.

 

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Sadece TMMOB olarak değil yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da yasal anlamda dava süreçleri devam ederken söz konusu bölgenin 15.09.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında; Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgesi(Özel Güvenlik Bölgesi) ilan edildiğini ve planın askı sürecinin devam ettiğini anlatan Atar, “Plan açıklama raporunda; Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Revizyon ÇDP’de “Endüstri Bölgesi”nde yer aldığı anlaşılan ve 21/05/2021 tarih ve 4002 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 3. ve 4. Maddeleri gereğince “Özel Güvenlik Bölgesi” olarak ilan edilen alanın Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı O33 nolu plan paftasında (Gösterim başlığı altında yer alan plan değişikliği onama sınırı içerisinde kalan alanın) “Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgesi (Özel Güvenlik Bölgesi amaçlı)” olarak gösterilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır denilmektedir” şeklinde konuştu.

 

“DAVA SÜREÇLERİ DEVAM EDERKEN BU DEĞİŞİKLİĞİN AMACI NE?”

Özel Endüstri Bölgesinin onaylanan planlarına ve yer seçimine karşı açılan davalar devam ederken bu değişikliğinin amacının ne olduğunu anlamakta zorluk çektiklerini anlatan Atar, “2565 sayılı “askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri kanunu” ve bu kanuna ilişkin yönetmelik hükümleri incelendiğinde üzerinde herhangi bir tesis bulunmayan ve ya proje aşamasında dahil olmayan bu alanın söz konusu plan değişikliği ile sadece devlet tasarrufunda kalması amaçlanmaktadır. Ana konteyner limanı fiziksel anlamda yer seçimi 2017 yılında revize edilen Adana-Mersin çevre düzeni planında belirlenmiştir. Akabinde şu anda Özel endüstri bölgesi ilan edilen alan ise Ana konteyner limana hizmet verecek depolama alanları ve serbest bölge gelişim alanı olarak planlanmıştır. Maalesef üst ölçek planlarda alınan bu kararlar 1 yıl geçmeden değiştirilmiş kentimizin çeyrek asırlık ana konteyner limanının önü kapatılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

MÜDAHİL OLUN ÇAĞRISI

Mersinlileri kentin önünü kesecek yatırımlar karşısında birlik olmaya davet eden Atar, “Mersin’in gelişmesine ve sağlıklı kentler yapılanmasına set vuracak tutum ve davranışlar içerisinde olan girişimlere, yatırımlara kentimizin önemli aktörleri arasında yer alan tüm kamu kurum, kuruluşların, akademik ve meslek odalarının ve ekonomi tabanlı sivil toplum yapılanmalarının geçmişten günümüze kadar ve dava aşamasına kadar olan süreçlerin içerisinde yer alıp müdahil olmaları ve ana aktör olarak yer almaları son derece önemli. Aksi taktirde kent çevre ve ekonomi alanlarında geri dönüşü olmayan sonuçlar ile karşı karşıya olacağımızı ifade edebiliriz” dedi.

 

“İHANETE DUR DENİLMESİ BİRİNCİ GÖREVİMİZ”

“TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentin kaderini tayin edecek olan bu tip hegonomik yatırımlar özelinde gerçekleştirilmeye çalışılan bu ihanete dur denilmesi birinci görevimizdir” diyen Atar şöyle devam etti: “Kentimizi yakından ilgilendiren ve Mersinin kaderini belirleyecek olan söz konusu yatırımlar hakkında başta Mersin Valiliği olmak üzere kentimizde ki tüm Oda, STK ve kent paydaşlarının bir arada yer almasını talep ediyor ve gerçeklerin açıklanmasında her zaman Mersin’den yana olacağımızı saygı ile kamuoyuna sunarız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA