Hediye Eroğlu
Mersin’de yıllardır hayali kurulan ancak hayata geçmeyen Metro krizindeki kaynak sıkıntısı sürürken, temel atmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi yönetiminden gelen ‘borçlanma’ çıkışı dikkat çekti.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı birinci oturumun dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara, mecliste verdikleri bir karar ile metro ile ilgili bir ihalenin sürecinin tamamlanmasına vesile oldukları söyledi. Daha önce yapılan metro ihalesinde krediyi bulma görevi ihaleyi alan şirkette olduğunu ifade eden Topkara, “Ama bu konu için meclisten borçlanma yetkisi alınmadığı için metro ihalesinin imzalanması sıkıntılı idi. Metro ihalesi imzalanmadan önce bu borçlanma kararının meclise gelmesi ve daha sonra onaylanması gerekiyordu. Onda da ihale süreci eylül ayının içinde biteceği için bir ara formül ile şartnameye daha önce düşünülerek konulmuş belki de Mersin’in ve belediyemizin çıkarı da düşünülerek kredinin daha ucuz bulunabilmesi halinde kredinin kullanılması o firma tarafından kullanılması gibi bir maddeyi de burada oyladık” dedi.
“İHALE İLE İLGİLİ MECLİSE BİLGİ VERİLMEDİ”
Meclis borçlanma limitinin en yükseğine yakın bir rakam olan 900 milyon TL’yi metro ihalesinin yapılabilmesi için onay verdiğini hatırlatan Topkara “Oy birliği ile bu hizmetin Mersin’e gelmesi için onay verdi. Bu onaydan kısa bir süre sonda da idare metroyu alan firma ile bu anlaşmayı yaptı. Burada şunu sormak istiyorum. Bu ihale ile ilgili meclise bir bilgi verilmedi. Bizde konuyu bilmiyoruz. Bunu kamuoyunun çok bildiğini de sanmıyorum. Tabi ihale süreci devam ediyordur. İtirazlar vardır diyeceğimi ama ihale süreci bitti diye düşünüyorum. Burada krediyi acaba şirket mi buldu? Belediye mi buldu?. Bu 3 buçuk milyar TL proje bedelinin daha da yukarılara gideceğini, ülkemizin bugünkü şartlarına baktığımızda bunun bu rakamlara bitmeyeceğini de bildiğimizden bundan sonraki faaliyetlere harcayacağımız para tekrar borçlanma olarak meclisimize mi gelecek? Yoksa o şirketin bulduğu kredi var onu kabul ettik onun yıllara sair ödemelerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi istiyoruz” diye konuştu.
Topkara’nın sorularına cevap veren Başkan Seçer ise “Mehmet Topkara bilgi vermediniz dedi ima metro ile ilgili açıklamaları tüm Türkiye duydu. Biz sözleşmeyi de yeni imzaladık. Daha önce ihalenin itiraz süresi bekleme süresi vesaire de ben açıklama yapamazdım. İhalenin olduğu gün kimin ne rakam verdiğini basın yazdı.. Geçtiğimiz hafta imza altına aldık. 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 lira vagonlar hariç 4 Ekim’de protokolü imzaladık” şeklinde konuştu.
“YILBAŞINDAN SONRA İKİNCİ BİR BORÇLANMA TALEBİMİZ OLACAK”
Bu kredinin yüklenici firma tarafından bulunabileceğini söylediklerini ifade eden Seçer, “Bu demek değildik ki onun bulduğu krediyi biz kabul edelim. Firma dış kredi buldu. Şartlar uygun görülmedi. Bizde dedik ki ilk etapta bu yılki bütçemizin mevzuat çerçevesinde bize izin verdiği limiti 900 milyon lira, geride kalan kısmını da bütçe denkliğine 265 milyon lira borçlanma koymuşuz. Onu düştükten sonra 900 milyon kalıyor. İlk etapta bono ihracı yapalım. Buradan başlayalım. Bu para kallanıldı, kullanılmadı. Biz 3 Ocak’ta Metronun temelini atacağız. Biz başladık hak edişler, parayı ödeyene kadar zaten biz bunları çözeceğiz ve biz yılbaşından sonra yine metro ile ilgili ikinci bir kısım borçlanma talebimiz olacak” diye konuştu.
“ETAP ETAP İNŞAAT YAPARKEN ETAP ETAP BORÇLANACAĞIZ”
Projesinin değerinin 3 milyon 400 bin lira olduğunu hatırlatan Seçer, “O yılın bütçesinin elverdiği ölçüde biz bunları kullanabileceğimiz için etap etap nasıl inşaatı yapacağız borçlanmayı da etap etap meclisten talep edeceğiz. Metro ile ilgile gizli kapaklı kalmış bir herhangi bir konu yok. Uygun görse idim onların bulduğu kredi oranlarını ve şartlarını alabilirdim. Ama uygun görmedim. Bu benim meselem değil. Merkezi hükümet çok yüksek rakamlara finansman kullanıyor. Başka belediyelerde kullanıyor. Hepsini inceledim. Çok yüksek oranlar. Bunun temel sebebi dünya konjonktürü. Türkiye’nin dışarıdan görünümü. Kredi notu. Türkiye’de kredi notu olarak en yüksek not alan iki beledi ye var. Biri Mersin diğeri İstanbul belediyesi. Sizde bunu araştırabilirsiniz. Bizde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’e yaptırdık bunu. Türkiye’nin kredi notuna göre daha yüksek çıkıyoruz. Bunlar resmi olarak yayınlanıyor. Mersin Belediyesi’nin mali durumu olumlu olarak yazılıyor” şeklinde konuştu.
“VİZYONUN GERİSİNDE LAFLAR”
Metro konusunda memleketin borç altına alındığı sözlerinin Mersin adına koyacakları vizyonun çok gerisinde laflar olduğunu anlatan Seçer şunları söyledi: “145 yıl önce Paris Metrosu yapılıyor. Biz 145 yıl sonra bunu konuşuyoruz. İstanbul dünyanın en fazla raylı sistem inşaatının olduğu yer. Bizim raylı sistem olan illerden ne farkımız var. Biraz cesur olun. Türkiye’nin vergi sıralamasında ilk 4 il İstanbul Ankara, İzmir, Kocaeli. Bundan sonra Mersin, Konya, Bursa. Hem üst ligdesiniz ama ortaya koyduğunuz vizyon eğer amatör ligde kalırsa yazık. Siz süper ligde oynamanız lazım. Mersin olarak siz şampiyonlar ligini hak ediyorsunuz.”